Krönikor

Krönika: Halvtid – Del 2

Nu har det så blivit dags att summera spelarnas insatser efter halvtid. Enligt sidans besökare så är Markus Jonsson (bilden) vårsäsongens bästa spelare i Öster, och faktum är att han haft ett fast grepp om EF Trophy 2005 från start. Närmast bakom skuggar just nu talangen Patrik Vieweg, vars superinhopp i Degerfors som resulterade i ett mål efter bara några minuter på planen! Dock ska vi komma ihåg att Patrik i dagsläget inte kan vinna EF Trophy då han inte kommit upp i 50% spelade matcher.


Här följer aktuell topplista med eastfront.nets regna kommentarer:

1. Markus Jonsson (Snitt: 3.43, Matcher: 15/15)
Inga skador har stört Markus hittills, som totalt sett verkligen varit Östers bästa spelare hela säsongen – oavsett om han fått spela innerback, ytterback eller forward. Markus har tagit ett litet steg varje säsong har det känts som, och nu närmar han sig målet. Vi får se upp så vi inte tappar honom i höst. En nyckelspelare. Kan inte nog hylla honom.

2. Patrik Vieweg (Snitt: 3.30, Matcher: 1/15)
Trots att Vieweg får ett poängavdrag på 0.7 för att han inte spelat någon av de 14 tidigare matcherna så är han just nu tvåa i EF Trophy. En felfri insats borta mot Degerfors den här säsongen, mycket mer finns inte att säga om denne unge talang som påminner mer än ett sätt om måltjuven Lasse Nilsson som brukade husera i Elfsborg förr i tiden.

3. Fredrik Gustafson (Snitt: 3.20, Matcher: 14/15)
Ännu en spelare med hög lägstanivå. Har varit dominant på innermittfältet i år och sköter sig lagkaptensjobb med den äran. Kanske kunde man önska sig lite mer skrik på medspelarna i plattmatcher? Men absolut inget annat att anmärka på, håller definitivt minst allsvensk klass.

4. Marco Da Silva (Snitt: 3.09, Matcher: 14/15)
Vilken blixtvärvning! Ska villigt erkänna att han håller på att utvecklas till en favoritspelare för undertecknad; lite mer vårdad än sin företrädare Gorkss och tycks bara växa mer och mer för varje match som går. Lägg därtill en skön, ödmjuk stil som går hem hos Östersupportrar i alla åldrar… Marco har förutsättningarna att bli riktigt stor, har alla egenskaper som en mittback behöver – bara lite slipning till, så…

5. Pär Cederqvist (Snitt: 2.97, Matcher: 15/15)
”PC” har många fans i Österleden, men vi tvingas konstatera att inledningen på säsongen inte var speciellt bra för fjolårets skyttekung, och därav det låga snittbetyget. Nu på sistone har kan kommit igång rejält, och det känns som att han gradvis kommer att stiga ännu mer på listan. Stark, snabb, lagom elak och vet definitivt var målet är beläget.

6. Peter Sedunov (Snitt: 2.76, Matcher: 1/15)
Endast betygsatt i en match (som Vieweg) men har gjort några ströinhopp utöver det. En väldigt klok allroundspelare som dock känts aningen seg i sina inhopp vilket kan vara förståeligt med tanke på hans gigantiska knäskydd och avsaknaden av matchträning. Men nickpasset fram till PC mot Trelleborg är värt en trea i snitt bara det…

7. Emin Nouri (Snitt: 2.63, Matcher: 9/15)
Ja det är sant, Nouri var en av de spelare som tränare Jacobsson inte trodde skulle bli så användbara inför säsongen. Skönt av Nouri att bevisa motsatsen, och lika skönt att Jacobsson insåg sitt misstag. Bra offensivt, vårdad och klok i sitt ytterbackspel… en modern spelare med skön attityd och härlig inställning. Populär bland supportrarna. Utan skadeproblemen i mitten av vårsäsongen så hade han legat betydligt högre i EF Trophy.

8. John Pelu (Snitt: 2.60, Matcher: 9/15)
Pelu hade vi rätt stora förväntningar på, och det känns som om han lyckats infria de mesta av dem. Hade en skadeperiod i mitten av vårsäsongen som Nouri, men är på gång tillbaka nu. Har rätt speed, underbar bollmottagning och fantastisk attityd till spelet – men man kan inte låta bli att sakna målgörandet lite. Känns som att det just är det enda som saknas. Solklar i startelvan som ytterforward när han är tillgänglig.

9. Tyler Hughes (Snitt: 2.58, Matcher: 10/15)
Kanadensaren Tyler lär dessvärre dala i Trophyn framöver då han bröt benet mot Elfsborg senast. Synd, för det är en härlig fysisk vänsterback med hjärtat på rätta stället. Beslutet att stanna i Växjö för att inte tappa kontakten med laget under skadeperioden visar lite på killens attityd. Vem ska slå hörnor och frisparkar i vänsterfotsläge nu?

10. Peter Wibrån (Snitt: 2.55, Matcher: 15/15)
Wibbe ångar på lite som vanligt, men man kan inte låta bli att tycka att det går lite segare än förr om åren. Gjorde ju som bekant en meniskoperation i vintras, och det kan vara den som ligger bakom då jag tycker mig se svaga förbättringar i de senaste matcherna. Hoppas isåfall de fortsätter, för en Wibbe i storform hade varit mumma för återstoden av serien.

