Veckobrev

Vetinteriktigtvadjagskallskrivaomidettaveckobrev.

Ingen ingress, det blev bara wackotjacko av det hela.


En snabbkoll i Svenska Akademins Ordlista (SAOL) ger besked om vad kompost betyder: kom,post s. -en -er hög av blandning av förmultningsbara ämnen (som löv, gräs) m.m.
Dessutom säger den att: kom,pott s. -en -er maträtt av inkokt frukt: (bildl.) röra
Hur man skall tolka mitt veckobrev denna gång lämnar jag till er, något av ovanstående två ord passar nog in. Det blir i alla fall en titt i spåkulan om hur det går för Öster nästa år. Vad Jockeluring och Dave Barry har gemensamt. Det blir även ett snabbtest för klubbsökande fotbollsspelare. Dessutom har jag snokat reda på vad Lindstig har för sig på söndagskvällarna. Självklart blir det lite annat smått och gott också.

Först lite inbördes beundran. Det är mig förunnat att få tillhöra den glada kvartetten skribenter som sprider sin dynga här på eastfront.net varje vecka. Det är lika spännande varje gång ett nytt veckobrev dyker upp på första sidan. Vad månde det vara denna gång? Kanske ett inlägg om Macke Jonssons faster signerat Jockeluring. Eller nostalgitripp till Blomstermåla IP signerat Peter Hansen. Är det Lindstig som håller i pennan, bäva månde etablissemanget.
Dessa tre högst vanvördiga avarter har sin egen stil. I min tråkiga modul på jobbet har jag funderat ut om deras stilar efterapar någon annans. Eller rättare sagt, om några andra skribenter har efterapat våra stjärnskott. Och ja, det finns det.
Låt oss börja med Jockeluring. Vår man i betonghelvetet Stockholm.
Med sina vardagliga texter som handlar om allt och inget är det som att bli inkastad mitt i ett avsnitt av Seinfeld. Man vet aldrig vad som kommer att hända. Innan man vet ordet av har man mött Dani Hamzos morsa, Macke Jonssons farbror, Jockelurings egen frisör och många många fler karaktärer. Det är tragedier och komedier om vartannat. Ibland får vi även rejäla doser av samhället och dess problem kastade över oss när han har snöat in på det, såsom posten och systembolaget. Detta för mig in på den person som har efterapat Jockelurings stil, nämligen, enligt mig, världens bäste krönikör Dave Barry på Miami Herald. Deras stil är förbluffande lika. Frågan är om du inte skall stämma honom Jockeluring. För övrigt kan man läsa Daves alster på www.daveberry.com om man av någon anledningen inte nöjer sig med originalet här på hemsidan.

Sedan kastar vi oss direkt över allas vår egen Linda Skugge, nämligen Stefan Lindstig. Nu skall ni inte tro att jag tycker att Lindstig är ett feministiskt slyngel som vräker ur sig galla för att min inte råkar gilla BB-Linda eller dyl. O nej, Lindstigs och Skugges likhet ligger i deras pricksäkerhet att sätta tummen i ögat på folk. Många är de som har drabbats av Lindstigs kritiska penna. Många är de som har upprörts. Många är de som har njutit av Lindstigs veckobrev. All heder åt honom som står för vad han skriver och inte gömmer sig under några obskyra alias som till exempel EF Rottne. Fortsätt att slå ner på det som är galet Lindstig, och ära de som äras bör. Så får vi andra mesa runt så länge.

Den svåraste liknelsen att hitta var till våran lingvistiker Peter Hansen. Efter mycket grubblande kom jag på en nödlösning. En nödlösning som har funkat i andra sammanhang. Nämligen dubbelnamn. Vi har ju Lars-Tommy att brås på och det gick ju bra. Hansens efterapning får gå under namnet Mats-Björn. Mats efter Mats Olsson på Expressen. Mats och Peter personifieringar är alltid lika klockrena. Från sina skrymslen plockar de fram information om olika personer som man inte trodde fanns eller var möjligt. Alla minns vi väl den vida berömda krönikan ”Axa farten sista kvarten”, en krönika som kommer att leva långt efter Peter Hansens bortgång. Dessutom verkar både Peter och Mats ha ett genuint musikintresse som dyker upp lite då och då. Och än så länge har inget av deras rekommenderade band fallit mig i smaken.
Namnet Björn kommer efter oraklet Björn Hellberg. Det finns inte ett årtal eller namn som dessa två inte kommer ihåg. Björn när det gäller tennis, Peter när det gäller Östers IF. Jag ger mig fanken på att Peter rabblar hörnstatistik från 65 och framåt för sin flickvän vid middagsbordet.
Jaha, då var klubben för inbördes beundran stängd för idag. Ni som har mått dåligt av denna måste förstå att jag får en femtiolapp för var gång jag nämner de andras namn i mina veckobrev. Och det är ju snart jul för tusan.

