Veckobrev

Jag drömde en dröm en gång. (Del 2)

Detta har hänt: Efter en smått kaotisk höstsäsong, med ömsom vin ömsom vatten, ligger Öster fortfarande kvar på näst sista plats i den allsvenska tabellen. Liket lever trots allt fortfarande. Den ena aktören, Enköping, har Öster lyckats rycka ifrån med ointagliga 4 poäng. Den tredje aktören, Sundsvall, ligger två poäng före Öster på den så eftertraktade kvalplatsen. Det osannolika som inte kunde inträffa har inträffat till allas glädje. Halmstad har precis som ifjol gått mycket starkt under höstsäsongen och ligger endast 1 poäng efter Djurgården i toppen. Halmstad har i sin sista match för säsongen Giffarna borta. Resan upp till Stockholm gick över förväntan, endast psykedeliska surduken var förgrymmad efter att ha blivit felaktigt stavad av en inkompetent veckobrevsskribent. Lagen har presenterats och EastFronts favoritdomare genom alla tider, Jonas Eriksson, har blåst igång matchen.


26 oktober 2003
1 min: Redan från avspark visar det sig att det kommer att bli en mycket svår match, Kongo-Kim tar kommandot över mittfältet direkt. Peter Wibrån prövar ett par patenterade glidtacklingar men Kim hoppar lätt över de vilt flaxande benen. Ajajaj, detta ser inte bra ut. Macke har redan blivit uppsnurrad av Andreas Johansson och går och hänger med huvudet. Bild och Thor kommer fel i positionerna. Hur skall detta sluta?
3 min: Hamzo och Otto har inte rört bollen ännu. Feskarn fick en boll att jobba med och sprang som tåget upp i banan. Ett inlägg följde men saknaden efter Ludde är gigantiskt. Istället får Djurgården tag i bollen och driver uppåt. Kim får tag i bollen och spelar en smörpass för Gert att jobba på. Gert snubblar sig förbi Atiba, trixar bollen över Thor och försöker en sidledschip på Bild. Bild bryter bollen med handen. Som en domedagsbasun blåser Jonas i pipan, straff. Djurgårdspubliken är i extas. EF rasar. Bild gråter.
Pang, inga problem. Kim smäller in bollen vid Stringens högra stolpe. 1 – 0 till Djurgården.
7 min: Fortfarande 0 – 0 mellan HBK och GIF. Som om det skulle spela roll, Djurgården dominerar fullständigt. EF-klacken har inte gett upp, utan står upp riktigt bra mot Kaminerna. Men alla vet att DIF kommer att få 1.6 straffar till. ÖIF måste göra mål. Men ingen gryning synes, enbart skymning hägrar.
12 min: Plötsligt slås entrédörren till bortasupportrarnas sektion upp på vid gavel. In strömmar 300 Hansa-Rostock fans för att hylla sin gud Peter Wibrån än en gång. De fick så blodad tand efter Hammarbymatchen så de bestämde sig för ännu en resa. Genast stegras röststyrkan från EF-klacken till gudomliga höjder. De föga berömda näbbmunnarna dyker upp igen när DP slår en frispark rätt i Djurgårdsmuren.
20 min. Efter 20 minuters total Djurgårdspress börjar Öster att hålla i bollen lite bättre. Spindelbenens fader, Atiba Hutchinson, börjar ta för sig på mittplan. DP börjar komma upp lite bättre på kanten. Velic har lyckats undvika Paldanpasset de senaste 2 minuterna. Otto har fått känna på bollen lite, Hamzo har äntligen fått lite bollar att springa offside på.
21 min. I en tuff kamp vid mittcirkeln fälls Velic av Jesper ”Medusa” Blomqvist. DP stegar fram till bollen. Det går ett sus genom Stadion. Han skall väl inte dra till därifrån. Det är ju inte Roberto Carlos vi pratar om här. DP stegar upp och springer mot bollen. En underbar träff. Bollen går som på ett snöre mot Iskens högra kryss. Träffen i klykan ekar över hela stadion. Vilket jäkla skott, den var värt ett bättre öde. Öster börjar ta över matchen.
22 min. Fast bara till 22 minuten. Djurgården ökar nu tempot ännu mer. Macke och DP har det jobbigt mot Jesper och Andreas. Gång på gång kommer de igenom och kan måtta inlägg mot Gerts huvud. Stringen storspelar och har i det här läget gjort minst 5 kvalificerade räddningar. Heja Björn ekar inom Stadions väggar var och varannan minut.
30 min. Andreas Johansson får en lång löpboll att jobba på. Daniel Stålhammar vinkar av för offside. Alla på planen nöjer sig med det. Men det är en som har fått nog. Nu 43 år gammal, trebarnsfar, villa på Djursholm, välbetalt jobb och Djurgårdssupporter in i märgen. Över staketet vid sittplats klättrar TerrorTommy och springer med full fart mot Stålhammar. Ett par meter från Stålhammar måttar han en sidospark. Men 43 år tar ut sin rätt och han sträcker ljumsken. Stålhammar märker inte detta, ingen på planen heller. När TerrorTommy bärs ut på bår är det bara en reporter från Expressen som märker detta och som redan har börjat fundera på vilka krigsrubriker han skall pussla ihop om detta.
