Nyheter

Friska Viljor – Öster 0-2

Dagens match i Örnsköldsvik mellan Friska Viljor och Öster slutade 0-2 på (ännu)en leråker till plan. Ett fall framåt för Öster sett från premiären, men stora delar av matchen visade att det fortfarande finns en del grus kvar i maskineriet. Bland andra Andreas Ottosson (bilden) visade vägen till segern med fint arbete och det viktiga 0-1 målet.

Öster ändrade en del i den ”obligatoriska” startuppställningen och bänkade Daniel Petersson och Peter Wibrån (den senare p g a förkylning) vilka ersattes av Freddy Söderberg respektive Johan Mattsson. Det gav följande startelva i matchen:

Stringheim
J Karlsson, Jonsson, Thor, P Karlsson
Velic, Gustafson, Mattsson
Söderberg, Ottosson, Svensson

I början av första halvleken visade Öster upp ett hyggligt anfallsspel med bra rörlighet, och visst borde bl a Velic och Söderberg hittat målet med någon av chanserna som man skapade då. Men målen uteblev, och istället kunde Friska Viljor arbeta sig in i matchen. Man störde Öster högt, precis som man ska, och såg därmed till att sänka tempot i uppspelen. Efter den inledande hyggliga kvarten så hamnade Öster så småningom tillbaka i ”premiärmatchträsket” med noll konstruktivitet och lika mycket(lite) rörlighet. Friska Viljor hade i den här perioden några fina chanser bl a en härlig frispark som Stringheim tvingades sträcka ut ordentligt för att rädda till hörna.

När andra halvlek drog igång så blev det med en gång betydligt roligare att följa matchen från TV-soffan. Johan Svensson verkade ha käkat vitaminer i pausen, och började plötsligt utmana sin back på allvar vilket direkt ledde till bra anfall. Friska Viljors försvar drogs isär, och bara efter sex minuter snappade Ottosson upp en stolpretur och satte säkert 0-1. Nu spelade Öster plötsligt en bra fotboll med säkerhet bakåt, d v s ingen tokoffensiv vilket var vettigt i det läget. Öster bytte sedan in Daniel Petersson istället för en fint kämpande Söderberg, och det var den förstnämnda som drog igång det fina klapp-klapp anfallet som ledde till 0-2. En fin höger yttersida till en framstormande Markus Jonsson(!) på högerkanten som sedermera hittade en likaledes framstormande Peter Wibrån vid första stolpen. Ett mycket vackert mål!

Efter 0-2 var det aldrig någon diskussion, Friska Viljors tidigare friska vilja mattades av och Öster kunde föra matchen hela halvleken ut. Dock utan att imponera så där jättemycket, som jag skrev ovan finns en hel del att arbeta med för Widén och company innan man kan känna sig så där riktigt lugn. Som helhet måste vi dock ge grabbarna godkänt tack vare uppryckningen i andra halvlek.

Friska Viljor hade en fin period i mitten och slutet av första halvlek, men frågan är om inte Östers tafatta fotboll var den största boven i det dramat. Men har dock en fin lirare i Ibrahim Atiku (som ju för övrigt var aktuell för Öster i höstas innan man värvade Fredrik Gustafson) och en attityd som säkert kan ta några skalper på hemmarenan Skyttis IP. Dock måste deras försvarsspel bli mycket tightare om man skall kunna hänga kvar i serien, vilket säkert kan ordna till sig när man får tillbaka sina mer ordinarie spelare.

Vi skall idag lyfta fram Ottosson, som slet hund i anfallet och jag vill även ge yttrarna Svensson och Söderberg en eloge för deras rörlighet i andra halvlek. Backlinjen gjorde inga större misstag, men Patrik Karlsson hade lite strul med liraren Atiku på sin vänsterkant… Men matchens stora behållning var Fredrik Gustafson, som kämpar i 90 minuter och är överallt samtidigt. Han märks inte mycket framåt, men han är otroligt viktig – speciellt när tokoffensiven inte fungerar.

Kort sagt – en hygglig dag på jobbet för Öster. Lite mer förväntar vi oss av laget, men det känns som att vi är på gång nu. Ju bättre planerna blir, ju roligare kommer säsongen att bli.