Nyheter

EF Frankrike skriver hem del 9

Tagen för att vara hallick, föråldrade ramsor och haffad av fransk snut.


Till skillnad från i Sverige, har man som student på eftergymnasial nivå diverse lov förutom sommarlovet, precis som när man var yngre. Det är såklart inte fel. Jag var hemma i Sverige och Växjö en sväng, innan jag åkte tillbaka till Frankrike förra torsdagen. Jag stannade till ett par dagar i Paris för att göra några indier i min klass sällskap. Småkyligt, men jag begav mig till Musée d’Orsay, ett museum som är en gammal ombyggd järnvägsstation. Mycket mysigt. Här finns tavlor av Monet, Cézanne, Renoir, van Gogh mm om det säger er någonting. Ett rum var under renovering, men det stod på en skylt att där skulle det bli utställningar av betydligt mer kända herrar som Lundin, Green och Kennfors. Antalet besökare förväntades tredubblas när denna temporära utställning öppnar till högsäsongen juni-augusti. Som gammal trequartista och älskare av genomskärare bad jag direktören samla ihop utställningsmaterial från Janne Jansson och Denis Velic´, och när han fick höra de namnen satte han sig ner, tog fram en näsduk och torkade svetten ur pannan. Sedan bad han om ursäkt för att en sådan kollektion inte redan fanns på plats, och lovade alla med guldmedlemskap i East Front fritt inträde när allt väl var klart.

Nästa dag flanerade jag lite på rue de Rivoli (Känner ni till en Östersupporter i Paris? Det gör Mattias Kurtz, klackpappa i EF. Njaa Flanören.) en av de stora shoppinggator som går genom byn, ett par kilometer lång eller så. En butik hade utförsäljning, och jag gick in. Fick syn på en jacka jag gillade, någon slags fuskmocka med rejäl pälskrage, päls i smala strimmor även på ett par ställen på resten av jackan. Ganska cool, tyckte jag, och den var nedsatt till ynka 10 euro. Om jag inte gillar den så kan jag ju alltid slänga den, resonerade jag. Jag hade på mig den på kvällen när vi var ute och käkade, och när vi var nästan hemma där vi bodde, frågar en kille mig om jag har något att röka. Nej, jag har planterat allt mitt gräs på Värendsvallens norra planhalva svarade jag. Han fattade inte. Då frågade han mig om jag kände till några fina flickor. Jag svarade att jag kände Markabruden, men att hon inte var här för tillfället. ”Men du ser ju ut att hålla på med sådan verksamhet”, sade han. Skenet kan bedra, sa jag, precis som att Fredrik Bild sågs på Salong Gränslös.

När jag för två veckor sedan åkte bussen till Paris för att se Frankrike-Sverige, sjöngs det nidvisor om direktören för ESCEM, skolan där jag går. Den handlade om att Jacques Chaniol har en sexuell läggning som blivit allt vanligare och sjungs till melodin ”Yellow submarine”. Första gången jag hörde en variant av denna var jag inte gammal. Jag vill minnas att det var Buken och någon till som sjöng att den gamle domaren Erik Fredriksson var homosexuell. Jag är dock inte hundra på detta, förlåt mig Buken om jag har fel. Fransmännen tycker fortfarande att det är otroligt roligt att sjunga denna ramsa, och det är det kanske när man har druckit lite. Igår var det dags igen, det var pingvinparty på Irish Corner. Utklädd till en pingvin delade en okänd kille ut t-shirts med mera från ett podium. Det tog inte tio sekunder innan i princip samtliga studenter, såväl kvinnliga som manliga, började vråla ”Le pingouin est un homosexuel, un homosexuel, un homosexuel.” Det blev ett jävla drag, och jag måste erkänna att jag sjöng med.

Åter till mitt Parisbesök. Åka tunnelbana är ganska roligt, då det finns mönna loja avarter att titta på, och då och då dyker det upp spelemän och river av en trudelutt. Sen vill de ha en slant, men jag har lärt mig att man inte ska betala, eftersom spelemän och tiggare inte är välkomna där av polisen. En annan sak jag har lärt mig är att jag alltid ska behålla min färdbiljett. Ingenstans står det att man ska behålla den, och man behöver den heller inte för att komma ut vilket fallet är i London t.ex. När jag och mina indiska vänner skulle besöka Triumfbågen (visste ni förresten att denna skapelse väger 50 000 ton och är nio gånger tyngre än det 320 meter höga Eiffeltornet?), står det några flics (fransk slang för snutar) vid utgången och kräver att folk ska visa upp den biljett de åkt på. Jag börjar kallsvettas, för jag är tämligen övertygad om att jag har lagt min i någon soptunna. Jag har emellertid en massa skräp i fickorna som vanligt, och hoppas att den kan vara där. Jag tar upp ett häfte med fem oanvända biljetter, i andra fickan känner jag några lösa diton. Gräva, krafsa, javisst tre stycken. Ger dem till snuten som säger att ”de här är från igår, var är den du använde för den här resan?”. Jag känner igenom fickorna en gång till trots att jag visste (precis som man kollar kaffebryggaren en gång till även om man vet att man dragit ur sladden) att jag inte skulle finna min biljett. ”Ni ser ju att jag är en ärlig kille, jag köper mina biljetter och jag använder dem för att komma igenom spärren, jag hoppar inte”, sade jag. Snuten svarade att ”för mig är det som om du inte har någon biljett”, och säger att jag får böta. Jag har inga kontanter, och tvingas betala med kort. Som tur är har konversationen ägt rum på franska, och han vågar inte blåsa mig. Hade jag varit engelsktalande är det tämligen troligt att han lagt på 50% eller så, men nu kommer jag undan med 35 euro. Vilken panna, han har tur att jag redan är frankofil och tycker om landet ändå. Stå och haffa turister, varav de flesta säkert blivit vansinniga och inte velat återkomma. Dessa 35 euro hade ju ändå tillfallit landet genom att jag (och andra turister) hade shoppat upp dem, samtidigt som en god bild (P-O) av landet hade behållits. Vilken panna, han tänkte nog med batongen. Vilken batong jag menar får ni lista ut själva.

Lite klokare avslutar jag med några franska glosor som kan vara bra att kunna:

Flic – snut
Poubelle – soptunna (även slang för vanliga universitet då alla kommer in där)
Carnet de tickets – biljetthäfte
Amende – böteslapp, bot
Fric – stålar
Maquereau – hallick
Tout le monde sent du poisson sur Kalmarsund – alla luktar fisk vid Kalmarsund
Une pièce de viande – ett stycke kött
Louis les bourses – Ludwig Pung

Vad sägs om « Stade Louis les bourses » ? Eller är Stade de Stig fortfarande nummer ett?