38 min. Djurgårdsoffensiven fortsätter. Kim Häcken Källström driver bollen när 80 kilo Wibrån bryter och störtar mot Djurgårdens mål. Wibbe slår en lång boll mellan Djurgårdens mittbackar för Hamzo att springa på. Dani, på rätt sida, springer mot bollen. Han når den först och lubbar för allt vad han kan mot Isken. In i straffområdet, rundar Isken, blir fälld. STRAFF skanderar Östersupportrarna. STRAFF skriker Österspelarna. Jonas Eriksson gör washout, ingen straff. Linjedomare Martin Ingvarsson skakar på huvudet. Ingen straff. Men då händer det otroliga. Daniel Stålhammar rusar ifrån sin position fram till Jonas Eriksson och förklarar att visst fan var det straff. Och så blir det. Jonas tar pipan till munnen och blåser straff. De statistikskadade i EF skakar på sina huvuden. Det här sker inte, allt måste vara en dröm. Dröm eller ej, fram stegar Macke och vräker in 1 – 1. Fantastiskt. Vi är med igen.
45 min. Första halvlek över. Öster har lyckats reda ut den första halvleken. En halvlek återstår, och vi måste vinna. Fortfarande 0 – 0 mellan Halmstad och Sundsvall. Än så länge är det vi som åker ut, men chansen finns fortfarande.
46 min. Andra halvlek börjar som den första, med massiv Djurgårdspress. Djurgården har bytit in Johan Elmander som är inlånad enkom för denna match. Bild och Thor ser slitna ut. Macke har fått gått ut för att ersättas av lite brasilianskt försvar a la’ Putte. På Östers bänk har det dykt upp en avbytare med svart huva? Måhända är det Alexander Steen som skäms över sina lagkamrater.
50 min. Östersupportrarna stämmer upp till allsång. You never walk alone sjungs med brinnande glöd. Det visade sig att detta var enda sång tyskarna och Östersupportrarna kunde gemensamt. Detta oväntade stöd verkar pigga upp killarna på plan och man kommer fram i ströanfall, men stoppas brutalt av Djurgårdens försvar.
62 min. Fullständig kalabalik i Östers straffområde. Ett inlägg från Andreas Johansson rensas inte undan ordentligt, utan DIF behåller pressen. Gert skjuter, Elmander skjuter, Atiba rensar till Kim som skjuter. Det ser ut som den värsta hönsbur. Och mitt i allt detta ramlar Jesper Blomqvist. Jonas Eriksson tvekar inte en sekund. Straff. Ingen protesterar, alla vet ju att DIF skall få mer straffar än ÖIF, så är lagen och den sätter sig ingen emot. Än en gång stegar Kim fram, han tar ordentlig sats, springer mot bollen och SMACK, rätt upp i Björns vänstra kryss. 2 -1 till DIF, nu är kvalplatsen långt borta. Men vänta, Jonas blåser om straffen, en djurgårdare var inne i straffområdet för tidigt. Vilda protester från Djurgårdsspelarna, men Jonas är obeveklig. Kim går för att hämta bollen, men hinner inte nå den förrän Zlatan är där och tar den. Kim ser alldeles villrådig ut, Zlatan lägger upp bollen på straffpunkten. Kim förstår att han inte kommer att få slå straffen och springer till omklädningsrummet och lipar. Zlatan tar sats och skjuter öööööööver. Då var de 2.6 straffarna för DIF avklarade. Nu skall bara Öster få in ett segermål.
79 min. Avvaktande spel från båda sidor. DIF är nöjda med en poäng, då de i detta läget är svenska mästare. Öster försöker men kommer ingenstans. Leffe förbereder ett byte, ut går Hamzo, in kommer den masker
ade? Han tar av sig huvan och det visar sig vara Ludde! Hela EF får hjärtstillestånd av glädje.
85 min. Luddes inhopp har verkligen lyft Östers spel, SambaPutte briljerar, DP och Feskarn kommer runt på kanterna. Atiba och Wibbe dominerar mittfältet. Velic slår smörpassningar som skär igenom hela DIF-försvaret. Kenna har gått och köpt sig en korv. Alla inlägg måttas mot det kala huvudet i mitten. Matchoträningen lyser igenom. Ludde kommer inte riktig till. Endast 5 minuter kvar, skall Öster klara detta.
90 min. Endast sekunder kvar nu. Kenna har bollen nere vid sitt mål. Han kastar ut den till DP som driver framåt i banan. Han hittar Otto med en långboll, Otto tar ner bollen och spelar tillbaka till Velic. Feskarn rusar som X2000 på sin kant och fiskar efter bollen. Velic ser feskarn och slår en underbar crossboll bort till honom. Feskarn rundar sin gubbe och slår ett makalöst inlägg. Inne i gröten dyker ett hårlöst huvud upp, högst av alla, och touchar till bollen. Bollen seglar iväg mot bortre krysset, hela EF reser sig upp med armarna i luften. Men det är två armar som syns mest, som en Gordon Banks i högform dyker Andreas Isaksson upp och greppar bollen. Efter det blåser domaren av matchen. Det blir alldeles tyst för någon sekund. Sen bryter vrålet ut. Djurgården vann. Öster åkte ur. Samtidigt hade Igor gjort mål för Halmstad. Hade Luddes nick gått in, hade Öster varit klart för allsvenskt kval. Hela Växjö sörjer. Aldrig har väl en återfärd varit så tyst som den var i supporterbussarna.

