Nyheter

Sv.Cupen: Öster – Örgryte 3-2

Öster tog sig vidare i Svenska Cupen igår onsdag genom att besgra Örgryte hemma på Värendsvallen i en riktigt bra fotbollsmatch. Matchens kanske allta största överraskning hittar vi i det tidigare oprövade anfallsparet Markus Jonsson och Johan Svensson (bilden) som bägge gjorde mycket bra ifrån sig. Är månne Jonsson lösningen på problemet med avsaknaden av en nickstark, någorlunda snabb forward?

Inte bara anfallsparet var nykomponerat – även på Östers vänsterkant så flyttades Patrik Karlsson upp på mittfältet och Jocke Karlsson fick därmed plats i startelvan som vänsterback:

Kennfors
Petersson, Gorkss, Thor, J Karlsson
Wibrån, Gustafson, Velic, P Karlsson
Jonsson, Svensson

Matchen inleddes i förhållandevis bra tempo, och allt eftersom så höll Öster att hålla i taktpinnen allt mer. 1-0 kom efter en hörnvariant i 28:e minuten då Kaspars Gorkss (äntligen målskytt) skallade in en s k ”chipp” från Peter Wibrån. Tyvärr reducerade Örgryte ganska snart därefter genom Tryggvi Gudmundsson på en tilltrasslad situation, men Österspelarna hängde inte med huvudet och vek ner sig utan fortsatte att trumma på halvleken ut.

Andra halvlek fortsätter med samma manskap på planen som i den första. Freddy Söderberg byter av en trött Wibrån efter ca 20 minuter, och två minuter senare passar han fram nye forwarden Jonsson som distinkt placerar in 2-1. I den 83:e minuten gör Öster mål direkt på hörna – Velic slår den från vänster, och bollen styrs misstänkt in via en ÖIS-spelare i mål, även om Velic hamnade i målprotokollet.

Slutminuterna i halvleken blir nervösa. Öster börjar så smått backa lite hemåt, och Örgryte börjar komma in i allvar i matchen. Först får man straff i 89:e minuten och utjämnar till 3-2 och sedan fortsätter man pressa hela halvleken ut. Men Öster håller undan och kvalificerar sig därmed för kvartsfinal i cupen.

Även om vi inte ska dra för stora växlar på resultatet så kan vi konstatera att Öster återigen spelar fin fotboll, och kanske har man nu hittat en lösning på sina forwardsproblem. Markus Jonsson är stor, stark, teknisk och bra med både fötter och huvud och gjorde en riktigt bra insats som Andreas Ottossons ”efterträdare”. Ottosson själv har problem med fysiken (bl a slitna leder), och har satts på specialträning ett tag framöver. Tillsammans med Svensson så skapades alltså ett forwardpar som kompletterade varandra bra, och som vi gärna ser fler gånger.

Andra spelare som skall framhävas är Peter Kennfors som var stabil i målet samt den centrala backlinjen med formstarka Gorkss och Thor som utropstecken. Även Peter Wibrån gjorde en mycket bra insats idag som högermittfältare, slutade aldrig att springa.