Nyheter

Intervju med Kuno

Vårt nästan intervju-offer är Peter Johansson mer känd som Kuno som har ett härligt Öster-hjärta.


Hur länge har du varit i föreningen?
-Jag har varit här 4 år som spelare 7 år som tränare 2 i damlaget och 5 i tipselit.

Vilken är den bästa a-lags tränare du jobbat ihop men under din tid som tränare i Öster?
-Det är väldigt svårt att svara på men jag tror att Schenka är den som lärt mig mest.
Han var väldigt nytänkande och då framförallt anfallsspel. Tror att han är en av de bästa i Sverige på det faktisk.

Vilka är dina bästa minnen som spelare och tränare?
-Det finns många. Naturligtvis kommer jag väl ihåg min debut i A-laget mot AIK 1976 (tror jag), Då gjorde jag mål.
Sen när vi vann Svenska cupen 1977 var väldigt roligt.
Som tränare var det när vi klarade oss kvar i allsvenskan med damlaget. Tränade damerna det året de gick upp och därför var det extra skönt att vi lyckades hålla oss kvar. Anna Mörstam gjorde sin debut den avgörande matchen mot Hammarby och gjorde en fantastisk insatts.
Sedan är det många med Tipselit, tex när vi vann Skaacup i Danmark med årskull 1984. Vi var nära att göra samma sak med 87orna men det gick inte riktigt.

Vilken är den bästa fotbollsspelaren du spelat med under din tid i Öster?
-Har spelat med väldigt många otroligt bra spelare Lill-Damma, Björn Andersson, Anders Linderoth, Tommy Svensson, mfl.. Men måste jag välja en så säger jag Anders Linderoth precis innan han blev proffs.

Vilken är den bästa spelaren i nutida Öster?
-Jag säger Christer Thor för han har varit jämnast under den perioden jag varit här. Sen tycker jag även Dennis Velic är otroligt bra, han kan slå dom mest geniala passningarna. Han har sin framtid för sig.

Vad säger du om dagens tipselit?
-Den håller jättegod klass. Jag hoppas verkligen att man tar tillvara på dessa talanger. Tror inte att vi haft så här bra spelare med svenska mått mätt någonsin tidigare. I Juniorallsvenskan fick vi stryk av Frölunda i semifinalen efter två silvergoalhalvlekar. Då hade vi dessutom spelat med 10 man de sista 60 minuterna av matchen. Det kunde lika gärna ha gått hela vägen. Så de är otroligt bra.

Vilken i dagens tipselit tycker du håller bäst klass?
-Tengroth och Viveg är väldigt bra sen finns det andra som kan bli mycket bra med rätt träning. Ofta glömmer man bort att de endast är 16 – 17 år gamla och skall ta steget upp i A-laget. Tror man då att de är ”färdiga” fotbollsspelare så tror man helt fel. De kan ta 2-3 år innan de är redo. Tror att Öster måste våga se det i ett lite längre perspektiv och våga ha kvar dessa spelare ett tag.

Hur mycket spelare har vi fått hitt via ProCivitas?
-Båda målvakterna Niklas Gill och Robin Malmqvist, Tengroth, Gustav Andersson, Linus Malmborg, Christian Månsson, Per Jepsson det finns flera men dessa har vi fått hit utifrån förutom Tengroth.

Hur ser du på ditt nya tränar jobb i Värnamo?
-Det skall bli mycket intressant. Värnamo har ju fått fram väldigt många bra talanger som gått till större klubbar sen. Det är ju lite av klubbens målsättning och det tycker jag är väldigt roligt att jobba så med spelare som har rätt attityd. I Öster är steget mellan tipselit och A-laget väldigt stort, där är det lite mindre och mer naturligt steg. Sen är det ju spännande att ha ett eget lag.

Vad har du för visioner med ditt tränar-jobb?
-Jag har en vision om att jobba högt upp i seriesystemet i en ”tränarteam”. Ju högre upp man kommer desto fler anser jag att man behöver vara om tränarsyslorna.

Är du medlem i East front?
-Ja självklart! Har varit med så länge jag vetat om er. Tycker att det är självklart att man skall vara med där. Det är där kärnan finns. För ni håller på Öster i vått och torrt. Hjärtat är det viktiga.

Brukar du propagera för East Front?
-Ja ibland. Jag tycker att varenda person i styrelsen och bland spelarna borde vara med. Det är roligt att se att ungdomar från ungdomslagen går och ställer sig på läktaren för spelar man i Öster så skall man heja på Öster också. Det är så viktigt för klubbkänslan.

Hur tycker du East front skött sig i år?
-Jag tycker att ni har varit otroligt bra. För jag, Öster själva och även East front räknade ju med att gå upp i år men det misslyckades. Ändå har ni kämpat på och inte varit allt för negativa. Ni har haft all rätt att vara arga men har ändå kämpat och det skall vi i Öster vara väldigt tacksamma och glada för.

Vilket är det roligaste minnet du har av East front?
-Det finns ett minne som är starkare än andra och det är när jag och damlaget var uppe i Orrnäs (tror det hette så?).
Då kommer Svahn och Co gående. Vi höll knappt på att hitta ditt själva och men de hittade ditt till den här lilla ”hålan”. De kom några minuter innan matchen och sjöng och hejade, man blir ju så otroligt glad då. Men det roligaste av allt var att efter matchen när alla hade duschat och kom ut från omklädningsrummet som låg precis bredvid en sjö så hör man långt långt borta, flera mil bort så hör man ”Östervrål” och då var det tydligen så att grabbarna hade stannat och hade ”pinkepaus” någonstans längs sjön.
Sen är det även när vi gick upp i Allsvenskan 2002 på Stockholmstadion. Det var något av det bästa jag upplevt.

5 snabba:
Växjö eller Kalmar? Växjö
Öl eller vin? Öl
Pizza eller pasta? Pizza
Hus eller lägenhet? Hus
Fotbollsträning eller promenad? Fotboll så klart.

Om du fick jämföra dig med en byggnad vilken skulle du välja då?
-Då skulle jag välja Tipshallen. För där är det är liv och rörelse, glädje sorg. Idrottare som tränar och tävlar.
Jag har varit och här så mycket så stället är en del av mitt liv.

Om du fick skicka en hälsning till alla East Frontare och läsare vad skulle det vara?
-Jag hoppas verkligen att ni får uppleva fler Europa matcher och ni får åka till Milano och äta spagetti.
Det hade varit fantastiskt. Jag har själv varit och spelat i Rom och det är väl det närmste vi varit hittills. Det hoppas jag verkligen att ni får vara med om.

Vi tackar Kuno för intervjun samt för alla artiklar han skrivit till Östernews genom åren.

Av: Magnus Skagert o Patrik Rask
EF-in