Krönikor

Krönika: Lugna och trevliga East Front

I dagens (torsdagens) SMP finns en artikel som beskriver hur mycket de totala polisinsatserna vid en eventuell allsvensk plats kostar länet jämfört med Superettan. Kostnaderna för polisens arbete vid fotbollsmatcherna stiger från ca en kvarts miljon till 3,5 miljoner, och nu väntar vi väl bara på den första insändaren i tidningen som kräver att Öster själva ska stå för den största kostnaden. Men nu var det inte det jag ville ta upp idag, utan det faktum att East Front – säkert för första gången sedan bildandet 1992 – får beröm av polisen. Än är undrens tid inte förbi.


Jag citerar ordagrant från SMP:s artikel:

– Som tur är har Öster lugna och trevliga fans. Det underlättar trots allt vårt arbete eftersom bråkstakarna från andra klubbar inte möter något sådant motstånd, konstaterar Anders Karlsson och tillägger:
– Jag måste passa på att berömma Österfansen som aldrig ställer till några problem för polisen.

Det är bara att konstatera att det arbete som vi alla i EF satte igång under år 2000 nu börjar betala av sig när det gäller den allmänna åsikten om Östers officiella supporterklubb. Å andra sidan har det varit väldigt lugnt länge nu. Den senaste gången som Öster till exempel bötfällts vid matchsituationer är 2002 då Öster gick upp i Allsvenskan på Stockholms Stadion. Ordningsvakterna förmådde då inte stoppa nära tusentalet segerrusiga Östersupportrar som ville in på planen och hylla om sina hjältar (jag var själv en av dem), vilket i slutänden renderade 20 000 kr i böter. Vid sidan om planen har det nästan varit ännu lugnare; endast vid mötena mot Kalmar FF under 2001 har det förekommit smärre incidenter, även om vi under det året kunde tacka ett massivt polisuppbåd från både Kronobergs, Kalmars och Jönköpings(!) län för att de annars väntade sammandrabbningarna inte blev allvarligare.

Det som jag tycker är det allra roligaste med East Front är att vi under åren lyckats att bevara vår supporterkultur, utan att t ex som vissa andra supporterklubbar plockat in särskilda matchvärdar (som regel sura ordningsvakter på något hak annars) för att stävja de mest bråkiga. Vi har aldrig haft några ordningsvaktstyper som matchvärdar i EF, utan istället lugna killar från de egna leden som aldrig tidigare eller efteråt visat tillstymmelse till oprovocerat bråk. Det har medfört att när de väl behöver ingripa så får de som regel alltid huvuddelen av gruppen med sig istället för emot sig, vilket den eller de som orsakat ingripandet direkt känner.

Vi har heller aldrig velat införa t ex alkoholförbud på resor eller i bussar (vilket flera bussbolag säkert gärna hade önskat genom åren!). Det hade nog annars varit det mest effektiva sättet att ta död på alla eventuella bråksituationer då inte många supportrar följt med en alkoholfri buss överhuvudtaget…

Trots allt positivt här ovan vill jag höja ett varningens finger; polisens uttalande idag kan bli ett slags ödets ironi. Dels går vi mot en nervös säsongsavslutning i år där en allsvensk plats står på spel. Och dels – om allt går väl och vi hamnar i Allsvenskan – väntar Smålandsderbyn i seriesammanhang mot Kalmar FF. Många känslor kommer att vara i svallning, och många kommer att dyka upp på matcherna som några matchvärdar från EF omöjligtvis kan ha koll på eller påverka.

Sen har vi det här med firmakulturen som nu dyker upp kring allt mindre klubbar i Sverige efter att i många år mest varit ett storstadsproblem. East Front som officiell supporterförening är givetvis helt befriade från det tänket, men det betyder ju inte automatiskt att en mindre firma med Österanknytning inte kan bildas. Ett sådant skeende kan rasera det vi nu byggt upp med bara en enstaka incident. Det är något vi måste tänka på nu när många yngre ansluter sig till oss, att försöka fortsätta vår arbete mot våldstendenser och förhärligande av en subkultur som – mycket tack vare medias vilja att skriva om våld – redan fått en på tok för stor plats i kulturen kring fotboll.

Vi är East Front. Vi har skapats ur hjärta, men lika mycket av smärta. Vi sitter inte i knäet på någon, utan tänker och bestämmer själva. Vi har färgats endast av våra medlemmars vilja; att skapa en supporterklubb för Östers IF med själen intakt fast med våldet utanför.

Låt oss hoppas – och kämpa för – att det fortsätter så.