11. Claes Green (Snitt: 2.46, Matcher: 8/15)
Jaha, så här långt ner hittar vi alltså den första målvakten. Skador och åter skador är väl en bit av kakan, men inte bara. Nivån har varit lägre på såväl Green som Stringheim jämfört med förra året, och vi får hoppas att de rycker upp sig nu i höst.

12. Freddy Borg (Snitt: 2.40, Matcher: 7/15)
Hör inte hemma härnere, vi får skylla på skadorna. En av Östers absolut mest lovande spelare, men behöver speltid och det fort då han är i en kritisk ålder. Är opererad för någon vecka sedan, och ska sedan vara tillbaka i början av augusti… Väl där får han gärna fortsätta med den härliga teknik, snabbhet och styrka som han visade under försäsongen då han helt enkelt krossade allt motstånd.

13. Daniel Svensson (Snitt: 2.40, Matcher: 15/15)
Här tycker jag faktiskt att sidans besökare är ute och cyklar, 2,40 på 15 matcher är på tok för lågt. Men å andra sidan krävs det oftast några extravaganta insatser för att rycka till sig de där poängen, och såna brukar inte Daniel stoltsera med utom i de matcher han gjort mål – då har han legat nära 4 i snitt. Lite taskigt, för i mitt tycke har Daniel väldigt sällan totalt hamnat under en 3 i betyg för den totala insatsen. Lär er att uppskatta grovjobbare!

14. Fredrik Bild (Snitt: 2.39, Matcher: 15/15)
Det smärtar att säga det, men Bild har ingen vidare säsong så här långt. Vi hade annars hoppats på att trenden från slutet av förra säsongen skulle hålla i sig, men någonstans på vägen har Fredrik tappat det där lilla extra. Gör dock inte bort sig och har kanske något låg snittpoäng – men så är det ju i Trophy ibland (se ovan).

15. Björn Stringheim (Snitt: 2.23, Matcher: 7/15)
Nej, målvakterna är inte sidans besökares favoriter i år. Även om vi här kan konstatera att Stringheim lider av petningen från början av säsongen (har endast spelat 7 matcher). Har gjort några riktigt bra matcher där Västerås borta (snitt 4.00) och Trelleborg hemma (snitt 3.46) sticker ut. Men vi förväntar oss mer av Björn (vi vet ju vad han kan), och hoppas att det kommer till hösten.

16. Denis Velic (Snitt: 2.18, Matcher: 8/15)
Denis Velic har inte riktigt hittat sin plats i år och det märks tydligt att han inte är Lasse Jacobssons förstaval på någon position. Har många supportrar (inklusive undertecknad) bakom sig för hans sätt, attityd och fantastiska förmåga på planen när det stämmer för honom. Men tyvärr, det har som sagt inte gjort det hittills i år och den normalt så populäre Velic får finna sig i att ligga i bottenträsket tills vidare.

17. Erik Tengroth (Snitt: 2.07, Matcher: 3/15)
Tengroth har gjort det bra, inget snack om saken. Kan kanske förklara hans låga betyg med att han fått 0.6 i avdrag för att endast spelat tre matcher, samt att genomklappningen på Ruddalen är en av de tre (då ingen Österspelar
e fick något betyg att tala om). Talang som kan spela såväl ytterback och mittback, vågar spela fotboll även i pressade lägen och har rätt attityd och vilja för att bli riktigt, riktigt bra.

18. Martin Claesson (Snitt: 1.87, Matcher: 5/15)
En efterhängsen skada har förstört större delen av vårsäsongen för Värnamotalangen, som innan dess hann visa en del positiva saker. Ruggigt bra skott och inställning på planen, och ligger väl och nafsar på en plats på mittfältet han också. Bra komplementsspelare och hjälpgumma a´la Jonsson och Sedunov som gärna får komma igång nu i höst då det är en spelartyp vi verkligen behöver.

19. Freddy Söderberg (Snitt: 1.67, Matcher: 7/15)
Så här pass lågt snitt (och sistaplatsen) på ändå så pass många matcher tyder på en sak – Freddy S räcker inte riktigt till i år. I mitt tycke märktes det främst i matcher som mot AIK då han hade riktigt bra motstånd emot sig. Är nu utlånad till Myresjö resten av säsongen, och lär dessvärre få svårt att ta sig tillbaka in i truppen kommande år. Har annars en hel del egenskaper som kännetecknar en bra forward, men inte tillräckligt mycket bara.

John Sallhag, Robin Malmqvist, Simon Degerman och Arianit Bunjaku har spelat för kort tid för att kunna komma in i Trophyn och tas därför inte med i bedömningen.

Kort kommentar:
Förstaplatsen är gjuten. Markus Jonsson har varit den klart stabilaste den här säsongen, och det gör mig faktiskt glad att folk märker detta fast Markus inte är spelartypen som gör de där verkligt extraordinära sakerna (förutom att sätta varje straff han slår). Men vad ska t.ex. en kille som Daniel Svensson göra för att få liknande uppskattning? Trophyn är som sagt inte alltid rättvis…

…och heller inte avgjord, långt ifrån. Jonsson har visserligen ryckt åt sig några decimalers försprång, men Gustafson, Da Silva och PC skuggar strax där bakom. Tänk på att halva säsongen återstår och att mycket kan hända.

I övrigt så stämmer Trophyn faktiskt väldigt bra överens med mina egna känslor och tankar. Man kan enkelt konstatera att den är jämnare än förra året, vilket ju också speglar spelartruppen. Öster är jämnare i år än förra året, trots att vi även i år har ståtat med matcher som Frölunda borta (1-3)…