Nyheter

Öster – Häcken 0-3

Vad ska man säga efter en sån här usel premiär? Ska man kräva tränarens avgång, byte av spelsystem och sist men inte minst – byte av spelare? Nej det ska man inte. Men det har också tagit mig X antal timmar att samla mig tillräckligt för att kunna skriva den här rapporten.


Förutsättningarna för den här dan var annars goda. Lite halvmulet, inget regn, bra uppladdning på Sports och bra publiksiffra på Vallen (5500 pers). Det enda som störde skönheten med dagen var planen – och Dioh Williams skulle det komma att visa sig. Men eftersom jag ändå är fotbollsälskare så överser jag med han den där sista.

Öster startade som förväntat:

Stringheim
J Karlsson, Thor, Jonsson, P Karlsson
Wibrån, Gustafson, Velic
Pettersson, Ottosson, Svensson

Direkt efter avspark såg man att det var något som inte stämde. Öster hade märkbart svårt att hitta positionerna och fick inte något eget spel att fungera överhuvudtaget. Häcken, som börjat matchen lite avvaktande kunde förvånade konstatera att här kunde man vandra med boll helt oattackerad, och började också göra det. Sen kom de ytterligare underfund med att vår vänsterback Patrik Karlsson hade en av de sämsta dagarna jag någonsin sett honom ha och använde honom sedan flitigt som rundningsmärke.

Otroligt nog så lyckades vi hålla de gulsvarta stångna. Ända tills en märklig situation där iallafall jag tyckte det såg ut som om Macke Jonsson blev lite väl nertryckt på mittenplan, varpå bollen raskt förpassades vidare till han den där Williams som placerar in 0-1 bakom Stringheim. Matchen var i det här läget absurd. En talande bild var att backlinjen vid ett tillfälle stod och bollade mellan sig i över en minut(!) för att ingen mittfältare orkade/ville ta en löpning. Jo, förutom Johan Svensson då som är den enda Österspelare som kommer undan med godkänt i första halvlek. Kanske Stringen också.

Andra halvlek, och Widén kunde inte ha kvar "Putte" på planen (starkt att våga ta bytet redan där), och in joggar Kaspars Gorkss på sitt karaktäristiska vis. Men som han gör det, letten. Det är ingen tekniker precis, men det gör ont att passera honom. Det som hände direkt var att Häcken började bolla in mot våra mittbackar istället och vi fick plötsligt bra koll på dem defensivt.

Men vad gör det när man inte kan anfalla? När man inte rör sig över hela planen? När inte positionsspelet fungerar?

Wibrån hade några chanser, Ottosson hade två man hängande på sig konstant och Svensson hade väl några skott också. Tillochmed Thor hann med att skjuta en boll tre meter över målställningen. Men inga mål för Öster. Istället kunde Häcken defiliera in 0-2 och 0-3 på övertid, då Öster – säkerligen lika besvikna som deras supportrar, ska sägas till deras försvar – helt enkelt bara gav fan i alltihop.

Det är inte mycket att analysera. Det fungerade inte idag. Sallhag och Gorkss gjorde pigga inhopp, men när det inte funkar rent spelmässigt så är inte de spelartyperna att vända det. Många spelare gjorde mig besviken idag, men nej jag tänker inte hänga ut dem ännu. En gång är ingen gång. Men dagens Öster är inte samma Div III och IV spelare som hankade sig kvar i Div I/Superettan 1999-2001, utan nu ställer man högre krav på laget.

Vi gratulerar Häcken idag som visade prov på en effektiv fotboll med stor tanke på planens beskaffenhet. Han den där Williams var för bra för Superettan redan 2002, som jag såg att någon skrev. Men även Häcken skall klippas, och nu blir det väl på Rambergsvallen istället.

För vi ska inte ge upp det här. Lägg ner tjafset om spelsystem, tränarbyte och allt annan skit nu – det är många matcher kvar.

Vi sviker er aldrig.