Resumé: Efter att det visat sig att Johan Elmander inte fick spela i den sista matchen, tilldömdes Öster segern och klarade kvalplatsen. Hur det gick är en annan historia.

Kontenta? Aldrig ger vi upp, även om det är lika mörkt som i mörkaste Småland, finns det alltid hopp.

Sista ordet:

Vad sa Leffe i micken innan matchen?

Ludde, Atiba, Hamzo och Kaspars på bänken. Inte alla klubbar har råd att ha så många bra spelare på bänken.

I EM-kvalet vann ett lag med 31-0, sant eller falskt. Alternativet dra åt helvete saknas. Omväxling förnöjer.

Atiba var med i dubbelmatchen mot Jungruöarna. Kanada vann med ca 40-0 och Atiba gjorde inget mål. Då börjar Leffe fundera om han skall ha Atiba på topp!

Vad sa Leffe i micken innan matchen?

Årets kallaste frysbox måste vara den som Thomasson och Gitzen har hamnat i. De måste längta desperat till Schenka hittar en ny klubb som de kan ansluta sig till.

Jag gissade för en gångs skull rätt på publiksiffran. De måste ha lärt sig räkna på Värendsvallen. Förut har mina gissningar diffat på ca 3 till 4 tusen.

Inget illa ment, men efter att polisen har släppt bilder på Anna Lindhs mördare, undrar jag om David Beckham har alibi för den kvällen.

Vad sa Leffe i micken innan matchen?

Ryktet går att Peter Wibrån har blivit erbjuden att medverka i ett avsnitt av fotbollsskolan. Avsnittet skall givetvis handla om glidtacklingar. Karl’n ligger ju mer på marken än vad han står.

När Peter Kennfors tappade första skottet, tänkte jag mörka tankar. Dessa skingrade snabbt bort. Starkt jobbat Kenna.

Rodrigos tvåfotsstämpling var inte snygg, de kan vara riktig farliga. Fråga Jamie Carragher, han vet. För övrigt gjorde Rodrigo en bra match.

Hade Rodrigos brassespark gått i mål, hade jag krävt livstidskontrakt. Rodrigos skott på uppvärmningen imponerade dock inte. Undra om de bollarna har landat än.

Vad sa Leffe i micken innan matchen?

Värendsvallens högtalarsystem är inte av denna värld.

Och Ludvig, om du läser detta. TACK FÖR GODIS.