Nyheter

ÖIF – Hammarby 4-4

Vad säger man dagen efter en match som ovanstående? Jag vet faktiskt inte vad jag skall skriva egentligen. Danne P (bilden) gör årets mål på en helt fantastisk frispark, det kan vi ju börja med att konstatera. Sedan vill jag också framföra att även om vi slarvade de första 15 minuterna i andra halvlek så gjorde vi som helhet på nytt en fantastisk laginsats. ”Aldig, aldrig, aldrig ger vi upp…” som klacken skanderade efter matchen…

Lite kaosartat blev det innan matchen när våra supportervänner från Hansa Rostock blev 1 timme försenade och sedan först hamnade på fel sida av Värendsvallen, men tack vara en gedigen insats av polis, ordningsvakter och flera EF:are så löste sig situationen till det allra bästa. Kan så här i förbifarten tacka alla er som ställde upp i det läget – ingen nämnd, ingen glömd.

Själva matchen började riktigt bra för Öster med ett gediget spelövertag och 1-0 redan efter 8 minuter. ”Samba-Putte” kommer igenom bra på vänsterkanten och knoppar in ett inlägg rätt på Ottossons panna, och inga misstag från vår gamle storspelare som verkligen börjat hitta formen på allvar nu. Hammarby stretar på men skapar inga egentliga farligheter, och det känns precis som om matchen håller på att sjunka in Hammarby först får ett skott i ribban. Stärkta av detta spelar man riktigt fin fotboll när Kennedy Bakircioglü kommer i läge för skott strax utanför straffområdet. Stolpe in, och kvitterat. 1-1.

Nu tar Hammarby över taktpinnen lite grann, men Öster jobbar på bra defensivt och ställer om snabbt med våra blixtrande kantspelare Danne P och Johan S när vi väl får chansen att anfalla. Ottosson rör sig exemplariskt i zonen mellan Hammarbys backlinje och mittfält, och när han blir brutalt nerriven av två stycken Hammarbyförsvarare strax innan halvtid kan domaren bara inte låta bli att döma straff. Marcus Jonsson kliver fram, sätter straffen säkert (har du inga nerver alls Marcus?) och vi har ledning igen!

Andra halvlek är vi lite väl försiktiga i inledningen, kanske försöker vi att spela lite på resultatet redan nu. Den taktiken fungerar inte mot ett så pass bra lag som Hammarby, och de presterar nu riktigt fin fotboll vilket också resulterar i två mål av succéersättaren för skadade Dede – Mikael Andersson. Hammarbyledning med 2-3 alltså, men det var en halvtimme kvar av matchen och EF och Hansa Rostocksupportrarna hade definitivt inte gett upp. Det hade som tur var inte spelarna heller. I 68:e minuten kom matchens höjdpunkt, och säkerligen även en kandidat till årets mål. Öster får frispark 40 meter från Hammarbys mål, och Danne P skruvar in bollen kryssribba in… Man finner inte ord. 3-3 och nu vaknar Öster på allvar. Hammarby ser plötsligt livrädda ut i defensiven, och vi har ett konstant tryck mot det grönvita målet. Då kontrar plötsligt Hammarby, ett snyggt och rappt anfall som avslutas med att Mikael Andersson gör ett äkta hattrick på en otagbar nick. 3-4. I 80:e minuten. När sedan Björn Stringheim blir skadad i 85:e känns det plötsligt som en klassisk Östermatch i negativ bemärkelse…

Vid det här laget gav vi nästan upp på läktaren, men bara nästan. Öster fortsatte dock att föra spelet mot Hammarbys mål, och vi hinner med både ett bortdömt offsidemål av Rodrigo och en utsökt räddning av Hammarbymålvakten på ett närskott av Peter Wibrån innan matchens kung Andreas Ottosson precis som i matchen hemma mot Landskrona lämnas i princip ensam i straffområdet och det är bara att tacka och ta emot. En väl avvägd nick igen, och 4-4. Nu utbryter något av det vildaste firande som någonsin skådats på Norra Stå, tyskar och EF:are ligger i en enda stor hög och kramas på Norra Stå och euforin är i det närmaste total när slutsignalen går. En mycket viktig poäng hade bärgats, med hjälp av lagmoral och faktiskt av vägvinnande spel från Östers sida. Tack grabbar!

Öster spelade riktigt, riktigt bra igår bortsett från en period i början av andra halvlek då vi var alldeles för tama och oagressiva, och jag tycker att alla spelarna hade stor del i att det gick som det gick och tänker därför inte nämna någon. Men det är glädjande att Danne P:s form är på ständigt uppåtgående, igår gjorde han sin bästa match för säsongen och det är väldigt viktigt för Östers vidkommande att vi kan fortsätta med det kantspelet vi hade igår.

Hammarby var inte dåliga igår. Man var chanslösa på egentligen alla mål utom vår 4-4 kvittering, där man kanske hade lite väl slapp markering på Ottosson, och anföll friskt framåt väl medvetna om att en nollpoängare skulle innebära att deras jakt på guldet förmodligen skulle vara över.

I en kommande separat artikel behandlar vi mötet mellan East Front och Hansa Rostock-supportrarna, en fantastisk upplevelse som slutade i en skön fest i VIP-rummet i Tipshallen och till sist ca hundra glada men trötta tyskar på väg tillbaka mot färjan till Rostock.