Nyheter

Årskrönika 2/3: ”Atiba-tiba-tiba…”

I del två av de tre årskrönikorna så har vi nu hunnit till själva spelarinsatserna. Förra året så började vi med att köra den klassiska supporterbetygtävlingen EF Trophy via eastfront.net, och syftet med detta är att få fram den Österspelare som supportrarna tyckt varit mest värdefull för laget under säsongen. I den här artikeln får dock krönikören själv tycka till om placeringarna och vad han anser om samtliga spelares insatser 2003.


I listan nedan så visas spelarna efter den plats de slutade på i EF Trophy, och förra årets resultat visas inom parantes följt av årets snittbetyg.

Atiba Hutchinson, IMF
Plac: 1 (-) Snittbetyg: 3,52
Superlativen räcker inte till när man skall beskriva denne ödmjuka, tekniske, briljanta och kämpande spelare som om allting får gå rätt till i fortsättningen har förutsättningen att kunna bli Kanadas bästa spelare alla kategorier. Förstaplatsen kan man bara inte argumentera emot, men hade det handlat om bara vårsäsongen hade han faktiskt fått knivskarp konkurrens av Björn Stringheim. Just nu handlar det mesta om var ”Spindelmannen” spelar nästa säsong, Italien, Frankrike, England, Portugal, Danmark eller kanske t o m Sverige. Vem vet?

Björn Stringheim, MV
Plac: 2 (6) Snittbetyg: 3,23
Många var osäkra på om ”Stringen” skulle räcka till i Allsvenskan. Vilket svar de fick! Under vårsäsongen agerade Björn som en landslagsmålvakt och proffsryktena surrade lika ihärdigt som humlorna kring blomster under sommaren. Det kändes som om han mattades något under hösten, men vi har helt klart en riktigt kompetent målvakt som slagit igenom på allvar i Sverige. Det som gjorde honom bättre under 2003 jämfört med 2002 är att han var betydligt tuffare och mer beslutsam i närkampssituationer, samt att man hörde honom styra och ställa lite mer. Reaktionssnabbheten hade han sedan tidigare.

Johan Svensson, YMF
Plac: 3 (-) Snittbetyg: 3,12
”Fiskarn” var likt ovan nämnde Stringheim en spelare som en del var tveksamma till. Skulle han ta en ordinarie plats i Öster eller bli en floppvärvning? Det blev det förra. Redan i inledningsmatchen mot Djurgården var Johan en av de bästa spelarna på planen, och Kouznetsovs drömförvärv gjorde flertalet minnesvärda insatser under 2003. Undertecknad minns speciellt bortamatchen mot Hammarby, och kanske är det därför som Bajens tränare Anders Linderoth visat så stort intresse för blekingen? Ser dock ut att bli kvar i Öster minst ett år till, något vi supportrar tackar och bockar med Östermössan i hand för.

Fredrik Bild, IB
Plac: 4 (-) Snittbetyg: 2,94
En återvändare som visade var skåpet skall stå. Inledde serien mycket starkt, medan vi fick se en mer mänsklig innerback under höstsäsongen då hans goda insatser började varvas med en del sämre. Få trodde väl innan säsongen att han skulle sluta så här pass högt, men Fredrik spelade klokt och enkelt och så var det ju det där med nicksäkerheten i eget straffområde. En mycket kompetent mittback som helt klart håller allsvensk klass.

Peter Wibrån, IMF
Plac: 5 (-) Snittbetyg: 2,71
Kom efter halva säsongen och var mycket hett efterlängtad. Kanske hade man förväntat sig lite mer av den gode Wibrån, som dock aldrig lämnade planen utan ett gott dagsverke. Kunde bli lite anonym emellanåt. Nåväl, om man drar bort poängavdraget som infaller i EF Trophy för att han inte spelat alla matcher så hamnar han på tredje plats i sammandraget och det är ju inte fy skam. Ni minns väl matchen mot Hammarby hemma med fansen från Rostock på plats och en av Peters allra bästa insatser under året?

Patrik Karlsson, YB
Plac: 6 (2) Snittbetyg: 2,51
”Samba-Putte” är väldigt populär i supporterkretsar, kanske främst av dem som föredrar fin teknik framför snabba ruscher utmed kanten. Tyvärr utvecklades inte Patrik så mycket som man kanske kunde ha hoppats av allsvenskan, och jag raknar hans insats i Superettan 2002 som snäppet högre än årets. Men vi snackar likafullt kvalitetsspelare, en lojal kille som ofta frälser såväl Öster som oss supportrar med sitt smarta spel.

Andreas Ottosson, FW
Plac: 7 (10) Snittbetyg: 2,46
Här har vi en kille som i år verkade slippa de allergiska problem som ställde till det för honom under 2002, men som istället drogs med småskador under långa delar av säsongen. ”Otto” är en spelare som får allting att se så enkelt ut, och det måste vara en mardröm att försöka sno bollen av honom i straffområdet när han är i form. När hans formkurva pekade uppåt var han riktigt, riktigt bra men hans lägstanivå under säsongen släpade ner honom till sjundeplatsen som även undertecknad anser logisk. Trots det Östers bästa anfallare under året.

