Nyheter

Intervju med Lasse Jacobsson!

Hej alla glada East Frontare! EF-Intervju (Rask och Skagert) drar igång det nya intervjuåret med en intervju med Östers tränare Lasse Jacobsson.


Vilken spelare är du mest positiv till av de spelarna som spelade med Öster förra säsongen?
Det är ganska svårt att säga så här tidigt men en som hittills imponerat mycket är Freddy Söderberg. Han har varit väldigt duktig så här långt trots att han inte spelade så jättemycket förra säsongen. Alla har varit duktiga men han är den som har överraskat mest positivt.

Hur känns nyförvärven?
De känns oerhört bra. Vi är ju inte färdiga ännu men de fem som hittills är klara är har fungerat jätte bra.

John Pelu har ju spelat elitfotboll i många år så han är ju van vid den träningsdos vi har nu plus lite till.
Peter Sedunov är också van vid en hög träningsdos både från sin tid i Boden och Ryssland.
Freddy Borg har gått på fotbollsgymnasiet i Landskrona och även tränat med Landskrona så även han klarar av mycket träning.
Martin Claeson från Värnamo är ett fysiskt praktexemplar. Han har inte tränat mycket med klubben men har tränat mycket på egen hand. Tror nog att han skulle kunna springa dygnet runt om det vore så.
Daniel Svensson är mitt eget påfund att ta hit, Han har inte tränat så mycket då han utbildat sig till Officer och därför varit borta under vissa perioder. Dock var han den solklart bästa spelaren i div 3 trots att han inte var med på träningarna så ofta. Han har överraskat en del här och hänger oerhört bra med i tempot på våra träningar och har en oerhört bra blick för spelet. Man skall inte vara rädd för att plocka in spelare från lägre divisioner. Se T.ex. exempel med Mikael Nilsson.
Alla fem konkurrerar direkt om en plats i startelvan.

Vilka spelare har du varit involverad i att ta hit?
Martin Claesson har tränat med Halmstad några gånger.
John Pelu var jag också sugen på att ta hit då jag spelat 4-3-3 med honom i Ängelholm. 4-3-3 passar honom mycket bättre än 4-4-2 som de spelat i Helsingborg. Då räcker inte snabbheten till på samma sätt utan backarna "käkar upp" dig. Men i 4-3-3 kan man utnyttja snabbheten mycket mer. Han har ju haft enorm konkurrens i Helsingborg med Graulund och Gustav Andersson men får han chansen och mer speltid i Öster så kommer han troligtvis utvecklas mycket och bli riktigt bra.
Peter Sedunov har jag inte sett tidigare men det lilla han spelat på träningarna så har han visat att han är en otroligt bra spelare.
Freddy Borg kände jag till för vi fick mycket tips till Halmstad om honom. Har även fått många indikationer på att han var bästa värvningen man kunde göra över huvudtaget från div. 2.

Hur stor kommer truppen att vara i år?
Det skall in två man till. Vi skall vara 19 st sen är den några som kommer att flyttas upp från A2.

Vad är det för spelartyper du vill ha in på de två sista platserna?
Först och främst vill jag ha en vänsterback. Förhoppningsvis kommer ju kanadensaren Tyler Hughes den 24 januari och tränar och spelar i turneringen. Han är just nu på landslagsträning med Kanadas A-landslag. Han var också aktuell för Halmstad innan när "Texas" gick sönder men sen löste det ju sig bra med Emil Jensen som gjorde ett jättebra jobb och därför såg vi ingen anledning att plocka över honom. Han kan både spela vänsterback och vänstermittback. Han spelar vänsterback i klubblaget och vänstermittback i landslaget.

Vilken av förlusterna hade du önskat att ha kvar?
Den vi ville ha kvar var Johan Svensson. Inte bara för att han var en bra fotbollspelare utan även för att han hade ett symbolvärde för Öster. Men jag tror att Pelu är ett bättre alternativ än honom för jag tycker att han försvinner många gånger under matcherna. Men just pga. symbolvärdet samt att vi la ner så mycket jobb på att ha honom så är det lite synd at vi förlorat honom till Mjällby.

