Nyheter

Öster – AIK 3-2

Öster vann dagens träningsmatch mot AIK med 3-2 där Östers mål gjordes av Johan Svensson, Denis Velic och Andreas Ottosson (bilden). Kortfattat kan man sammanfatta matchen som en halvlek till vardera lagen, men det var trots allt Öster som stod som segrare när allt var över.

Öster ställde upp med den under försäsongen så lyckosamma 4-5-1/4-3-3 uppställningen:

Stringheim
J Karlsson, Jonsson, Thor, P Karlsson
Petersson, Wibrån, Gustafson, Velic, Svensson
Ottosson

Öster trummade på från första början och chockade det allsvenska motståndet när Johan Svensson snappade upp en boll i AIK:s straffområde och dunkade in 1-0 efter endast 8 minuter. AIK ville dock inte vara sämre, och efter en smärre miss av Stringheim på en frispark för de svartgula så kan man nicka in kvitteringen endast tre minuter senare. Många trodde vid det här laget att AIK skulle komma igen, och utjämna spelet men det skulle dröja ytterligare ett tag.

Istället borgade fint kantspel för Öster för 2-1 genom Denis Velic, ett mål som bara kom minuter efter AIK:s kvittering. Öster tog nu över mer och mer. 3-1 föregicks även det av mycket tjusigt kantspel, den här gången var det Ottosson som fick en boll snett inåt bakåt och då sker som regel inga misstag…

AIK-spelarna kändes i det här läget mer som statister än fotbollsspelare, och med lite mer skärpa i avsluten hade det kunnat vara ytterligare något måls ledning för rödblått i paus.

Efter pausen fick dock AIK mer och mer att säga till om. Öster bytte av säkerhetsskäl ut Peter Wibrån efter bara tio minuter av andra halvlek (Sallhag ersatte) och då föll lite av tyngden på det centrala mittfältet bort. AIK kunde utnyttja detta till att ta tag i spelet, och började nu att producera målchanser. Och vilka chanser man hade sen:

62:a minuten: Straff för AIK efter att Andreas Eriksson rivits ner. Marklund i AIK slår en s k ”Adde Bildare” d v s en straff så lös att Stringheim hinner jogga en sväng runt målet, ta en klunk vatten och sedan dyka ner vid stolproten och rädda…

73:e minuten: Ny straff för AIK efter att en boll tagit på en Österhand i straffområdet. Ny straffskytt för AIK (Boateng) som dock får någon form av nervdaller och placerar bollen någon meter över Stringens kryss.

I den 80:e minuten tog AIK:s funna tryck ut sin rätt och viss kompensation för strafmissarna när gamle Fiketliraren Marklund fick på en slumpträff som seglade in i krysset, helt otagbart för Stringen. Öster får i det här läget ägna sig åt att ”rensa fotboll”, och de offensiva takterna från första halvlek var som bortblåsta iochmed AIK:s tunga press.

Sammantaget ska killarna ha beröm för dagens insats. Första halvlek var enligt uppgift helt klockren, men vi föll lite väl långt ner i banan i andra. Planen uppges ha varit bra mycket mjukare än sitt rykte, och det enda som hände rent skademässigt förutom säkerhetsbytet med Wibbe vara att Jocke Karlsson trampade snett och utgick i 65:e minuten. Det verkar dock inte vara någon större fara med olycksdrabbade Jocke.