Nyheter

Stig "Mr Öster" Svensson har avlidit

Idag nåddes vi av beskedet att Stig Svensson avlidit, 89 år gammal. Stig var inte bara mannen bakom Östers succéklättring från gärdsgårdsserierna på 30- och 40-talet, utan var också Österhjärtat personifierat. Ett Österhjärta som nu har slutat slå sina slag.


Stig blev ordförande i Östers IF på 50-talet, och fram tills dess hade både hunnit med att spela några matcher för föreningen, samt varit lagledare. Stigs epok med Öster är häpnadsväckande, och full av olika historier. 1956 var Stig med om att ta det brasilianska laget Flamenco till Sverige för en uppvisningsmatch mot Öster, och det var då som Stig myntade det klassiska uttrycket ”Österfotboll” genom att säga ”Så där ska Öster spela!” när han fick se brassarna leka ut Öster totalt. Han inte bara sade så, han såg till att det blev så.

1967 kom Öster upp till allsvenskan, och vann serien som nykomling 1968 trots konkurrenternas häcklanden. Det var bara början på epoken som resulterade i en st vinst i Svenska Cupen (1977) och ytterligare tre st SM-guld (1978, 1980 och 1981). Mot slutet av 80-talet vänder det för Öster för första gången i föreningens karriär, och 20 år efter att man gått upp till allsvenskan så ramlade man ur densamma.

På årsmötet 1989 så avgick Stig som ordförande för Östers IF. Elaka tungor hävdar att det då fanns krafter som mer eller mindre tvingade honom bort från posten, men Stig var själv mycket besviken över föreningens sorti från allsvenskan och gav mycket skuld för detta till sig själv. Innan han lämnade föreningen så hann han dock med att värva två ryssar som första svenska förening. Sovjetledaren Gorbatjovs ”Glasnost” hade öpnnat en ny dörr, som Stig direkt förstod att använda…

På senare år, efter att Öster varit i helvetet och tillbaka för att göra en lång historia kort, så fick Stig åtminstone uppleva en allsvensk säsong till. Nu räckte det inte hela vägen 2003, men vi fortsätter på den inslagna vägen med Stigs ande vilande över oss.

Skinnfåtöljen på huvudläktaren är numera tom, men vi glömmer aldrig. Tack Stig.