Marcus Jonsson, IB/YB
Plac: 8 (11) Snittbetyg: 2,35
Jag anser att Marcus är en av de spelare som lyfte sig mest från 2002. Hängde oftast riktigt bra med i tempot trots att han ofta fick spela ytterback vilket absolut inte är hans bästa position. Hade svårt att slå sig in i Thor/Bild-fusionen i mittlåset vilket jag anser lite märkligt. Vill spela endast innerback nu under 2004, och jag förstår honom. Säker straffläggare, bra distansskott och så har han den där kylan som en riktigt bra back skall ha. Respekt.

Dani Hamzo, FW
Plac: 9 (-) Snittbetyg: 2,33
Dani var ett utropstecken så fort han kom till Öster, och hans provträningar lovade gott. Oerhört snabb med boll, och distinkta avslutningar. Stundtals infriades de stora förväntningarna under säsongen, och helt klart är att det ytterst märkligt att en spelare med sådana här kvalitéer häckade i division II under 2002. Förtroendet för honom vacklade dock ibland, ofta faktiskt lite orättvist enligt min mening. Har fortfarande svårt att bestämma mig för om han är ett missförstått geni eller en grinig förlorare.

Christer Thor, IB
Plac: 10 (3) Snittbetyg: 2,30
2003 var inte Thors år, enkelt uttryckt. I sina bästa stunder visade han den placeringssäkerhet och enkla men kloka uppspel som han bl a skämde bort oss med under 2002, men det gick lite för fort för honom i många matcher. Gör kanske sitt sista år på den här nivån nu 2004, och vi får hoppas att han avslutar snyggt och kan tända till ordentligt när det nu gäller att haka på toppen i en lägre serie igen.

Kaspars Gorkss, IB
Plac: 11 (-) Snittbetyg: 2,22
Kaspars är an av supportrarnas stora favoriter, en underdog som aldrig fick chansen. Var med i toppen av EF Trophy ända tills regeln om avdrag för de matcher man inte medverkat fick för mycket inflytande för betyget. Kaspars deltog i sju matcher och skrapade på de sju matcherna ihop ett snitt på 3,12 vilket får ses som en mycket bra siffra. Det har snackats om utlåning p g a hans situation i frysboxen, men det kanske ser ut som om han blir kvar i alla fall. Isåfall hoppas jag och många med mig att tränarna inte gör om samma misstag två gånger – för killen har potential. Kan dock tagga ner lite i närkamperna och kämpa för att bli lite snabbare.

Johan Mattsson, YMF
Plac: 12 (8) Snittbetyg: 2,10
Kanske gick det något snabbt för ”Jocke” i årets Allsvenska, men precis som samtliga föregående år så är det här en spelare som tar igen sina missar med en inställning på planen utöver det vanliga. Slår Östers klart bästa vänsterinlägg med sin magiska fot, och jag blir lätt förbannad på att han inte får den uppskattning han förtjänar. Nu fanns det oftast ingen Ludde Ernstsson inne i straffområdet 2003 som kunde möta de stenhårt skruvade inläggen med pannan, och kanske gör det att Mattsson dalar lite för mycket i resultatlistan.

Daniel Petersson, YB/YMF
Plac: 13 (1) Sni
ttbetyg: 2,05

Årets gigantiska besvikelse. En långtidsskadad ”Danne P” var en av de sakerna som absolut bara inte fick hända, och det gjorde det ändå. Kom tillbaka efter drygt halva säsongen, slog några fantastiska frisparkar (varav en gott och väl kunde vara ”Årets mål”, jag vet att jag tjatar men ändå..) men avsaknaden av grundträning och matchtempo syntes alldeles för väl – han hann helt enkelt inte ifatt. Får ta nya tag under 2004, och kan han bara dominera hälften så mycket i Superettan som han gjorde 2002 så har vi åtminstone en plats i startelvan spikad.

Joakim Karlsson, YB
Plac: 14 (19) Snittbetyg: 1,82
Skador, skador, skador. I år igen. Förra året bröt han foten, och i år har det varit ont i knäet, ledbandet, foten och även om kanske inte allt är sant så har det känts så. Har så mycket potential i sig, men verkar vara förföljd av otur. Sista chansen i år? Har svårt att se att en spelare som ”Jocke” skall kunna komma tillbaka i god form efter i princip tre år utan A-lagsspel. Ingen blir gladare än jag om han lyckas dock, det här är en ödmjuk och trevlig kille med helt rätt inställning i övrigt. Det är synd på så rara ärter bara.

