Krönikor

Krönika: På fotboll i Solna

Vad hände mot Frölunda? Det är nog frågan de flesta Östersupportrar ställer sig så här efter midsommarfirandet där man nu efter att festat bort sina sorger återvänder till fotbollens värld. AIK står på menyn, ett lag som just nu rider på en formtopp men som vi absolut inte skall vara livrädda för. Kan vi komma upp i normal nivå så tippar jag att det handlar om en ganska jämn Superettamatch.


Just Östers lägstanivå är vårt stora problem den här säsongen. När det stämmer för oss så stämmer det riktigt bra, men så fort det dyker upp minsta lilla gruskorn i maskineriet så stannar motorn direkt. Frölunda är ett typexempel, förlusterna mot Ljungskile och Åtvidaberg två till. Men om man nu ska skaka fram ännu mer oro i kroppen så har vi i samtliga tidigare förlustmatcher åtminstone alltid varit med i matchen, men så var inte fallet i första halvlek mot Frölunda. Tre mål i röven på 19 minuter. Mot det hittills sämsta laget i serien. Tack för den.

Sträcker man upp fingret i luften och känner efter lite så tycker man nog allt att AIK har liiiiite hybris för tillfället. Laget är redan så gott som klart för Allsvenskan, så lyder den allmänna uppfattningen. Innan serien började, och även efter den första omgången var det Örebro och Norrköping som redan var klara. Vi som varit med ett tag vet att den här serien kan vända på klacken på bara några omgångar. 2-3 förluster i rad som topplag och du är ett mittenlag nästan på gränsen till botten. 2-3 vinster och du har i princip häng på toppen. Det är tufft att möta så många olika typer av lag som man gör i Superettan, och det är väldigt lätt att fastna i trender – goda som dåliga. Jag räknar alltså inte hem AIK riktigt ännu, och inte heller räknar jag ut Öster.

På försäsongen hade AIK mängder av skador, nu är det betydligt ljusare hos svartgult även om man har en del nyblivna frågetecken. Hos oss ser det väldigt tveksamt ut när det gäller vilka spelare som kan spela på måndag, och dessutom är duktige Marco Da Silva avstängd. Händer det inget drastiskt nu i helgen så kan måndagens Österlag se minst sagt junioraktigt ut, och då kan det definitivt bli en tuff afton. Men tror någon att de kommer att darra av rädsla inför matchen? Inte det? Tänk om.

Gnagarforum (se länk nedan) är AIK-fansens största hemvist på nätet, och där kan man hitta en hel del intressant information. Bland annat så nämner en källa på forumet följande:

”Har via en säker källa i Växjö hört att dom är lite darriga att komma upp till Råsunda… och då är den källan en i laget 😉 Hemma är det ÅRETS MATCH, här är det fasa. Kul att höra, men det visste vi ju redan, eller hur?”

Ehh… kanske lite hybris var det ja. Vad är det med Råsunda som är så skrämmande egentligen? Jag lovar AIK:aren ovan att det visst finns spelare i dagens Österlag som spelat betydligt mer skrämmande matcher än AIK – Öster i 13:e omgången i Superettan 2005. En förlust är ingen katastrof för något av lagen, med andra ord så är det bara att gå ut och göra sitt bästa. Däremot kan AIK hemma i näst sista omgången bli en riktig skräckmatch – för båda lagen.

Undertecknad ska faktiskt ta sig upp till Solna på måndag och se matchen, som det ser ut från sittplats den här gången. Lovar att spana lite extra och försöka se om det är någon Österspelare som ser lite extra rädd ut…