Nyheter

Intervju med Peter Wibrån

Här kommer en intervju med Peter Wibrån. Wibbe är den första ut i vår intervju serier och hoppas kunna återkomma med fler.


Hur är stämningen i truppen?
Den är ganska bra, det märktes efter förlusten mot Brommapojkarna att det var ovanligt tungt men samtidigt finns fortfarande chansen till direkt avancemang eller första platsen fortfarande kvar. Stämningen är nu väldigt bra och det är ju en av Leifs och Nickes starka sidor att skapa bra stämning med bra nivå.

Varför tog det så lång tid för laget att komma igång i våras?
Vissa halvlekar där vi spelade bra t.ex. Cafeet borta där vi har många lägen men inte lyckas gör mål och sedan spelet ebbat ut i andra halvleken. Hade vi t.ex. haft Pär från början av säsongen så hade det sett väldigt annorlunda ut. Det blev lite tungt ansvar från början på Otto då han både skulle vara targetplayer och göra avslut på mål. Föreningen hade hoppats mycket på Anton men han blev ju skadad väldigt tidigt. Det största dilemmat låg i just målskyttetet, se på Frölunda har 10 chanser och förlorar ändå med 1-0, vi kunde ha haft en 6-7 rättvisa poäng så hade det sett helt annorlunda ut och det hade inte varit orättvist tycker jag.

Vilken spelare är den största överraskningen i år?
Kaspars Goorks, man såg innan säsongen att han skulle få det tufft pga. konkuransen med Thor, Bild och Markus Jonsson men han har jobbat på och kämpat på träningar, visat att han vill ta en plats och tagit chansen då han har fått den. Han är en spelare som vi inte har så många av, visar vägen med sitt spel och sin vinnarskalle. Genom sin spelstil har han visat vägen för andra få med sig andra i laget.

Vad kan du förbättra i ditt spel?
Man försöker förbättra sig hela tiden. Jag tycker inte att jag kommer fram till lika mycket chanser som förr i tiden. Det har blivit bättre nu den senare delen av säsongen. Annars försöker jag hålla en jämn bra standard och hålla mig skadefri. Jag försöker hålla kroppen fri från skador och jobbar mentalt för att bli bättre.

Hur många mil springer du på en match tror du?
Har inte en aning. Det är nog över milen. Det kunde ha varit intressant att mäta, kanske inte är så långt som man tror….

Vad kan laget förbättra?
Vi kan nog förbättra en hel del. Vi kan jobba mer som ett lag, vi har många duktiga individer men ibland har vi lite dålig koll på vad övriga i laget gör. Vi kör mycket på känsla men vi kanske borde ha någon utpräglad ide om hur vi skall agera i vissa situationer även när vi spelar dåligt. Vi är ofta lite slarviga i sista passet, ibland är vi nöjda redan när vi kommer runt och tappar koncentrationen i sista passet. Vi har nuförtiden en man för lite i mitten men det beror ju på att vi överbefolkar högerkanten. Mittfältarna måste bli bättre på att löpa om inte annat för att skapa ytor.

Hur kändes det för dig när Hansa Rostocks fans kom hit?
Jag hörde det ryktesvägen att de skulle komma men trodde inte att det skulle bli av. Sen när de väl kom så var det en enorm känsla. Det var ju lite roligt att deras entré blev som den blev. Det var ju helt rätt match att komma också.

Är det några nyförvärv på G? (Brassar, Ghanaspelare…)
Har sett dem (brassarna) för lite för att kunna uttala mig om det. Vi hade delat spelarna i två grupper och jag var inte i samma grupp som dem så jag vet inte riktigt hur de gjorde ifrån sig. Killen från Ghana var tekniskt duktig men jag vet inte om det hände så mycket. Vi har rätt många tekniska spelare så jag tror inte det är de som Öster söker.

Vad säger du om att inte de unga spelarna få spela så mycket i A-lags matcherna?
Spelarna har ju klart mycket potential men är kanske lite ojämna. Deras tid kommer de har väldigt mycket potential i sig. Tror att de behövde detta året att träna med A-laget då det är lite tuffare attityd och tuffare fysiskt spel. De är ju vana vid att kanske vara dominanta i Tipselit men när de tränar med A-truppen så är de inte alltid bäst. Jag tror att de kommer att få mycket mer chanser nästa år.

Vilken match skulle du utse till årets roligaste match hittills?
De roligaste är ju när man vinner stort. Friska Viljor hemma hade vi en rätt rolig halvlek även om de kanske inte står för det bästa motståndet. Vi skapade väldigt mycket och det blev rätt snygga mål. Gais borta var roligt att vi lyckades ta poäng så vi inte var med i matchen i 85 minuter och ändå lyckades ta 1 poäng. Det känns ju nästan som en seger när det blir så. Sen har ju Uefacup matcherna varit roliga då man möter lag som spelar på ett sätt som man inte är van vid i Superettan. Trots att det inte varit mycket folk på Uefa matcherna så har ändå stämningen känts speciellt. Matcherna är roliga men det blev rätt tungt i efterhand att vi åkte ur på det sättet vi gjorde. Vi var det klart bättre laget men föll på att vi hade 10-20 dåliga minuter på två matcher. Det var nog det tyngsta i år både för oss som spelare, fans och föreningen. Extra salt i såren blev det eftersom de (Liepajas Metalurgs) fick ett bra lag som Schalke 04 i omgången efter. Men det gäller ju att släppa det så fort som möjligt och komma igen.

