Veckobrev

75 år till skottkärran

Idag, söndagen den 19:e oktober, fyller jag 25 år. Exakt ett år efter att den sista hemmamatchen mot BP snöade inne. Igår hade jag mitt kalas. Således orkar jag inte skriva något veckobrev idag.


Därför har jag på sant tv-kockmanér förberett lite. Det är bra med lite framförhållning. Många är vi som blickar framåt hela tiden. Man kan lätt glömma att både leva i nuet och att njuta av det som åstadkommits. En gång sa min sambo, den levande citatmaskinen, följande: ”Jag tittar inte på framtiden – jag tittar på baktiden.” Hon pratade då inte om framställningen av kanelbullar utan snarare om att hon inte ville planera så mycket. En annan gång sa hon: ”Jag tror att jag hämtade morgondagens post.” Det var dock en felsägning. Hur som helst – varför inte njuta av de dagar som varit och är istället för att oroa sig för eventuella problem i framtiden? Att bara njuta av att få dricka för mycket vatten så man blir genomvattnad i och klar i huvudet. Eller av att ta ett dopp i en uppvärmd utomhusbassäng en regnig sommarnatt. Att höra den isländska varianten av engelska, känna doften av hur sommarregn upplöser EF-bussens urtömda svettpölar ur asfalten, att hamna i trance i en rörande röra när Johan Mattsson slår en frispark i krysset på Stockholms Stadion. Att ligga extremt påpälsad på ryggen i snö och andas upp andedräktsrök och titta på en klar stjärnhimmel under ett vaktpass i lumpen. Att njuta av sådan vardagslyx som att gå på toaletten tidigt på morgonen för att sedan få gå och lägga sig igen ett par timmar. Lev i nuet – carport diadem på latin tror jag. Och glöm inte det som varit. Gör du det så har vi lika lite guldglans om Kalmar. (Nja, inte riktigt kanske.)

*****Om en tjej å en kille väntar barn då blir det tvillingar.
(EF-legenden Nolo om graviditet)

Spelade boll med en liten kille på Vederslövs skola. Han hade ett bra tillslag och sa till mig: ”Ja, inte så konstigt, jag brås på min morfar som spelade fotboll i Öster. Han skriver i Smålandsposten också och heter Ingemar Erlandsson.” Någon som vet om detta stämmer helt och hållet får gärna kommentera det.

Det är visserligen inga aktuella fakta men senast jag tittade hade Landskrona&Öster-supportern MFC skrivit ca 57% av alla inlägg så här långt i denna hemsidas forum, ca 10 inlägg per dag. Detta engagemang är imponerande med tanke på att han i första hand är Boissupporter. Nu hörde jag i och för sig något om att alla användares inlägg tillsammans kan bli typ tretusensexhundraföötti procent p g a någon sorts utrensning av inlägg så det kanske inte är så imponerande med 57% i alla fall. Vet inte var jag vill komma med detta så jag vandrar vidare till ett annat fenomen på hemsidan: EF Frontman, som på något sätt glömts av lite. Att vara med där handlar mest om att man ska få rösta i EF Trophy, snarare än att listan används för att komma i kontakt med folk för att få dem att hjälpa till. Hur som helst, läste följande i reglerna för Frontman:

”Det är också förbjudet att lägga upp en kompis i listan utan dennes tydliga medgivande. Det är också naturligtvis förbjudet att lägga in personer som inte existerar och dylikt. Allt sådant räknas som sabotage och kan alltså komma att polisanmälas.

Jag undrar då om det verkligen går att lägga in en person som inte existerar? Alltså, en person som inte existerar ser jag som ren luft och hur kan man lägga in ren luft som användare i Frontman? Och jag kan inte se varför varken ren eller smutsig luft skulle bry sig om att lägga en tvåa på Dani eller ännu en fyra på Atiba. Och om jag ändå skulle lyckas lägga in en icke-existerande person – är jag då lika stor sabotör som Per ”NK-mannen” Svensson som ju skruvade av en siren på en polisbil i Växjö efter Öster-Djurgården 1995? För övrigt så gissar jag på att Pelle skruvade av sirenen i rent chocktillstånd efter att Christer Frisk gjort sitt enda allsvenska mål i just den matchen. Jag lovar i min tur att skruva av en polissiren om Anton Axelsson nickar en straffspark från straffpunkten direkt i mål.

