Nyheter

Ny arena – önskemål och förslag

Nu när riskkapitalbolaget ÖSAB har bildats, är det dags för föreningen att börja tugga i sig nästa stora köttstycke. Jag pratar om arenan. Vad vill vi som supporterklubb ha, och vad vill vi i övrigt? Intresset för detta borde vara stort då ingen kan vara särskilt nöjd med dagens betongstycke.


Att en ny arena är en nödvändighet för Östers framtid är ingen överdrift, snarare ett understatement. ÖSAB:s miljoner räcker bara i ett inledande skede till en enstaka satsning för att klamra oss kvar i Allsvenskan. Vill vi sedan vara kvar där, krävs en markant ökad omsättning. När vi var uppe i AS senast, 2003, hade vi en omsättning på cirka 21 miljoner kronor. De etablerade lagen som ändå ligger och dansar vid strecket såsom BoIS, Örgryte mfl ligger på cirka 35 miljoner kronor.

För att kunna öka omsättningen till en sådan siffra krävs en förändring, någonting nytt. Ta Elfsborg som exempel, en förening som helt rimligt kan jämföras med Östers IF. Deras nya arena medförde att sponsorintäkterna fördubblades från 12 miljoner kronor till 25 MSEK. Företagen blev helt plötsligt betydligt mer intresserade av att synas, när de hade en vettig plats att göra det på och de visste att arenan skulle innebära att fler kom och tittade på matcherna och i det långa loppet köpte deras produkter och tjänster.

En ny arena måste till för vår kära förening, och det snarast. Varför skulle inte vi kunna när alla andra kan?

Jag vet inte exakt hur det ligger till med de (fyra?) förslag som nu inkommit till kommunen om hela Värendsvallsområdet, och det som man som Östersupporter bryr sig om är egentligen bara själva fotbollsarenan.

Därför ber jag er nu, East Frontare, Östersupporter och övriga, att via PM-funktionen delge mig alla, precis alla, era synpunkter på vad som är viktigt på en ny arena. Storlek, faciliteter såsom pub & restaurang, kiosker. Vad som helst, vad som är viktigt att tänka på vid byggandet av vår nya borg. Det är vi, supportrarna, som varit på fler arenor än de flesta och vet vad vi vill ha. Ingen synpunkt är för dålig för att inte nämnas.

Jag kommer inom kort att ha ett möte med Östers IF om bl.a. detta, och då vill jag ha lite kött på benen vad ni tycker.

Sätt igång, det är nu vi har chansen att påverka, annars är det för sent.