Nyheter

Öster – Ljungskile 1-1

Vi glömmer det sunkiga resultatet och den totalt inkompetente domaren ett tag och frågar oss istället: Hur kan en kille vars ben man trodde i princip var av för en knapp vecka sedan gå in och dominera i 90 minuter? John Pelu, mina damer och herrar. Och för den sakens skull även Peter Sedunov (bilden), vars utvisning jag både tänker försvara och acceptera i denna matchrapport. Det finns gränser för vad man ska behöva tåla, och jag är nästan glad att någon visade civilkurage mot den parodi som domartrion orsakade ute på planen.


Öster startade med följande elva:

Björn Stringheim
Markus Jonsson, Marco DaSilva, Fredrik Bild, Emin Nouri
Peter Wibrån, Fredrik Gustafson, Daniel Svensson
Pär Cederqvist, Peter Sedunov, John Pelu

Det tog ett tag för matchen att sätta sig för Öster, och under den här tiden så tillät vi Ljungskile att husera alldeles för enkelt på vår planhalva. Men allt eftersom halvleken gick så hittade Sedunov mer och mer rätt i rollen som nia, och Pelu fick bollen oftare när han stack i djupled. Så när väl 1-0 till Öster kom så var det inte ologiskt; Sedunov fick till ett kanonskott i straffområdet som LSK:s målvakt tokräddade, men det ville sig inte bättre för de gröna att bollen studsade ut till Pelu som behärskat dunkar in bollen i nättaket.

Sen kommer den första av dagens flera minst sagt tveksamma situationer. Från min synvikel såg det precis ut som LSK:s målvakt gjorde en ”Pålle” och solklart plockade bollen från Pelu strax utanför straffområdesgränsen. 2997 (minus 20 grönfärgade) på läktaren höll med mig, men inte domaren och hans linjeman.

Knappt hade vi spytt färdigt vår galla över det missade domslutet förrän LSK:s Wålemark (vem annars) får tag på en långboll som tjongats över våra mittbackar. Med den elegans och grace som symboliserar en äkta Österdödare så rullar han lagom retfullt in 1-1 och man saknade i det tillfället ord.

Men andra halvlek då? Den skulle väl ändå bli bättre? Jo det började ändå rätt OK. Ljungskile drog ner på tempot och saboterade det mesta av spelet, men när bollen väl fick rulla så gjorde Öster det bra. Sedunov gjorde så långt sin klart bästa insats i Öster så långt som ”nia” när han med tjugo minuter kvar tänkte bryta sig in i LSK:s straffområde. LSK:s mittback stoppade då bollen klart med handen strax utanför straffområdet, och Sedunov och folket på läktarna blev milt sagt förbannade när LSK fick tjonga iväg bollen utan åtgärd. När sedan matchen blåstes av för en frispark gav domaren Sedunov ett gult kort i efterhand för protest, och vår ryss lommade då iväg applåderandes med händerna över huvudet. Då kallade domaren till sig honom igen och gav honom det andra röda. Och där nånstans kom LSK avsevärt mycket närmare en poäng med sig hem till Bohuslän…

OK, jag erkänner – det VAR klantigt av Sedunov. Med tanke på hur domaren agerat petnoga tidigare matchen så borde Peter anat att minsta lilla sak kan resultera, men jag kan inte låta bli att förstå honom. LSK spelade grisigt, fult, gjorde allt för att få tiden att gå och drog ner på tempot utom när de själva tjongade iväg ännu en långboll. Så domaren hade tjänat ihop till den applåden. Och alla ni på läktaren som nu sågar en av matchens lirare i forumet för att han visade det hjärta och de känslor som 99% av oss supportrar också gjorde när vi stod vid sidan av planen, tänk om. Shit happens. Så Peter – i mina ögon är du förlåten.

Efter utvisningen fick Öster desto svårare att producera, men vi räknade in ytterligare ett par målchanser innan (bl a ett underbart solonummer av Pelu) domare Kratz blåste av matchen.

Gästande Ljungskile spelade en bedrövlig fotboll, bortsett från ett tajt försvarsspel – men det visste vi redan innan. Man ska inte gnälla alltförmycket på att det finns lag som inte vill bjuda till utan bara gå ut och köra över dem – och det gjorde vi inte riktigt idag. Skulle jag vara lite spetsig så skulle jag väl säga att vi aldrig fick chansen, men jag sparar den kommentaren.

Öster gjort egentligen en försvarstabbe värd namnet, och den blev det mål på. Kul att se Nouri tillbaks på planen, bra överlapp med Pelu flera gånger. Framåt så gjorde vi det ändå rätt OK, Pelu och Sedunov var duktiga i sina roller, medan PC såg tröttare än vanligt ut (kan man förstå efter en veckas magsjuka). Men det blev lite för mycket duttande i straffområdet. Jag håller inte på Liverpool, men Bill Shankly var onekligen en vis man. Till en av deras forwards med måltorka yppande han en gång följande kommentar:

– Om du kommer in i straffområdet och inte vet vad du ska göra – skjut bollen i mål så diskuterar vi alternativen efteråt.

Mittfältet ger jag knappt godkänt, ingen föll ur sina ramar men det är mer kämpainsats efter vi blivit reducerade till 10 man som man minns än någon vidare elegans.

Äh, vi glömmer detta med och går vidare. En match i taget.