Satsar ni extra hårt på cupen?
Vi har gått in hårt för att vinna varje match vi spelat. Vägen kändes ganska lång i början men för varje seger så känns kommer ju cupsegern närmre och det man kan ju få en Uefa plats. Vi försöker att alltid gå ut med bästa laget. Vi intalar oss själva att det är kort väg att komma ut i Europa. Det är ju även så att det är tungt för de Allsvenska lagen för när de möter ett lag från en lägre division så blir det ofta så att de förväntar sig att vinna och därför kanske presterar några procent under sitt max medans ett lag som ligger i superettan höjer sig några procent då de är motiverade att slå ”bättre” lag. Skillnaden är inte så stor då. Vi trivs ju dessutom att möta ”bättre” lag vi blir otroligt taggade.

Brukar du läsa på eastfront.net?
Ja jag har varit inne. Inte så ofta men säkert någon gång i månaden.

Snackar ni om vad som skrivs där i laget?
Nej det gör vi inte direkt. Man går ju ofta in där lite på egen risk då man kan få sig en liten känga. Har man fått det så kanske man inte direkt tar upp det med övriga utan håller det lite för sig själv. Det finns kanske de som snackar sinsemellan men inget jag har hört.

Vad kan East front förbättra?
Det är en rätt svår fråga. Ni har mycket större betydelse och inverkan än ni tror. Man kan väl ibland önska att man får stöd även när man gör en dålig match. Får man negativ kritik några gånger under en match så tappar man kanske självförtroendet lite och vågar då kanske inte slå de passen man egentligen borde vågat slå. Det är ju självklart svårt att vara aktiv och stödja i motgång. Det vet man ju själv när man tittar på ett lag man hejar på att man kan bli rätt förbannad. Men som sagt gärna mer positivt även när det går dåligt. Det betyder mycket mer än ni tror.

Om du vill jämföra dig med en byggnad vilken hade du varit då? Motivera gärna ditt svar.
Oj, den frågan har jag aldrig fått förut. *rejäl konstpaus* Jag skulle nog vilja jämföra mig med en byggnad som står ganska säkert då jag anser att jag ha båda fötterna på jorden. Fort Knox är kanske en sådan byggnad men jag vet inte om det är så lugnt där i och för sig men det står väl stabilt i alla fall. Jag tror och känner att jag är en person man kan lita på.

Vem står för hyssen i omklädningsrummet?
Det är ganska lugnt faktiskt. Men Mattsson är en sådan som sprider bra stämning i omklädningsrummet. Förra året ha
de vi ju Thomasson och honom kan man ju sakna lite på det visset ibland. Men i år är det nog Mattsson.

Vad önskar du dig i julklapp?
Nu för tiden börjar man önskar sig saker som ingen kommer att köpa till en. Men om jag får önska mig något oberoende av vad det kostar så skulle jag nog önska mig en platt plasma-tv som man kan hänga upp på väggen.

Vilket är ditt bästa Österminne?
1989 var et trevligt år när vi gick obesegrade genom serien. Var ett roligt gäng att spela med. 1992 var också ett ganska roligt år även om det inte blev så bra till slut. Det var nog det bästa ”Österlaget” jag spelat i. 1995 när vi lyckades klara oss kvar i kvalet. Det är väl de tre jag kan komma på såhär på rak arm.

Håller du på något hockeylag?
Ja, Leksand.

Några snabba frågor….

Pizza eller Pasta? Pasta
Hårdrockare eller syntare? Hårdrockare
Öl eller Vin? ÖL
Tv-kväll eller Biokväll? TV
Växjö eller Kalmar? I hate Kalmar (skrattar lite)! Jag har faktiskt bort där i ett år när jag gick fotbollsgymnasiet. Växjö är solklart bäst. Kanske berode på att jag var ung när jag bodde där.
Nyår eller Midsommar? Midsommar

Hur ser du på framtiden (kontrakt, vidare spel)?
Som det känns nu så ser jag inte ett utan två år fram i tiden och jag vill gärna fortsätta även om jag tidigare har sagt att jag skulle lägga av när kontraktet går ut. Så länge man känner att man hänger med så kör jag på för den här tiden kommer aldrig tillbaka, har man väl lagt av så har man lagt av. Jag tycker ju fortfarande det är roligt med matcher osv. vilket är en av drivkrafterna för en. Om vi inte ta oss tillbaka i år så vore det roligt om vi gjorde det.. Jag hoppas ju även att det inte bara är jag som vill vara kvar utan att det även är föreningens vilja.

Det har ju gått en del rykten om att både Helsingborg och Örgryte är ute efter dig – Är det ett alternativ om inte Öster går upp i år?
Jag hoppas att det skall lösa sig med Öster. Jag har ju flyttat hit för att jag planerar att bo och spela här i framtiden men givetvis kan det ju hända mycket på vägen. Man vill ju ha ett okej kontraktsförslag men jag tror att det kommer att lösa sig. Både Örgryte och Helsingborg anmälde ju sitt intresse i somras. Helsingborg tackade jag ju nej till och Örgryte har jag mest hört på omvägar så det är nog inte aktuellt.

Vad har du för råd till unga som vill spela i Öster i framtiden?
”Spontanfotboll”/idrott är viktigt. Det finns tyvärr mindre av det idag än förr. Det är viktigt att spela mycket för då lär man sig mycket. Sen krävs det ju även att man tränar på egenhand lite också Håll igång och prova på idrott. Men i 14-15 års ålder tycker jag nog att det är bra att välja vad man vill syssla med och då kanske tänker på att man tränar lite extra hur man tränar och vad man äter.

Du får nu chansen att hälsa East front och övriga läsare vad du vill…
Jag hoppas att ni fortsätter att stödja laget och att ni betyder mer än vad ni tror för oss på planen. Att ni fortsätter att kämpa på och med att öka antalet medlemmar.

Tack Peter för att du tog dig tid!

Intervju av Patrik Rask och Magnus Skagert