Hur ser du i övrigt på skillnaderna mellan Svensson och Pelu?
Pelu är bättre på att skära in på plan emot straffområdet och har en otrolig vilja att ta sig in i straffområdet med bollen. Johan har ju mer blivit skolad att springa ner till kortlinjen och slå ett inlägg.

Det sägs att Pelu har ett bra skott?
Ja han har ett fint tillslag med både högerfoten och vänsterfoten.

Hur arbetar du med laget har ni dialoger om hur ni skall spela?
Just nu arbetar vi med försvarsspel. Förra veckan var temat en mot en där vi försökte driva upp tempo och fysik i det. Denna vecka har vi övergått till två mot två så att vi bygger upp grunden.
När man tränar såhär så är det mycket lättare att se defensiva brister och försöka rätta till dem. Längre fram kommer vi att gå in mer på anfallsspel och då kommer det säkert att bli mer dialog mellan mig och spelarna. Jag har en klar bild för mig hur jag vill att träningar och matcher skall se ut och det ruckar jag inte så mycket på såvida ingen kan överbevisa mig. Sen är det klart att man alltid skall lyssna på spelarna om det T.ex. är något som de inte är komfortabla med ute på plan eller så. Likadant om de har funderingar på varför vi tränar en viss sak så skall jag kunna motivera och förklara varför.

Var hamnar Öster i tabellen i år?
Hade man vetat det hade det inte ens varit roligt att spela. Jag har sagt att vi kommer att blanda oss i toppstriden. Brukar inte sätta upp mål om vart man skall hamna i tabellen utan istället målet att man skall ha som mål att vinna varje match. Sätter man upp målsättningen att man skall vara T.ex. 5:a så riskerar det att bli så att man nöjer sig om man är där redan tidigt istället för att gör sitt yttersta att nå ännu högre. Börjar man kalkylera så tidigt så kan man plötsligt anse sig ha råd att missa vissa matcher och det är farligt att tänka så. Så målet är att vinna varje match. Sen blir det ju naturligtvis inte så men det är den inställningen man skall ha. Varje seriematch är en cupmatch dvs. den MÅSTE vinnas.

Hur får du in ”vinnarskalletänket” i laget?
Jag har mycket tävling i träningen. Till och med uppvärmningen är en tävling. Idag sa jag T.ex. till Erik Tengroth att han skulle jogga en sväng och skulle vara tillbaka om exakt 4 minuter och 37 sekunder och så gör jag då och då med alla spelarna. Den som kommer närmast vinner. Tror det är bra för sen är allting tävling och folk jämför oss hela tiden med andra så då är det bra att vara tävlingsinriktad. Sen en skillnad jag har märkt jämfört med Halmstad är att det är lite mesigt i närkamperna. Det är ju också en tävling. Det gäller fanken att gå dit och smälla på för att vinna bollen. Så där har vi lite att jobba med och det skall vi verkligen göra.

Hur fungerar samarbetet mellan A1 och A2?
Det fungerar bra. Är ju väldigt tidigt på säsongen men vi kör ett flytande samarbete och det känns bra.

Vad ser du för fördelar respektive nackdelar med 4-3-3?
Har du ett material som skall kunna vara bättre än motståndarna och kanske ta ett kliv upp i systemet så är det mycket lättare att etablera ett tryck med en 4-3-3 uppställning. Du är organiserad för hög press, du ligger brett med spelarna så fort du vinner bollen och flytta upp positionerna med hjälp av yttermittfältarna. Säg att vi är bättre än 7 lag av 10 så backar de ju hem och det innebär ju att man inte kan förlita sig på kontringsfotboll. Speleet blir inte heller lika brett när man kör 4-4-2. Vinner man bollen på mitten så måste man ”gräva” ut den då det ofta blir trångt. Vet man då istället att man alltid har en spelare på vardera kanten tillgänglig så får de tid på sig att behandla bollen då de oftast inte är markerade då de flesta k
ör med zonförsvar och inte vill lämna luckor bakåt. Däremot kan det vara bättre med 4-4-2 i omställningsspel för att då man har två alternativ att slå långbollar på.