Några andra saker jag tycker är sköna med eastfront.net är:
· Att det finns utrymme för att fylla i eventuell avresetid för klacken till b- och j-lagsmatcherna på bortaplan under ”Matcher”
· Att Östen Östersson på Östergatan i Österby betalar in 400 SEK för Guldmedlemskap i EF/Öster under ”Inbetalningsinfo” i ”Medlem”
· Att KAX skriker så att han nästan ramlar i Sivansdammen i ett bildcollage under ”Campus” samt att jag där står kvar som ordförande i EFC trots att jag blev vräkt från tronen då jag slutade studera i somras (uppdatera, Ekström!)
· Att det under ”Historik” i ”Info” sägs att KAX var en ”man” då han som 19-årig yngling tog över EF-klubban
· Att en alltför sällan använd ramsa finns med under ”Ramsor/sånger”, nämligen följande:
Fyra guld mot ett sketet silver
Spela fotboll med fräck teknik
Fyra guld mot ett sketet silver
Östers IF mot KFF

· Att man kan finna ett gammalt veckobrev där jag i ett tidigt skede av detta år citerade ett foruminlägg som jag alltjämt anser vara bland de roligare jag läst i år:
”Återigen jag kommer gärna till ett möte så vi gemensamt kan bestämma gemensamt möte. Jag kommer gärna till ett möte. Där vi gemensamt kan bestämma hur vårt tifo ska se ut. Kalla till ett möte så snart som möjligt.”(Conny C. Dahlberg)
· Att man fortfarande i artikelarkivet kan läsa artikeln ”Atiba has landed” där Atiba berättar att han i Kanada framför allt hade en defensiv roll på mittfältet!
· Att man inte kommer någonstans om man klickar på BK Kenty i Damallsvenskan under ”Länkar”, kanske för att Kenty inte finns där längre
· Att inte heller länken till Östers P13 leder någonstans, kanske har gossarna växt ur sin sajt
· Att inte heller Växjö BKs hemsida är tillgänglig genom länksidan eftersom det finns två punkter mellan ”bk” och ”nu” – ett skönt sätt att nonchalera gamla lokalrivalen ”Klubben”
· Att man kan läsa om stadsdelen Östers tidiga år på engelska under ”Information in English”: ”Östers IF was founded in the “Öster”-part of the town (hence the name) in the 1930´s, and in those days the area was a kind of a small suburb to Växjö containing the cities largest industries.”

Webmaster Loranga ska ha en eloge för detta. På tal om Dr Z på Sankt Sigfrid så undrar man när East Front ska hyra in sig för sin första klubblokal där. Visa män säger att bara dårar kan hålla på detta lag som har Växjö Kommuns logga på shortsen, en logga som ju innehåller just gamle Sigge hållandes en kööka och en spira. Så därför borde vi göra en ny EF-logga med Sigges tre undersåtar (var det dessutom brorsöner, som i Kalle Anka?): Unaman, Vinaman och Sunaman. Grabbarna som drunknade i Växjösjön eller hur det nu var. Det kan även ha varit så att det var den där Vinaman som tillverkade det rödvin som Ola spydde ner EF-bussen med på väg till Ruddalen 1998.
East Fronts stora ramstävling avgjordes för inte så länge sedan. Till min förvåning vann jag hela skiten, tillsammans med tidigare nämnde MFC. Det segrande bidraget var jag inte så nöjd med utan hade hellre velat segra med någon av nedanstående två. Först ”Staglatrollets vaggvisa” (mel: Trollmors vaggvisa).

När Stagla har lärt sina elva små troll att spela fotboll på marken
Då sätter han på alla kranar han har och knuffar in trollen i arken

Å börjar om på nytt
Å bö
rjar om på nytt
Å börjar om på nytt, nytt
Å börjar om på nytt

För er som inte förstod budskapet handlar det om att allas vårt staglatroll vill utrota tjongfotboll á la Sundsvall och Örebro för att få Österfotbollen kvar som enda spelstil. Han startar då en spinoff till klassikern ”Syndafloden” och hoppas på att planerna ska torka upp bra lagom till Staglabergsfesten den 20/4 2004.

Ett annat bidrag som jag tyckte var bättre än det jag vann med är ”Uti vår hage”-rippoffen nedan.

Uti vårt stadion
av grå, grå betong
Sjung Östersång

(refräng:)
Sjung Öster nu Värendsvallen
Sjung Öster, du är befallen
Sjung Östeeeer för tusan
Sjung Östersång

Men jag ska inte gnälla över juryns beslut. Två biobiljetter gör ju att jag bjuda med Rolf Levenholtz på ”Avarter 2” när den kommer till en filmstad nära mig.

Till sist:
Vi hade en gång en kung
Hans namn var Hans Eklund
Men det var för länge sen
Så länge sen

Svara mig nu:
Vad har vi nu?
Jag bara undrar: Vad har vi nu?