Veckobrev

90 procent psykologi, 60 procent kunnande

– Det handlar om 90 procent psykologi och 60 procent kunnande, sa polaren.
– Det blir 150 procent, sa jag.
– Just det, sa polaren.


Han pratade visserligen varken fotboll eller Öster, men han kunde lika gärna ha gjort det, för 90 procent psykologi och 60 procent kunnande är vad som behövs för att vi ska ta oss tillbaka redan i år. För dom av er som inte förstår ska jag nu förklara, ni andra kan hoppa direkt till frisörskan.

90 procent psykologi

Hur bra är vi egentligen? Hur bra är vi egentligen? Tja, ungefär lika bra som i fjol, skulle jag tro. Och hur bra var vi i fjol? Vi tog 17 poäng på hela året, tio mer än vad som krävs för kvalplats just nu (i maj!). Rätt många lag i Superettan skulle klara av att vinna var sjätte match mot allsvenskt motstånd och varva det med ungefär lika många oavgjorda och resten förluster. Rätt många lag skulle alltså klara av det vi klarade av i fjol. Vi var kort sagt för dåliga för allsvenskan, vi var ett Superettan-lag.

Så vad gör ”experterna” inför den här säsongen? Dom är så gott som eniga om att den ena av de två allsvenska direktplatserna är vikt för Öster. Några av ”experterna” kan över huvud taget inte tänka sig något annat. Eftersom detta har nått mina öron har det också nått Öster-spelarnas öron. Och det är illa. Spelarna känner sig som favoriter inför så gott som varje match, och det kan vara förödande när verkligheten är den att den kvalitativa skillnaden är hårfin mellan oss och Häcken och Frölunda och Norrköping och Cafét och Gais och Gefle och Assyriska och allt vad dom nu heter. Känslan av att vi borde vinna en match riskerar att dränera sinnet på de extra gram kämpa och jävlaranamma som behövs för att vi verkligen ska göra det.

På det följer oavgjorda och förlorade matcher i stället och på det kommer stukade självförtroenden och allt leder neråt i en spiral tills vi har cementerat fast oss själva nånstans i mitten av tabellen. Då är äntligen förväntningarna borta, då kan vi äntligen börja lira som vi kan, men då är vi också hopplöst långt efter.

Än så länge har vi häng på toppen, men både här och där råder krisstämning. 4-5-1, 4-3-3, 4-4-2 – vi bläddrar bland siffrorna som om vägen till allsvenskan gick via ett hänglås som det gäller att hitta rätt kombination till innan domaren blåser av.

Jodå, det är viktigt hur vi ställer upp laget, men 90 procent av alltihop är psykologi. Om alla i laget kunde ha inställningen att seger mot IFK på måndag vore en glad överraskning i stället för ett måste, då tror jag att chanserna ökar. Det funkade bra under försäsongen – ända tills vi ställdes mot Kalmar och lite grand kände oss som favoriter.

60 procent kunnande

Om nu alla Österspelarna har läst det ovanstående och verkligen kommit till insikt om hur odugliga de är, då ska de strax upptäcka att det är dom inte alls. Det är sant att vi inte räckte till i allsvenskan, men det är i grunden så himla lite till som krävs. Precis som att skillnaden mellan toppen och mitten av Superettan kan sitta i huvet, kan skillnaden mellan 17 poäng och 37 i allsvenskan vara en Freddy Söderberg som blommat ut, en Fiskarn som dessutom hittar målet som krydda till sina övriga talanger, en rookie från Tipselit som slår sig in (Emin Nouri?)och en säsong där inte alla går och långtidsskadar sig samtidigt. Plus helst nån enstaka förstärkning. 60 procents kunnande kan räcka långt, hela vägen till Milano om det vill sig väl, så länge psyket ligger stadigt kring 90-strecket.

Frisörskan

– Tycker du att jag är tjock? sa frisörskan plötsligt.
– Nä, sa jag. Jag tycker att du är… lagom.
– Min nya kille är rätt tjock, sa frisörskan.
– Jaså, sa jag.
– Ja, han dricker en massa öl så han är alldeles rund om magen. Han är nämligen på väg att bli tunnhårig, förstår du.
– Nä nu förstår jag inte, sa jag. Vad har hans tunnhårighet med öldrickandet att göra?
– Han säger att öl är bra för håret. Om han dricker många öl blir han inte tunnhårig lika snabbt, säger han. Stämmer inte det? Har han lurat mej?

Män måste hålla ihop, så jag tänkte snabbt och svarade att hennes nya pojkvän har alldeles rätt. Speciellt starköl är ruskigt bra mot tunnhårighet, meddelade jag frisörskan. Då blev hon glad igen och bad i stället att jag skulle gissa hennes vikt. Så det gjorde jag. Men det borde jag inte ha gjort. Resten räknar du lätt ut själv.

Dålig tajming

Var på galej med grabbarna-grabb förra helgen, i Kiel, och lade till i Majorna lagom till avspark Gais-Öster, om dom jävlarna inte hade flyttat matchen från söndag till lördag. Nu fick jag dramatiken från Mattan i stället, via SMS och telefon. Hur som helst så blev det rätt svettigt, som det brukar bli när grabbarna-grabb är ute tillsammans en gång om året. Inte konstigt att man drog in sitt personliga alkoholtillstånd för en tid framöver när man väl var hemma igen. Vad dök väl då upp på golvet i tamburen om inte postanvisningen på det beställda paketet från Ako i Östershopen. Så nu sitter jag här och dricker mjölk i mina nyinköpta Öster-öl-glas. Skål på er, allihop. Den 23 oktober möter vi Brage på Vallen. Matchen börjar 14.00, men kom i tid för det lär bli fullsatt. Uddamålsvinst räcker. Och sen har vi annat än mjölk i glasen.