Nyheter

Öster – Boden 2-0

Det är inte vidare roligt att missa en hemmamatch, men någon gång per säsong så brukar det inträffa. Öster klarade sig dock utan min närvaro den här gången, och även om man inte övertygade spelmässigt mot Boden så kunde man vända en trist tillställning med två mål i andra halvlek. Bakom detta finner man en inbytt Denis Velic (bilden) i bra form som låg bakom ett av dem och gjorde det andra själv.


Det sägs finnas en styrka i att vinna matcher även om man inte spelar bra, och faktum är ju att Öster inte är direkt kända för att göra sådana matcher. Men nu är det annorlunda. I två matcher i följd så har det sett i princip likadant ut; chansfattigt och tillknäppt, sen byter Öster in Velic, spelet öppnar sig och vi får sena mål som avgör matchen.

Öster ställde upp enligt följande:

Björn Stringheim
Markus Jonsson, Marco Da Silva, Fredrik Bild, Emin Nouri
Peter Wibrån, Fredrik Gustafsson, Natus Ponnie
Pär Cederqvist, Peter Sedunov, John Pelu

Som synes lite förändringar jämfört med Mjällbymatchen då Daniel Svensson var avstängd på mittfältet denna omgången och Sedunov – som gjorde sin kanske bästa insats för säsongen som central forward mot Ljungskile – var avstängd i Hällevik. Ponnie fick därmed ta klivet ner till mittfältet, medan Sedunov återigen gick in centralt.

Första halvlek var talande för matchen. På en regntung och halkig plan skapades ingen fotboll av värde, dock kunde Öster inkassera en del halvchanser främst via PC. Men Värnamosonen verkar fortfarande inte helt kurant efter sin magvirussjukdom, och vi förväntar oss betydligt mer av honom i återstoden av serien.

I andra halvlek byter Lasse Jacobsson ut Natus Ponnie som var den Österspelare som trivdes sämst på det hala och blöta underlaget och ersatte med kreatören Denis Velic. Genast började det hända saker framåt; spelet blev såväl roligare som bättre men det skulle trots det dröja ända till den 75:e minuten innan Öster gjorde 1-0. Velic ställde upp för att slå en hörna in mot mitten, men lurar Bodenförsvaret genom att istället slå en strumprullare till en omarkerad John Pelu som tackar för kaffet genom att dunka in en sträckt vrist i nättaket. Pelus fina form håller alltså i sig.

Den sista kvarten försökte verkligen Boden att få med sig en poäng med hem till Norrland och gjorde den del offensiva bytet, men istället kunde en frispark från Velic ”vallas” in via ryggen på en Bodenspelare och fastställa slutresultatet till 2-0.

Noteras bör också att Pelu blev varnad och därmed är avstängd mot Örebro. Även om det innebär en offensiv försvagning så är det nog åtminstone bra för den fot som John haft ont i de senaste två veckorna.

Mina rapportörer vill kalla gårdagens match en arbetsseger utan skönspel, så jag tänker endast framhålla en spelare – Denis Velic. Det är andra matchen i rad som han kommer in och luckrar upp en uppställd köttmur. Tredje gången gillt i startelvan?

Ni kanske också undrar vad undertecknad hade för skäl att missa matchen – en kusins dotters konfirmation i Danmark (ska tilläggas att en konfirmation i Danmark är riktigt stor). Flera av de danska gästerna på festen hade det ganska roligt åt mitt frenetiska WAP:ande för att kolla hur det gick för ”östersholdet” (fritt översatt ”ostronlaget”)…

En match i taget, som sagt – och nästa är Örebro borta. Det känns osannolikt, men jag läste nånstans på forumet att vi faktiskt aldrig förlorat på Behrns Arena. Och det är ju sant. Eyravallen och allt det elände som ägt rum där har vi glömt.

Ny tid, ny strid.