Nyheter

Inför jubileumscupen – Del 1: Motståndarna

Snart är det äntligen dags, har månaden januari någonsin varit så lång som i år? Intresset för jubileumscupen i Tipshallen är stort i Växjö, och vi tror och hoppas att folk går man ur huse för att stötta sitt lag – vår egna rödblåa stolthet Östers IF – 75 år i år.


För den medvetne Östersupportern torde kommande helg närmast vara helig. För vad gör egentligen en fotbollssupporter annars i januari? Kanske följer man något bandy/hockeylag eller lever för Canal+ helgsändningar av engelsk fotboll? Glöm sånt. Nu snackar vi äkta vara, vi talar om gossarna från Värend, lirarnas lag, de röda djävlarna… ja namnen är många men laget är bara ett. Och dessutom får vi se vårt favoritlag spela mot riktigt bra motstånd i år; AGF Århus, Kalmar FF och Halmstad BK. Jag tänkte göra ett försök att ge lite info om och lista statusen på våra motståndarlag, vilket inte är helt lätt eftersom lagens officiella hemsidor är dåligt uppdaterade just nu:

AGF Århus
AGF Århus är väl just nu mest känt i Sverige som laget Sören Åkerby tog över efter flytten från Djurgården, och det lag kultspelaren Stig Töfting fick sparken ifrån efter att ha levt om lite väl mycket på en julfest. Östersupportern känner också givetvis till att det är Tobias Grahns nya klubb, och att han kanske äntligen har hittat rätt – en klubb som tror på hans förmåga och har överseende med hans egenheter… Nåja nog om det nu. Allra senaste nytt är att den gamle ÖIS:aren Jeffrey Aubynn i veckan lämnat klubben för Hammarby.

Århus ligger just nu sexa i SAS-ligaen, och har gjort lika många mål som man har släppt in (31 st). Trots den kanske inte så imponerande placeringen just nu så handlar det om ett bra och komplett lag som iallafall jag ser som favoriter till segern i turneringen, då man dessutom förväntas ställa upp med ett starkt manskap. Två provspelare – en amerikan och en kamerunare – följer även med till Växjö, liksom ett imponerande bortafölje på över 100 glada supportrar.

Halmstad BK
HBK är laget som man inte kan låta bli att känna en slags hatkärlek till. Deras saga liknar till stor del vår egen, men som bekant har de lyckats bättre än oss på senare år… Måste kännas tungt att tappa fjolårets succéman Marcus Rosenberg tillbaka till Malmö FF, men det finns fortfarande intressanta namn i truppen. Eller vad sägs som Magnus "Turbo" Svensson, som ju är en spelartyp alla lag borde ha? Eller litauern Thomas Zvirgzdauskas som säkerligen är en av allsvenskans bästa försvarare. Får jag välja en spelare i HBK så tar jag dock Dusan Djuric – nästa succéman från föreningen efter namn som Fredrik Ljungberg och Mikael Nilsson…

Inte någonstans har jag sett någon information, eller fått någon bekräftelse på vilket lag Halmstad skickar till cupen vilket gör det svårt att tippa dem. Detsamma gäller deras supportrar. Men hursomhelst så känner vi ju väl till föreningen – det är alltid någon ny bondpojk från Getinge som stiger fram när någon annan kliver av, så vi kan inte säga annat än att Halmstad mycket väl är med och kämpar om förstaplatsen.

Kalmar FF
Om man känner hatkärlek till HBK, så känner man väl snarare mest den första delen av det ordet för Kalmar FF. Om vi lägger det åt sidan en stund så kan vi konstatera att Nanne "Positivt-tänkande" Bergstrand hittat rätt med Kalmar. Man värvade klokt och hemtamt inför säsongen 2004 (Svante Samuelsson, Tobias Carlsson), och gjorde kanske allsvenskans smartaste lilla kupp: Värvningen av Dedé från Hammarby. Tillsammans med sina brassepolare Fabio och Cesar Santin så började han trivas bra med sin fotboll och såg till att laget slutade på den övre halvan när allsvenskan var över.

Imorgon kommer Kalmar att släppa sitt lag, men vi kan redan nu konstatera att ingen av brassarna dyker upp i Växjö då de fortfarande är på semester i Brasilien. Och det är en rätt kraftig försvagning offensivt. Vem ska man tjonga upp långbollarna från försvaret till nu? Nä, Kalmar kan nog inte vinna turneringen – det vore en skräll. Och dyker det upp 300 Kalmarfans som man utlovat på diverse hemsidor så är det en ännu större skräll. Men helt klart är att KFF kommer att synas och höras i Tipshallen.

Östers IF kommer vi att behandla i en separat artikel (Del 2) under morgondagen.