Nyheter

Öster – Degerfors 3-1

Man var nästan lite nervös inför den här matchen. Många nyckelspelare borta, och det känns som att pressen på laget ökar undan för undan som det går allt bättre. Vad sådant brukar innebära för lagets prestation känner väl vi alla till… Men nu fick vi med farhågor inte vrida oss i vår självömkan, utan efter en skakig och en briljant halvlek stod Öster trots allt som segrare med 3-1 där John Pelus (bilden) stänkare i krysset som innebar 2-1 var en riktig delikatess. Och kvällen var räddad.

Öster ställde upp med följande lag:

Robin Malmqvist
Emin Nouri, Marco Da Silva, Markus Jonsson, Peter Sedunov
Peter Wibrån, Daniel Svensson, Denis Velic
John Pelu, Pär Cederqvist, Patrik Vieweg

Finn tre fel typ. Borta från den senare tidens startelvor var Fredrik Gustafson (skadad), Fredrik Bild (avstängd) och Tyler Hughes (långtidsskadad), och ni kanske förstår mina farhågor inför matchen mot Degerfors som jag nämner här ovan.

Matchen startade (som vanligt numer) med högsta växeln ifrån början för Öster. Det tog endast fyra minuter för Pär Cederqvist att trycka in bollen efter fint förarbete av Vieweg, Wibrån och Pelu. Det anfallet skulle vara den sista grannlåten vi skulle få se på exakt 26 minuter. För de 26 minuterna efter Östers ledningsmål var i det närmaste katastrofala.

Det var så man undrade om det var samma lag som stod på banan som tidigare. Killar som Da Silva och Nouri som normalt är lugna och sansade uppspelare spred till exempel bollar rätt i gapet på Degerfors, som tackade och tog emot medan de sakta men säkert kunde börja arbeta sig in i matchen. De för dagen vitklädda värmlänningarna fick mer och mer spelövertag, vann alla (ja precis alla) andrabollar och fick till slut 1-1 på en hörna i den 20:e minuten som gick rätt in i mål efter att Malmqvist effektivt blockerats vid främre stolpen och inte hade en chans att nå den. Snygg variant (om den var menad så) som dock kunde ha blivit avblåst för ruff mot vår olycklige juniormålvakt om Degerfors haft otur.

Matchen fortsatte rätt tveksamt för Östers del till Pelu fick bollen 10 minuter senare vid straffområdet efter ett riktigt fint förarbete av PC. I princip alla skriker att han ska spela ut bollen till Vieweg som gör en fin löpning på vänsterkanten, men John Pelu vänder istället bort sin back och skjuter stenhårt aftonens vackraste mål rätt upp i krysset. 2-1 till Öster, och även om det inte var särskilt rättvist i det läget så gav det oss andrum, och tamejtusan om inte laget som helhet lyfte sig ett snäpp efter detta halvleken ut. Där ser man vad en underbar individuell prestation kan göra.

Efter några säkert väl valda ord av Jacobsson i halvtid kommer sedan Öster ut som ett nytt lag. Plötsligt är det vi som vinner andrabollarna, och passningsspelet stämmer allt mer. Man har dock svårt att komma in framför målet, men i 60:e minuten ringde till sist klockan igen. John Pelu tunnlar sin back och spelar in bollen till Peter Wibrån som osjälviskt lägger ut bollen i friläge till Denis Velic som siktar noggrant innan han placerar in 3-1. Den här gången är målet väldigt rättvist, och halvleken fortsätter med ren propagandafotboll (vad skönt att få skriva det ordet) av Öster. De rödblåa har några fina tillfällen till att bättra på målskillnaden, bland annat ett friläge som PC får via en briljant pass av Wibrån – men Degerfors målvakt visar hög klass och avvärjer elegant. Matchen slutar till sist 3-1, lite i underkant – men vem kan klaga en sån här dag.

Första halvleken glömmer vi (förutom de två målen och tillhörande effektivitet) men den andra pratar jag gärna om ett tag till. Det var en ren och sann njutning att se Öster spela ut till fullo på hemmaplan, och när laget spelar så här så är det lätt (för lätt?) att börja blicka uppåt i tabellen. Anfallstrion Pelu, PC och Vieweg var samtliga lysande, med ett extra plus för Pelu som äntligen fick visa hemmapubliken vilken duktig fotbollsspelare han är. Peter Wibrån gör sin bästa match i år som central mittfältare, Velic också en finfin insats och Jonsson och Da Silva var lysande som mittbackspar. Även övriga spelare får givetvis godkänt, fattas liksom bara annat en sån här dag.

Degerfors hade käkat lite mindre taggtråd i den här matchen än den förra, och imponerade nu istället stundtals med ett fyndigt passningsspel som dock saknade lite spets. Men det är ett ungt lag (bortsett från iochförsig evigt unge Berger) som jag är säker på har en fin framtid framför sig. Målet att hänga kvar i Superettan känns inte som något större bekymmer för dem att uppnå när man spelar fotboll på det här viset.

Nu börjar verkligen allvaret för Öster med några riktigt tuffa matcher mot lag som jagar bakifrån: Norrköping, Väsby United, Brommapojkarna och Ljungskile. Som tabellen ser ut just nu så är varje match avgörande, och det gäller att absolut inte förlora och ge motståndarna bakom poäng. Jag misstänker att laget tycker att det ska bli skönt med 18 dagars ledighet efter ”Peking” borta nu på lördag, och det ger oss dessutom en chans att få in skadedrabbade killar som Borg, Claesson och Green i truppen igen. Skönt att ha då det verkligen hettar till framöver.

Och du – du ska väl med till Norrköping?