Nyheter

Öster – Assyriska 2-0 (Sv. Cupen)

Sent omsider kommer en matchrapport från eastfront.net som beskriver gårdagens cupmatch mot Assyriska. Kung på planen var Denis Velic(bilden) som bland annat stötte in 1-0 och fullkomligt briljant spelade fram PC till 2-0, men det var en s k laginsats som grundlade segern. Och i andra halvlek fick vi även se vår kära förening spela ut hela sitt register mot ett lag som inte backade hem – underbart!


Assyriska hade inte med Österbekantingen Dani Hamzo i truppen som utlovats (och tur var väl det med tanke på att han inte fick spela enligt SvFF regelverk), men han fanns med på Assyriskas bänk och fick se sin nya förening stundtals bli utspelade i andra halvlek.

En som dock fick spela var Peter Wibrån, då det i Svenska Cupen inte finns något antal med varningar som renderar en avstängning. Där blir man bara avstängd om man skulle bli utvisad i en match, något som Öster kom på i sista minuten och därmed kunde skicka in Wibbe från start istället för Johan Svensson som fick sitta på läktaren och kurera sig från sin förkylning.

Startelvan var som följer:

Green
Jonsson, Thor, Gorkss, P Karlsson
Petersson, Velic, Gustafson, Wibrån
Cederqvist, Söderberg

I första halvleken såg det lite trevande ut från början med visst spelövertag för Öster och vassa kontringar av Assyriska. Men allt som halvleken gick spelade vi upp oss och fick mer och mer spel på Assyriskas planhalva. I den 32:a minuten tvåfotade Danne P sin back upp på läktaren, och skruvade in en stenhård boll in i straffområdet där såväl Velic som Cederqvist fanns. Velic blev tilldömd målet, men var enligt egen utsago osäker på om det verkligen var han som gjorde det… men 1-0 till Öster blev det iallafall, och det var ju huvudsaken.

Efter målet så kändes det lite som att Assyriska började hänga med huvudena, och även om man skapade en del skottchanser så kändes det aldrig osäkert. Detta scenario bestod i den andra halvleken, som knappt hann börja innan Velic hittade en stor lucka i Assyriskas försvar och friställde PC men en boll så vacker att huvudläktaren på Värendsvallen blev knäpptyst i ren förvåning. PC gjorde inget misstag ohotad med Erland Hellström i AFF-målet utan bara placerade in 2-0. Väldigt skönt och rättvist.

Ju längre halvleken går, ju längre ner sjönk AFF-spelarnas huvuden och ju mer började Öster att trilla boll på allvar. Det var riktigt, riktigt elegant spel från de rödblåas sida, och tack vare uppoffrande spel från hela backlinjen (som gjorde en briljant insats i andra halvleken) samt Wibrån och Gustafson så skapade Assyriska knappt något att nämna i den här halvleken. Framåt så stod Danne P för många fina saker, tillsammans med ovan nämnde Velic och Värnamoligan PC/Söderberg på topp. Just Söderberg gör kanske sin bästa insats som anfallare på hela året, dock utan att näta den här gången.

Öster gjorde även ett dubbelbyte en bit in i halvleken då Anton Axelsson och Emin Nouri kom in på Danne P:s och Söderbergs bekostnad. Intressant att äntligen få se Axelsson på planen i A-lagsmatch, och han gjorde inte bort sig även om det syntes att det saknades lite tempo och matchträning i kroppen. Nouri var som vanligt pigg och respektlös på sin kant, och Öster fortsatte ånga på framåt och kunde faktiskt satt ett par mål till med lite mer skärpa.

Det är lätt att bli lyrisk i överkant efter en sån här match, men jag har lärt mig läxan… Noterbart är att spelarna ser mycket lättare och elegantare ut i cupspelet än i serien. Vad detta beror på är svårt att svara på, men jag har tidigare i mina krönikor varit inne på att oerhört mycket sitter i huvudet på spelarna och det tipset gäller fortfarande. Skaka av er oket, grabbar och ha roligt på planen!

När det gäller spelarbetygen så fanns det några som stack ut lite extra: Velic för speluppfattning, löpvilja och offensivlusta. Gorkss/Thor för det fina samarbetet bakåt. Jonsson för en ny härlig defensiv insats på högerbacken. Sist men inte minst nämner vi Värnamoligan på topp med den iskalle PC (i positiv bemärkelse) och den elegante Söderberg…

Det blir inte samma match på söndag mot ett taggat Gefle, som sina vana trogen lär backa hem snabbt och pressa Östers försvar/mittfält i uppspelen. Och då finns det en sak som vi måste förbättra, och det är egentligen det enda jag har som kritisk synpunkt på gårdagens match: Våra uppspel blir ibland för omständiga och långsamma. Sånt genomskådar ett arbetande lag som Gefle direkt, och vet dessutom att utnyttja det.

Så lite mer speed i de lägena, men med samma elegans som igårdagens match så kanske, kanske åtminstone en liten del av Vallen kan gunga på söndag enligt Östers egna önskemål i TV-reklamer och dylikt.

ALLA TILL VALLEN!