Nyheter

Öster – Elfsborg 1-0

Ännu en rättvis 1-0 seger mot ännu ett allsvenskt lag – Öster fortsätter att visa framfötterna under försäsongen, även om det här var en rätt sömnig match under den största delen. Östers mål i andra halvlek var dock en riktig läckerbit: Bollen till planens gigant Andreas Ottosson (bilden) som med grandios känsla vrickar fram den till Johan ”Jocke” Mattsson som sedermera stänker in den på kraft.

Matchen, som inleddes med en tyst minut för att hedra Stig Svenssons minne, inleddes med följande Österelva:

Stringheim
J Karlsson – Thor – Jonsson – P Karlsson
Svensson – Velic – Wibrån – Mattsson
Nouri – Ottosson

Tillbaka till klassiska 4-4-2 alltså, och vi hinner knappt bänka oss bland träbänkarna förrän Ottosson dribblar av några gulsvarta med sin saktfärdiga men o så eleganta teknik. Stort jubel bland Östersupportrarna som saknade honom i förra helgens match, och fick anledning att glädjas ytterligare eftersom ”Otto” var mycket bra hela matchen igenom.

Halvleken blir annars rätt seg, rent händelsemässigt. Öster spelar den trevligare fotbollen med ett smånätt passningsspel (dock utan det där riktiga bettet), medan Elfsborg satsar på snabba spelvändningar och skruvbollar in mot mitten för Lasse Nilsson och co att löpa på. Det enda man kan rapportera offensivt om utöver Ottossons fantastiska solonummer i matchinledningen är Emin Nouris totalmiss på en lysande passning från just – Ottosson. Det bara lyste mål om den chansen… Defensivt kan man konstatera att de båda försvaren skötte sig bra, dock med ett litet extra plus för Östers.

Jocke Karlsson (vad skönt att se honom på planen igen) lämnade över i andra halvlek till unge Erik Tengroth, i övrigt inga Österbyten direkt i pausen. Efter en kvart så lämnar även Nouri över till Söderberg, som sliter ont jämte planens kung Andreas Ottosson resten av halvleken. Öster byter även in Sallhag och Daniel Nilsson på bekostnad av Johan Svensson och målskytten Johan Mattsson.

Målet blir som sagt det man får ta med sig från matchen – samt det stabila försvarsspelet. Även om Elfsborg såg rätt tama ut så handlar det om allsvenskt motstånd som vi effektivt plockade ner på jorden. Det märks att ”Liatorparns” extraträningar med backlinjen gett utdelning, på sistone har vi fått se en väldigt homogen och smart spelande backlinje i den rätta rödblå tröjan. Lägg därtill Velics och Wibråns fina jobb bakåt i centrallinjen så förstår ni varför Elfsborg inte producerade några mål idag.

Offensivt var vi som vanligt bäst när vi anföll via kanterna, både Svensson och Mattsson gör klart godkända insatser. Men – vi säger det igen – Ottosson tillför en dimension till i vårt anfallsspel. Ständigt spelbar, och med en mottagning som är i yttersta klass. Får han bara tid på sig (vilket han fick idag) så smeker han bollen elegant vidare till framstormande Österspelare eller går på mål själv.

Elfsborg saknade lite spets kändes det som, men defensivt var man ändå bra med. ”Superörnen” Garba Laval som det talats mycket om i Boråstrakten på sistone var ärligt talat ingen större upplevelse, men kan kanske på sikt bli nyttig för det gulsvarta laget. Istället ger vi beröm till Elfsborgs backlinje som ensamma såg till att hålla Öster stångna.