Nyheter

Milstolpe för Östers IF

Idag kallade Östers IF till presskonferens, och presenterade något som är det största som hänt på väldigt länge. Föreningens finansutskott har arbetat fram ett riskkapitalbolag, ett enskilt bolag fristående från Östers IF som går under namnet Öster Support AB.


Bolagsbeskrivning

Öster Support AB ägs av privatpersoner, företag och till viss del även av Östers IF. Emissionen av aktier i stadie ett har inbringat totalt 12 miljoner kronor till ÖSAB. Av dessa 12 miljoner är fyra miljoner kontanta medel, och åtta miljoner är nyutgivna aktier till Östers IF.

Vad innebär detta för Östers IF?

De som skjutit in dessa 12 miljoner är 17 stycken låt oss säga enheter (privatpersoner eller företag). Av dessa 17, är det 14 som år 2001 gick in med en form av lån till Östers IF, de ”långsiktiga värdepapper” som har balanserat upp Östers ganska stora skulder och har räddat Östers elitlicens fram till dags dato. Aktier för fyra av de åtta miljoner Öster har fått av ÖSAB går åt till att ”kvitta” Östers skuld gentemot dessa 14 fordringsägare till aktier i ÖSAB.

Av de återstående fyra miljoner kronorna i aktier, har Östers IF redan sålt en tredjedel, och målsättningen är att de ska sälja aktier för ytterligare cirka 1,7 miljoner kronor. På sikt räknar man inom Östers IF alltså att ha ett aktiekapital om en miljon kronor i ÖSAB.

Så har ni en slant över, kan ni ta kontakt med Östers IF och köpa er en aktiepost i föreningen ni älskar. Minsta post är i dagsläget 500 aktier à 100 kronor, alltså 50 000 av kungens pengar.

Förutom de åtta miljoner kronor i aktier, erhåller Östers IF 2 MSEK kontant av ÖSAB. Alltså är avtalet, som gäller i 10 år framöver, värt 10 miljoner kronor.

Investeringar i spelare

Avtalet mellan Östers IF och ÖSAB gör att ÖSAB har rätt till 50 procent av vinsten på alla spelarförsäljningar 10 år framåt, och det gäller även de spelare som redan finns i truppen. För de spelare som ÖSAB värvar till ÖIF, erhåller ÖSAB 80% av vinsten och ÖIF resterande 20%, något som kan ses som ett utbildningsbidrag. Exempel: ÖSAB köper Sharbel Touma för en miljon kronor, säljer honom för sex miljoner kronor till Ajax. Vinsten är fem miljoner, ÖSAB erhåller fyra och ÖIF en miljon kronor. Kom dock ihåg att Östers IF till viss del är aktieägare i ÖSAB, på längre sikt 8-10%, så vinstandelen blir större än de 20% som anges.

Gustaf Wiklund

Detta namn bör alla supportrar lägga på minnet. Han gav ett (för mig) första intryck av att vara väldigt skarp i sinnet och kvicktänkt. Han är till vardags telekomanalytiker, och är ägare till den privata gymnasieskolan ProCivitas (som betyder ”för medborgarna”, kan jag skryta med mina nyinhämtade latinkunskaper) som har säte i Växjö, Malmö och Helsingborg. Gustaf har genom ProCivitas kommit i kontakt med Östers IF, och fann personerna där så trevliga, kunniga och engagerade att han blev sugen på att vara med och driva detta riskkapitalbolag. Gustaf blir den enskilt störste aktieägaren i ÖSAB genom att satsa tre miljoner kronor. Tack så mycket, Gustaf!

Övrigt

Nyheter i övrigt som presenterades var att det har bildats en scoutinggrupp, något som tidigare har saknats i Östers IF. Chef för denna scoutinggrupp ska gamle Österlegenden Håkan Arvidsson vara. Övriga fyra medlemmar är Guden Stefan Paldan, PEO Bild, Pelle Lindblad och den gamle hjälten Tommy Evesson. Dessa fem är ansvariga för var sitt område och ska täcka Småland, Blekinge och nordöstra Skåne. Kanske kan de få syn på Kjell ”KIK” Ström?

Supporterkommentar

Visst känns det fantastiskt att lilla familjära Östers IF har tagit ett sjumilakliv in i framtiden och fått till stånd ett riskkapitalbolag. En av de första gångerna jag träffade Fred ”visionären” Åkerström (alias Fredrik Åkesson), sa han att ”det finns två punkter för föreningen Östers IF att ta fasta på om de vill vara med och dansa bland de stora elefanterna. Ett: Bildandet av ett riskkapitalbolag. Två: En ny arena som möjliggör inkomster som i dagsläget inte går att nå, och som gör att vi ökar omsättningen till den nivå som krävs för allsvenskt spel”. Nu är riskkapitalbolaget bildat, när blir det en ny arena? När får vi Stade de Stig? Var inte så trångsynta, jag lovar, det kommer att gå. Det gäller att våga. Tycke ratt jag har bevisat det tillräckligt.

Detta riskkapitalbolag kommer att möjliggöra investeringar som vi (i alla fall de närmaste åren) aldrig hade kunnat göra annars. Det är vi ytterst tacksamma för.

Låt oss även se det hela från en mer objektiv och analytisk sida (man lär sig en jädra massa på universitet. Studieskulder på 300 papp när allt är över och det enda man kan är att se saker ur olika vinklar.) Det finns vissa risker jag ser med ett riskkapitalbolag. För det första, Svenssons IF riskerar att förlora det som alltid präglat klubben, dvs att hitta och utveckla talanger. Det kan bli så (men det behöver inte vara fallet) att föreningen som helhet ”slår sig till ro” och litar i allt för stor utsträckning på ÖSAB, och att den egna scoutingen och ungdomsverksamheten hamnar i bakvattnet. Låt oss hoppas att herrar Widén och Rydén inte låter detta ske.

För det andra, riskkapitalbolag är inte lika med framgång på planen, de flesta sådana har faktiskt gått ganska dåligt historiskt sett. Mardrömmen är att det går knackigt på planen, man känner press på sig att lyckas och vill köpa fler spelare. Taskigt tabelläge gör att priset på aktierna sjunker, de som tidigare investerat vill inte skjuta till mer kapital, svårt att locka nya investerare och allmän pessimism.

En tredje sak är risken för att ÖSAB vill sälja spelarna när de är attraktiva på marknaden. Det är avtalat mellan ÖIF och ÖSAB att om en spelare är attraktiv på marknaden och värdet överstiger 5 miljoner kronor, ska ÖIF aktivt verka för en försäljning. Risken med detta är att investerarna ”blir pengakåta”, och driver igenom en försäljning. Låt oss hoppas att så inte blir fallet, att investerarna ser till Östers bästa (det är ju trots allt Östervänner som vill se ett bra lag på Vallen) och inte säljer det första det gör. Dock kommer risken alltid att finnas där, man vet inte vad som händer med investerarnas privatekonomier osv och det är inget man kan gardera sig mot.

Detta var en rapport från EF Frankrike, en av tre aktiva Frontare på presskonferensen (de övriga var PatRask och Jay Leno). Hoppas ni gläds åt denna för Östers IF historiska dag, mina vänner, för det är något fantastiskt vi får vara med om. Nu ska jag ta en whisky till för att fira. Tack för ikväll. Frågor? Bara maila eller skriv på forumet. Jag är där och läser då och d å =).