Krönikor

Krönika: Kex och Kronblom

Kex ska uttalas kex och inte tjex. Jag menar man säger ju inte Tjronblom heller. Mig spelar det iochförsig ingen roll eftersom jag aldrig gillat vare sig kex eller serien Kronblom, och när det gäller det där fotbollslaget från Örebro – ni vet den där sportklubben som tillfogat Öster så mycket ont – så är det ännu värre. Jag och Örebro är med andra ord inte helt i fas.


När jag tänker på Örebro så tänker jag på främst på tre spelare från det glada (ironi mina vänner) 90-talet: Sven ”Dahla” Dahlqvist, Dan Sahlin och Miroslav Kubisztal (eller hur det nu stavas). Varenda match mot de vitsvarta var i princip likadan; ÖSK hade 10 man i backlinjen, ”Dahla” som härförare och inte ens en Hasse Eklund i storform kunde dyrka upp ett sådant lås. Sen slutade det alltid med att någon av de där jävla Sahlin eller Kubisztal och dunkade in antingen ett segermål eller – om det nu råkade vara en bra dag för oss Östersupportrar – kvitteringen.

Sedan dess är det ofattbart svårt att ha några känslor för Örebro. Men när SvFF bestämde sig för att agera rättsskipare i ekonomiska sammanhang och flytta ner närkingarna i SE så var det blandade känslor hos mig. Jag lider med de supportrar som fattat tycke för föreningen och som fick se allsvenskan och ”finrummet” med allt vad det innebär slås i spillror, men själva föreningen – nej, där går gränsen. En sak var dock riktigt, riktigt tråkig med nerflyttningen – Öster fick en till svår konkurrent om plats 1-3 i Superettan…

Nog om det nu, låt oss tala nutid. Öster har det fint på skadefronten nu, Freddy Borg som missade Bodenmatchen p g a en lättare knäskada är tillbaka – fast på bänken den här gången, liksom Denis Velic som hämtat sig från sin feber. Lasse J tycker att man ska ge elvan mot Boden en chans till då samtliga spelare i den andra halvleken där låg rätt i positionerna och skapade tillsammans den bästa fotbollen hittills under den här säsongen. Klart jag håller med. Jag vågar inte ens föreslå att ett byte mellan Claesson och Borg, något som väl kanske vore allra mest naturligt… nej men allvarligt, det ger en trygghet för spelarna att veta att om man gör en bra insats i en match så kan man faktiskt få en chans till att hålla samma nivå och inte automatiskt petas för att en gammal favorit kommer tillbaka från skada.

Jag har läst Jockelurings veckobrev, och inser att jag inte är ensam i världen om att tro att om man tänker för positivt så är det negativt för Öster. Så många gånger har man knutit näven i fickan efter en bra genomförd Östermatch och tänkt: ”Nu… NU lyfter vi..” och så har man förlorat mot valfritt ängagäng med 0-2 nästa match. Alltså kommer vi säkert att förlora idag, inte stort – så pass optimistisk vågar jag mig på att vara – men vi kommer att förlora. I samma ögonblick som jag skriver detta så kommer det ett ösregn från himlen och bekräftar att också den i EF-kretsar så berömda Regnguden hört mina tankar.

Och det skulle inte förvåna mig om Dan Sahlin sitter bland publiken för att försöka föra över sin tradition på de nuvarande spelarna i ÖSK. Isåfall får vi kontra med Lars-Åke Lagrell på hedersläktaren.

Alltid rödblått – alltid rätt.