Nyheter

Inför Öster – Hammarby

Efter helgens festyra med avseende på friidrottens klarast lysande stjärna och tillika Östersupportern Carolina Klüft så har det nu blivit dags att lämna VM i Paris och koncentrera sig på fotboll och Östers IF v/s Hammarby på Värendsvallen. Kan Öster upprepa sina fina intentioner de senaste matcherna så kan det här bli ytterligare en match i glädjens tecken.


Vi börjar med att konstatera att Peter Wibrån kommer att spela. Hans knä är fortfarande svullet, men röntgenbilderna har inte visat något allvarligt, utan vad det handlar om är förmodligen någon form av lättare överansträngning. Skönt för Peter, för oss luttrade Östersupportrar och inte minst för de 100 st Hansa Rostock-supportrar som idag ansluter på Värendsvallen för att få se sin gamle idol spela allsvensk fotboll.

Det har tyvärr dock dykt upp en ny skada i brådrasket. Dani Hamzo fick ett köttsår på knäet efter en hård duell på träning, och kan inte medverka idag. Det handlar dock inte om någon allvarlig skada, inget i knäet har gått sönder på allvar så Hamzo kan eventuellt redan spela nästa omgång borta mot Malmö.

Iochmed detta, plus att slitvargen Johan Mattsson är avstängd så får vi se en startelva enligt nedan:

Stringen
Jonsson, Thor, Bild, Putte
Danne P, Atiba, Wibbe, Svensson
Rodrigo, Otto

Detta är en fullt logisk startelva med tanke på den senaste tidens träningar och lagets resultat de senaste matcherna. Enligt flera personer som besökt träningarna på sistone så håller den positiva stämningen i truppen som infann sig efter att Widén tillträtt som tränare i sig. Det är tuff kamp i tvåmålet (som t ex Hamzo fick känna av) men ständiga leenden, skämtsamma kommentarer och en allmän ödmjukhet inför uppgiften gör att man som Östersupporter inte kan låta bli att ryckas med och faktiskt börja tro att ”detta KAN gå vägen”.

Men det är en lång väg att vandra för att kunna få med sig poäng från den här matchen. Hammarby kommer som bekant från en utskåpning i senaste omgången (0-6 borta mot Malmö) och lär ställa upp med en rätt försiktig Linderothsk 4-4-2:a, väl medvetna om att möta dagens Öster inte bara handlar om att hämta tre poäng. Söderkisarna från huvudstaden har dock ett allvarligt avbräck iochmed att deras brasilianske stjärna Dede skadat foten och därför inte spelar i afton.

Jag vägrar ta hänsyn till statistiken som säger att Hammarby ofta har svårt på Värendsvallen, utan nöjer mig med att konstatera att den här matchen lär bli målsnål och att oavgjort eller uddamålsförlust för endera lagen inte är någon direkt överraskning. Vi måste ha en samlad offensiv likt mot AIK, men inte låta motståndarna komma intill straffområdet och skjuta som Rubarth fick vid AIK:s 1-0 mål.

Nu lämnar vi själva matchen och talar om våra tyska vänner som i detta nu säkert befinner sig vid danska gränsen någonstans, så kan vi konstatera att de har ett rätt pressat tidsschema. EF, Öster och Peter Wibrån själv har tillsammans arrangerat deras kväll i Växjö, och efter att ha tittat över en del alternativ så beslutade man sig för att ha en tillställning efter matchen uppe i Tipshallens VIP-rum. Tanken var egentligen den att Rostockfansen sedan skulle åka ner till stan och festa tillsammans med EF, men med tanke på att det trots allt handlar om en måndagskväll och att tyskarnas tidsschema som sagt är minst sagt komprimerat, så blir det med stor säkerhet så att de stannar i VIP-rummet fram till deras avfärd hem någon gång innan midnatt.

Synd för festen, men å andra sidan så får vi chansen att umgås med de mycket trevliga tyska supportrarna innan och under matchen. Jag vill även be de av er som står på Norra Stå under matchen att hjälpa tyskarna att komma intill varandra och oss i EF-kärnan då det lär bli en hel del folk på Norra Stå ikväll. Vi kommer att ha egna publikvärdar som ska försöka hjälpa till så att alla blir nöjda, och jag ber er att respektera deras arbete.

ÖSTER I EUROPA – RÖDBLÅTT TÅGAR FRAM