Nyheter

Öster möter Metalurgs Liepajas

Som de flesta av er redan vet så blev vi alltså lottade mot det lettiska laget Metalurgs Liepajas i det kommande avslutande kvalet inför UEFA-cupen. Vi på eastfront.net ger här lite info om laget, staden Liepaja och hur en supporterresa dit kan se ut. För du är väl sugen på att åka dit? Det är inte varje dag man får se Öster spela i de internationella cuperna…


FHK Metalurgs Liepajas
Vi börjar med att möta Metalurgs Liepajas hemma den 12:e augusti, och sedan spelas så returen i Lettland den 26:e augusti. Det är absolut inget dåligt lag vi möter. Just nu leder man Virsliga (Lettlands förstaliga) före mer kända lettiska lag som t ex Skonto Riga, och man sägs spela en teknisk och mycket snabb fotboll med många mittfältare och riktigt vassa toppar. Svagheten med laget skall enligt utsago vara försvaret som inte håller samma klass som resterande lagdelar. Vi ska också komma ihåg att den lettiska fotbollen är den bästa i Baltikum, och att det lettiska landslaget inte på något sätt gjorde bort sig i EM.

Om staden Liepaja
Liepaja är Lettlands tredje största stad med ca 125 000 invånare och har en lång historia. Som en av de få helt isfria hamnar runt Östersjön så har staden länge varit en viktig del för handeln i den här delen av Europa, bortsett från under Sovjettiden då den mestadels fick tjäna som en gigantisk flottbas för Sovjets Östersjöflotta. Efter baltstaternas frigörelse från det sovjetisk/ryska väldet så håller staden så sakteliga på att återgå till det som den en gång var känd för – musik, kultur och skolor. Alltså i det avseendet inte helt olik vår egen hemstad Växjö, och ett samarbete finns faktiskt också mellan Växjö Universitet och Liepajas dito.

Staden beskrivs av de som varit där som förhållandevis mysig och framförallt billig, då utvecklingen inte på far när kommit lika långt där som i huvudstaden Riga. Med andra ord så bor man och lever bra mycket billigare än hemma i Liepaja, vilket underlättar för fattiga supportrar som upplever hål i plånboken p g a alla pengar man lägger på vårt rödblåa lag.

Att resa till Liepaja
Hur kommer man dit då? Efter att ha gjort lite efterforskningar så finner vi att det enklaste och billigaste alternativet är att åka med danska Scandlines från Karlshamn direkt till Liepaja. Överfarten tar 16 timmar, och enligt tidsschemat så är det enda alternativet som fungerar att åka från Karlshamn tisdagen den 24:e augusti, spendera onsdagen med allmän dötid i staden, varpå matchen spelas på torsdagkvällen. Sedan avgår färjan från Liepajas på fredagkvällen vilket innebär att man rä hemma i Sverige igen på lördag morgon. Resan med färjan går med gällande taxa på runt 1100-1200 SEK om man lyckas få in gänget i sexmannahytter. I Lettland är det bästa om vi försöker hitta någon form av vandrarhem/prisvärt hotell med hygglig standard, kanske kan man tänka sig att ett sådant kan kosta 100-150 SEK/natt (högt räknat). Utöver detta lever man som sagt betydligt billigare där än man gör i Sverige, vilket alltså inte innebär några större extrautgifter.

Vi kommer att under veckan som kommer att mer på allvar kolla upp alternativ, och försöka oss på någon form av förhandsbokningslista. Håll alltså utkik på eastfront.net efter denna unika resa!