Nyheter

Öster Dam blir IFK Växjö

Östers damspelare byter både klubbadress och klubbtröjor inför nästa år. Idag blev det klart att Östers damsektion flyttas över till IFK Växjö – en förening som efter sammanslagningen får över 70% aktiva tjejer i föreningen. Detta river alltså upp Österstyrelsens föregående beslut om att damfotbollen skulle vara kvar i föreningen i nuvarande form, och utvecklas till en helt ny lösning för Östers omskrivna damlag.


Östers damlag har som vi alla vet förekommit frekvent i media under den senaste tiden. Efter att felaktiga uppgifter om att Öster skulle ha hindrat damsektionen från att aktivt söka egna sponsorer kommit ut i media så var det berömda drevet igång. Sanningen är den att ingen har hindrat Östers damsektion från att söka egna sponsorer, och att flera sponsorkontrakt under 2003 varit gemensamma för både herr- och damlaget. Listan som det talades om i media togs fram för att förhindra att de respektive marknadsansvariga för sektionerna skulle gå på samma sponsor två gånger, och därmed orsaka onödig irritation hos sponsorerna.

Men visst handlar det också om pengar. Östers damlag har i år enligt uppgifter till eastfront.net gått back med runt 700 000 – 800 000 SEK och även om inte siffrorna är officiella ännu så handlar det om ett underskott som givetvis bekostas av föreningen som helhet. När Östers IF:s styrelse och damsektion redan i våras påbörjade en utredning angående vad som skulle hända med damfotbollen inom föreningen kom man fram till att det allra bästa för utvecklingen av sektionen vore att den flyttades till en förening med aktiv flickverksamhet, något som saknats i Öster. Men någon förening som ville ta på sig ansvaret för Smålands bästa damlag stod då inte att finna i Växjötrakten trots att diskussioner förts med flera av dem, och därför såg styrelsen ingen annan utväg än att sektionen skulle fortleva inom Östers IF då en nedläggning var otänkbar.

Men nu har alltså IFK Växjö tagit emot damlaget med öppna armar, något som ses som en spännande utmaning för föreningen enligt dess ordförande Mats Olofsson:

– Utmaningen är att utveckla verksamheten och se om vi kan göra något ännu bättre med Östers damfotbollslag tack vare den vana vi har av damidrott. Våra kulturer passar bra tillsammans och synergieffekterna känns spännande, säger Mats Olofsson i ett pressmeddelande.

Östers ordförande Curt Persson är också väldigt glad över det som han och många fler i anknytning till föreningen anser vara det bästa för damsektionen:

– I vår verksamhet finns ca 400 aktiva på herrsidan, men bara ett 30-tal på damsidan. I IFK Växjö råder nästan det motsatta förhållandet. Genom att damlaget nu går över till IFK Växjö kommer de till en förening med stor kunskap inom damidrotten. Det anser vi är det bästa för damfotbollen i Växjö, menar Curt.

Vi på eastfront.net vill gärna tacka damerna för en härlig tid tillsammans, och räknar med att Östersupportrar som tidigare ställt upp för damerna i Östertröjan även följer dem även i deras nya förening och nya blåvita färger.