Så här i Silly Seasontider är det många spelare som letar ny klubb. För att underlätta för dem har jag satt samman en liten snabbquiz som kan fungera som underlag för att hitta rätt klubb.
Fråga 1.
Tänk dig in i följande situation. Motståndarlaget har hörna. Eran målvakt plockar bollen och du sätter av med herrans fart på kanten. Målvakten ser dig och kastar ut bollen till dig. Du rusar med full fart mot motståndarnas mål. Vad gör du?
A. Jag tar sats och tjongar upp bollen så långt det går mot motståndarnas planhalva. Det kan finnas en Kenyan där som kanske kan ta emot bollen.
B. Enkelt. Jag stannar upp och slår en passning snett inåt bakåt, vem vet det kan komma en lagkamrat där. Var det här en kuggfråga eller?
C. Det gäller att utnyttja kontringen. Självklart fortsätter jag ner mot hörnflaggan och slår ett inlägg. Oftast kommer det någon springande bakifrån för att knoppa in den.

Fråga 2.
Enligt din definition. Vad är en bra taktik?
A. Backa hem laget. Slå långbollar mot springande forwards. Någon gång tröttnar deras backar och vi kanske kan få in bollen.
B. En bra taktik är att gå ut jäkligt löst. Låt motståndarna få in ett par bollar i början av halvlekarna. Sen sista 15 minuterna kämpar vi som djur för att försöka komma ikapp.
C. Gå ut och trampa igång med en gång. Aggressivt spel från början, låt inte motståndarna komma in i matchen.

Fråga 3.
Vilket är ditt favoritlag att möta?
A. Har väl inga favoritlag egentligen. Elfsborg och Brage är väl alltid roliga att möta.
B. Kalmar älskar jag att möta. Tyvärr har vi aldrig varit i samma division så vi har inte kunnat mötas.
C. Milan och Roma vill jag helst möta.

Fråga 4.
Vad har du för meriter att komma med?
A. Meriter, hmm visste inte att det var något krav. Men jag kan skjuta väldigt långt. Jag har även bra kondition. Och så säger dem att jag är lik Sven Dahlqvist, i ansiktet alltså.
B. Jag har spelat utomlands i några år. Mestadels i norska klubbar. En gång i tiden var jag med i Östers IF. Farsan är med och betalar Peter Wibråns lön. Sen är jag ju ruggigt erfaren, jag är ju på rätt sida 30-årsstrecket, alltså över.
C. Varit runt i Europa i storklubbar och prövat på. Har väl inte riktigt platsat, men ändå spelat än del.

Fråga 5. Vad förväntar du dig av din framtida fotbollskarriär.
A. Förväntar mig? Kan man få ut något av detta? Vad häftigt hörru. Jag spelar för att farsan vill
B. Jag vill kämpa tills jag dör. Eller i alla fall till slutet på säsongen. Nåja någon gång i alla fall. Upp i systemet skall vi, eller ner. Vi får se, jag skall ju varva ner.
C. Jag vill vinna något varje år. Jag vill komma vidare i min karriär och bli något riktigt bra.

Mest A. Örebro letar alltid efter spelartyper som dig. Ring så fort som möjligt, så blir du en i mängden.
Mest B. Tjenare Stefan. Ring Leffe vet jag, han blir nog glad att höra av dig. Vi kan alltid låta någon av juniorerna sitta på bänken så du får spela.
Mest C. Trodde inte att dryga Djurgårdare läste på EastFronts hemsida. Men det är alltid kul när nytt folk dyker upp härinne.

Och hur skall det gå nästa år. För att bespara er oro, förtvivlan och ångest kan jag redan nu avslöja svaret. Jag har studerat min spåkula och simulerat fram svaret. Spåkulan i det här fallet är Championship Manager. Med alla parametrar inmatade, s