Veckobrev

Steff han var en Vallendräng…

..vi tackom nu så gärna. Han passa´ sina bollar väl, han var en mittfältsstjärna. Men nu ska han sänka oss.. och revansch få inn´ vi knappt sagt ”adios”.


Daniel de Stefano, det sista kvarvarande av alla de nyförvärv som kom till oss inför den strålande säsongen 1999, har som bekant lämnat klubben och senaste veckorna följts av ytterligare spelarförluster. Nu kan vi kan lämna 1999 bakom oss för gott. Jag ska aldrig mer nämna det, ty nostalgi jag skyr som pesten. De Steff, som ju är hälften italienare, tackom vi dock så gärna för festen. Till Västkustens gulaste fans passar vi följande ramsa:
De Steff, De Steff
Snart får han träff
Och fixar kontraktet åt FFF

När vi kan glömma 1999 kan vi åter minnas mitten av 90-talet då vi har fått tillbaka de flesta av dem vi hade då och som sedan lämnade oss. Paldan, Ernstsson, Ottosson, Wibrån, F. Bild, Pettersson, Gustafson och Liatorpar´n (som andretränare). Det känns som igår när jag och Skägget satt på Kansliet och inväntade beskedet på att den allra första av dessa hemvändare skulle vända hem (Paldan). Vem vet – om några år kanske alla dessa har lagt av och då blir det dags för andra vågens hemvändare. Glada dagar när Cedermarker, Hermansson, Rosander, Camper, Makan Sigbjörnson och Silvasthi åter drar på sig di röe jävlarnas tröja. Men jag har ju glömt 1999 och lämnar nostalgin bakom mig.

***Jag förstår inte ett jota av ordet ”jota” i uttrycket ”jag förstår inte ett jota”.***

Hur som helst, under denna tid firar och tackar vi också Lucia, den där flickan som också härstammar från Italien. Och det firandet är typiskt svenskt. (Därför borde vi äta ”någon svensk mat, typ pizza” som min universitetsklasskamrat föreslog när vi var i Riga häromåret – där det för övrigt inte finns några pizzerior.) Pizzan kommer ju förresten också från Lucias land. Hela detta firande är egentligen ganska förvirrat. Vi kunde nästan lika gärna fira East Front-dagen den 13 december. Hela klacken i ett surbukståg genom Storgatan sjungandes sånger om våra typiskt svenska klackmedlemmar ”Svarta Havet”, ”Usama-Skägget”, ”Flygande Persiska Mattan”, amerikaniserade Zingo, sambatyske Kurtz, jag min danskjävel, Labila K (EF Kinshasa), Bremen-Sundeby, ”Söderhavet” m fl.

***Varför kallas stället där boxare utövar sin sport för ”ring” när det är en fyrkant?***

Eftersom det här är mitt sista veckobrev för året får jag skriva en julsaga redan nu. Men ni får lova att inte läsa den förrän på julafton. Here it goes.

Mesu födelse
Vid den här tiden på året utfärdade Bosse Ringholm en förordning om att hela Värend skulle skattskrivas. Det var den första skattskrivningen, och den hölls när L-Å Lagrell var borgmästare i Växjö. Alla gick då för att skattskriva sig, var och en till sin stad. Och Atiba, som genom sin härkomst hörde till Värendsvallen, begav sig från Centrum i centrala delarna av staden upp till Vallen, till offerplatsen för avdankade återvändare, för att skattskriva sig tillsammans med Anna M, sin trolovade, som väntade sitt barn. Hos en kille som hette Ola.R fick de skriva sina autografer på några skattelappar. Ola.R sade till dem att om de skrev under, eller sajnade/signade, sina papper på ett bra sätt så ansåg han att papperna var ”välsignade”.

Medan de befann sig där var tiden inne för Anna M att föda och hon födde sin son, den förstfödde. Hon lindade honom i en persisk matta som hon fann i en stenig bäck, eftersom det inte fanns plats för dem inne på Bergsnäs Motell.

