Nyheter

Vielen dank, meine damen und herren…

Vi ägnar här en hel artikel åt den historiska händelsen igår när ca hundra supportrar från Hansa Rostock kom till Värendsvallen för att på ett ordentligt sätt få tacka sin idol Peter Wibrån för lång och trogen tjänst i Hansa Rostocks tröja. Man kan inte säga någonting annat om deras insats och uppförande än att den var ”wunderbar”…


Under veckan som gått så har det varit fullt pådrag omkring den klassiska händelse där ett lags supportrar åker till ett annat land och arena för att hylla en f d spelare. Mig veterligen är det första gången någonting sådant här äger rum i Sverige, iallafall säkerligen där de deltagande i aktionen varit totalt mer än hundra personer.

Utöver de som åkte de två arrangerande bussarna så fanns även två minibussar samt några personbilar med supportrar från Tyskland på Vallen igår. Innan de arrangerande bussarna anlände så var jag ute på Värendsvallens parkering och snackade med några killar som fixat en gammal minibuss och först åkt till Danmark för matchen Bröndby – FC Köpenhamn för att se en annan f d svensk hjälte i Rostock – Andreas Jacobsson. På det sedan en natts sömn i minibussen, och sedan bron över sundet till Malmö och vidarefärd mot Växjö för att delta i hyllningarna till Peter Wibrån… En resa helt i EF:s stil och smak!

De två arrangerade bussarna kom nästan 1,5 timme för sent, men tack vare en mycket bra insats av Peter Wibråns fru(!), polisen, ordningsvakterna och flera hjälpsamma EF:are så kunde de snabbt komma in på den nedre delen av Norra Stå och se matchen. Det handlade om total förbrödring mellan Östersupportrar och Hansasupportrar, och med tanke på språkförbistringar och dylikt så gjorde vi tillsammans en mycket bra supporterinsats igår. Jag kommer till exempel sent att glömma växelsången som drogs igång på tyskarnas initiativ, och stundtals så handlade det om ren och skär magi på läktaren – hoppas sannerligen att vi i EF tar till sig lite av det läktarengagemang våra tyskar visade och fortsätter att utveckla oss i positiv riktning.

Efter matchen så tog Peter Wibrån emot uppe i VIP-rummet mellan Värendsvallen och Tipshallen, och vi anade väl att Wibrån var stor i Tyskland – men först då insåg vi EF:are på plats hur stor han faktiskt fortfarande är. Peter ställde upp på allt – autografer, en nästan hel timmes lång fotosession på A-planen och minglade med supportrarna under hela kvällen. Alla jag pratade med var överens om att något sådant här mottagande hade de aldrig kunnat drömma om.

Vidare så följde fortsatt fest, souvernirförsäljning med Österprylar, öl, baguetter, sånger och tillochmed en stunds tvåmål på Värendsvallens A-plan, och vi skickar en tacksamhetens tanke att alla vaktmästare och ordningsvakter gått hem vid det laget… Alla skötte sig exemplariskt, och alla inblandade svenska arrangörer var häpna över att det gick så pass lugnt och städat till.

Jag kommer sent att glömma den här kvällen, och det hela avslutades på ett mycket fint sätt strax innan bussarna skulle rulla tillbaka på Rostock. I mörket intill bussarna tändes det tomtebloss, och alla deras sånger om Peter Wibrån, ”der beste mann” ekade ännu en gång innan det var dags för dem att fara.

Jag vill tacka samtliga Hansa Rostock supportrar för gårdagen, och jag tror att jag talar för stora delar av EF när jag säger att vi lär ses igen, någongång – någonstans… Viel Glück mit der Bundesliga 2003/2004!