Hur är stämningen på träningarna?
Det är mycket bra stämning. Var likadant när jag var i HBK och det är viktigt med en bra stämning om man skall nå framgångar.
Öster och Halmstad har samma kultur. Historiskt sett tittat mycket på varandra (Stig Svensson och Stig Nilsson) för att lära sig av varandra.

Hur har du lagt upp träningarna med teknik och fysik?
Man försöker ha en blandning mellan alltihop. Vi har 6 pass i veckan där man försöker ha två snabbhetspass och två styrkepass men huvudvikten lägger vi på att lira fotboll på träningarna vilket vi gör varje träning i princip.

Vad har du för mål med din egen tränarkarriär?
Man har ett mål om att vara så högt upp som möjligt men samtidigt så måste det man gör kännas rätt.
Jag var ju halvtidstränare i Ängelholm och det var jobbigt att både kombinera jobbet som lärare och fotbollstränare. Jag gick helt enkelt in i väggen då. Jag gick sedan ner till div. 4 och tränade med Markaryd och ”ladda upp” batterierna igen och sen blev det en heltidstjänst som hjälptränare i Halmstad vilket blev helt rätt på den nivån. Nu har jag också en heltidstjänst vilket känns bra. Jag har bestämt mig för att aldrig träna ett lag i Superettan eller Allsvenskan utan att det är ett heltidsjobb både för min egen och min familjs skull. Att träna Öster är det största uppdraget jag haft hittills speciellt som jag är smålänning. Öster är störst i småland för mig. Sen att Kalmar just nu ligger förre betyder ingenting för de har ingen tradition eller historia som är i närheten av Östers.
Så jag tänker inte något på att komma högre just nu då jag är 100 % fokuserad på Öster.

Hur fungerar det att pendla?
Det tar bara en timme ungefär och det är lagom med tid att kunna ringa något samtal och kanske samla tankar osv.

Har du börjat fundera på en startelva till ”Länsmatchen” och Jubileumscupen?
Jag har inte bestämt mig ännu dessutom har vi ju lite ont om folk. Wibrån saknas, Sedunov är inte spelklar heller och sen har vi ju ingen vänsterback i nuläget heller. I just länsmatchen vet jag inte vem som skall spela vänsterback men förhoppningsvis kommer ju Kanadensaren till Jubileumscupen. Sen finns det ju även en mr X kvar också. Vi har ju väldigt gott om spelare framåt men på backen ser det lite värre ut. Kan bli så att någon får spela på en ovan plats men det är också en nyttig erfarenhet för att man skall förstå det totala spelet.

Kommer du att lägga upp träningen på något speciellt sätt inför matcherna?
Nej jag kommer att köra på som om det inte är match. Skall man ta hänsyn till det missar man flera veckors träning på grund av det är matcher utan vi kommer att köra på i princip som vanligt. Är man trött får man byta svårare än så behöver det inte vara. Men jag tror att de flesta kopplar bort tröttheten på grund av att de är väldigt matchsugna allihopa.

Hur ser du på Östers ekonomi?
Det gäller att ha respekt för pengar. Jag kan t.ex. inte gapa och skrika om det saknas någon spelare för man kan inte använda pengar tills sådant om de inte finns. Så rörande ekonomin så ställer jag inte högre krav än vad det finns möjlighet till.

Sportbil eller familjebil? Familjebil
Afterwork eller pilsner hemma? Pilsner hemma
Träningskläder eller kostym? Träningskläder
Pizza eller husmanskost? ? Husmanskost
Skid- eller solsemester? ? Solsemester för det passar bra till Ölen.

Vilken byggnad skulle du vilja jämföra dig själv med? ?
Jag skulle gestalta mig med pyramiderna. För jag vill vara på toppen.

Vad vill du hälsa till East front? ?
Ni är bland de viktigaste som finns för föreningen. Det är fantastiskt roligt att höra er. Jag har varit på en hel del matcher här och ni har en mycket bättre klack än t.ex. Halmstad som ändå kom två i Allsvenskan förra året. Jag tror att ni hjälper till och lyfter fram laget till många segrar som annars kanske hade slutat oavgjort eller rent av förlust. Kort sagt ni är otroligt viktiga.

Vi tackar Lasse för intervjun och önskar honom lycka till med det fortsatta arbetet.