I samma trakt låg några vita farmare ute och vaktade sina Taif-dukar om natten. Dessa taifare verkade lite osäkra på hur det där med skatt egentligen ska gå till. Då stod Stig Svenssons ängel plötsligt framför dem och Stig Svenssons härlighet lyste omkring dem, och de greps av stor förfäran och samtidigt beundran. Men ängeln sade till dem: ”Var inte rädda. Jag bär bud till er om en stor glädje, en glädje för hela folket. Lasse Johansson stannar i Kalmar även nästa säsong. Dessutom har idag en frälsare fötts åt er i Växjö Stad. Han är Mesu, Stig Svenssons skapelse. Och detta är tecknet för er: ni skall finna ett nyfött barn som är lindat och ligger i en persisk matta.”

Och plötsligt var där tillsammans med ängeln en stor vanställd klack som prisade Stig Svensson: ”Ära i höjden åt Stig och på jorden fred åt dem han har utvalt.” När änglarna hade farit ifrån dem upp till himlen sade farmarna till varandra: ”Låt oss gå in till Växjö Stad och se det som har hänt och som Stickan har låtit oss veta.” De skyndade i väg och fann Anna M och Atiba och det nyfödda barnet som låg i mattan. Tre vise män (en med en svart hatt, en med väldigt slarvigt skägg och en med fanatiskt domarhat) stod intill dem. De bar diverse julklappar med sig i form av rökelsebomber, bengaliska eldar, dartpilar och målsökande robotar förinställda på ”Fredrikstanks, Kalmar Stad”. På en rosagrön moviebox i rummets sjunde hörn stod Christian, Davids Son, och talade i tungor om Strömsnäsbruks uteliv.

När farmarna hade sett barnet berättade de vad som hade sagts till dem om detta alldeles speciella barn, t ex att det kunde kicka till tio redan innan navelsträngen hade bensaxats av. Alla som hörde det häpnade över vad farmarna sade. Anna M tog allt detta till sitt hjärta, begrundade det och nynnade lite förstrött på ”Tänk att få dansa med Hasselberg”. Och de vita farmarna vände tillbaka och prisade och lovade Stig Svensson för vad de hade fått höra och se: allt var så som det hade sagts dem.

När åtta dagar hade gått och man skulle snöra pojkens första fotbollsskor fick han namnet Mesu, det som ängeln hade gett honom innan hans mor blev havande. Hon hade helst velat kalla honom Kim eftersom Mongo-Kim var en sån gullegris i media men hon vågade inte annat än att lyda ängeln. En dag skulle så den vuxne Mesu vandra över kullarna för att utvinna den fulla rätten. Och väl var väl det.

***Varför är nästan alla torg belagda med kullersten när nästan alla parkeringsplatser är belagda med asfalt? Är kullersten mer skonsamt för fötter och asfalt mer skonsamt för däck?***

Det finns något som heter ”Smurf Name Generator” där man kan se vad olika personer skulle heta
om de var smurfar. Jag roade mig med att översätta följande:
Ø Peter Kennfors = You Go Smurf
Ø Rolf Levenholtz = Maximus Smurf
Ø Henrik Rydström = Britney Smurf
Ø Svante Samuelsson = Jurassic Smurf
Ø Psykedeliska Surduken = Lemon-Fresh Smurf
Ø Labila Kabila = Man-Eating Smurf
Ø Ingemar Nordström = Megatron Smurf
Ø Andrejs Rubins = Very Tall Smurf
Ø Stig Svensson = Very Uninteresting Smurf

Med tanke på den sista översättningen borde man egentligen ockupera en bensinmack eller storma in på smurfgeneratorns huvudkontor och säga till på skarpen. Ett sånt helgerån.

***Hur kommer det sig att det alltid kommer ovikta sedlar ur bankomaterna medan de sedlar man får i butikerna är ihopatejpade?***

Ni får ha några trevliga helger. Vi ses nästa år.

***Enligt Svenska Akademiens Ordlista betyder ”lakej” bildligt talat ”eftersägare”, d v s en som apar efter det andra redan gjort tidigare. Lakers Lakejer betyder alltså Sjöväktarnas Härmapor.***