Mikael Thomasson, YB/FW
Plac: 15 (16) Snittbetyg: 1,71
Nej, tyvärr – inte i år heller. Östers tålamod med den aviga och yvige Kristianstadkillen tog slut och Thomasson skickades tidigare i höstas hem igen efter två år i Östertröjan. Ska dock ha heder av en inställning 2003 som ofta var bättre än övriga spelare på plan tillsammans, och man minns ändå en hel del positiva insatser rent spelmässigt som lovade gott (t ex Helsingborg borta) men det blev tyvärr inte så mycket mer än löften. Vi önskar ”Micke” lycka till i fortsättningen.

Daniel de Stefano, IB/YB
Plac: 16 (15) Snittbetyg: 1,67
Även i fallet ”Steff” så handlar det mycket om skador, och lite ledsen blev man när Österledningen tidigt fockade honom efter säsongens slut. Det här är nämligen en sån där kille man hälsar på i stan, snackar lite skit med och som alltid gjort sitt bästa på planen. Vi minns det goda, vi minns hans höstsäsong 2002 och att han kom till Öster 1999 och trodde på föreningen och oss supportrar när ingen annan gjorde det. ”Steff” kommer alltid att vara ett namn som nämns med största respekt inom EF, det vågar jag lova redan nu.

Joao Rodrigo, FW
Plac: 17 (-) Snittbetyg: 1,64
I Allsvenskan har det nästan varit obligatoriskt att ha minst en brasse i laget. Östers dito kom som en tilltänkt frälsare under sommaren, sågs, frös mitt i sommaren och glömdes sedan bort. Ännu ett exempel på stora förhoppningar som grusades under säsongen 2003. Man ska dock komma ihåg att han fick ihop ett hyggligt snitt på de fem matcher han medverkade (2,64).

Peter Kennfors, MV
Plac: 18 (18) Snittbetyg: 1,64
Killen får ju aldrig chansen, och stannar trots det kvar i Östers IF även under 2004. Man får ranka honom som nummer två i Östers målvaktsuppställning efter ”Stringen”, men samtidigt tycker jag att han faktiskt tog ett steg framåt under 2003 och att det inte alls är en oäven målvakt. Även här ett hyggligt snitt på de tre matcher han spelade (2,74).

Alexander Steen, YMF
Plac: 19 (17) Snittbetyg: 1,56
Det känns som om jag tjatar om inställning hela tiden bland Östers ratade spelare, men man kan bara inte nämna namnet ”Acke” utan att nämna just det ordet. Liten och rapp och med ett riktigt bra skott, men kanske saknar han de nödvändiga förutsättningarna för spel på allsvensk nivå.

Peter Gitselov, YMF/IMF
Plac: 20 (14) Snittbetyg: 1,45
”Gits” har jag trott på hela tiden, men tvingas nu inse faktum att han inte lär dra på sig den rödblåa tröjan mer någonsin. Är bra på mycket utan att egentligen glänsa i något, och trots att någonting skriker ”vi missar en talang här” inombords så accepterar jag ändå Östers beslut. Fotboll handlar tyvärr också om rätt inställning utanför planen.

Tommy Lundström, YB
Plac: 21 (-) Snittbetyg: 0,98
Trots det låga betyget här tycker jag inte att Tommy gjorde bort sig i de få matcher han spelare 2003, men han höll heller tyvärr inte måttet riktigt. Synd, för det är en klok spelare som får dras med att det går lite för snabbt för honom i dagens fotboll. Stod klart rätt fort att han skulle ratas inför 2004.

Denis Velic, IMF
Plac: 22 (9) Snittbetyg: 0,92
Öster valde att kontraktera Denis även under 2004, och nu måste det vara sista chansen för ”den eviga talangen” som steg fram som Östers möjliga räddning 2001, tappade tråden 2002 och som knappt var med i matchen under 2003. I sina bästa stunder magisk, i sina sämsta totalt onsynlig och harmlös. Vi har sett vad han går för, och vi hoppas av hela vårt sargade Österhjärta att Velic förvaltar chansen på bästa sätt.

Anton Axelsson, FW
Plac: 23 (13) Snittbetyg: 0,71
En match fick han spela. En match. Vad ska man säga? Visst handlade det en del om skador för duktige f d U-landslagsspelaren, men konkurrensen på anfallssidan var inte så vass – det borde funnits tillfällen för mer inhopp. Han är nu vår man även 2004, och nu hoppas jag på att vi inte slarvar bort det här.

Ludwig Ernstsson, FW
Plac: 24 (4) Snittbetyg: 0,0
Jaha. Om inte om hade varit just om, och om kanske varit lite mindre kanske så hade Ludwig Ernstsson kunnat spela i åtminstone två tredjedelar av Allsvenskan, hängt ett par viktiga mål till utöver det i det korta inhoppet mot Sundsvall och då hade vi sluppit åka till Boden 2004. Nu är karriären som spelare med största sannolikhet slut, och det är så bittert att jag måste ta till en svordom. Helvete.