Veckobrev

Dagen då Öster och AIK tog i hand

AIK och Öster har redan mötts tre gånger i år. Häromdagen möttes de igen, på ett kontor i Stockholm. Bara en supportermatch den här gången visserligen, men ändå. Veckobrevet kan här återge dialogen, ord för ord. Östersupportern är Jockeluring. Den andre går under namnet AIK-Dagge. Konversationen börjar när Jockeluring, på väg till kaffeautomaten, är så illa tvungen att passera AIK-Dagges plats.


– Hej din jävel!
– Hej själv din jävel!
– Kan meddela att livet leker. På måndag har vi Malmö borta och Giffarna har Örebro hemma. Enligt mina kalkyler för kvalplats har vi råd att förlora mot Malmö samtidigt som Giffarna vinner sin match, så den här veckan är det bara att luta sig tillbaka och se om det blir bonus…
– Som vanligt har du fel. Sundsvall är chanslösa mot Örebro. Jag lovar dig! Men ni måste förlora mot Malmö för jag tål inte tanken på att Djurgården ska vinna allsvenskan och det är bara Malmö som kan stoppa dom.
– Vafan är det för resonemang? Kan du inte unna en plågad Östersjäl poäng mot Malmö när AIK över huvud taget inte är inblandat?
– Du vet att jag inte tål Djurgården. Jag vill inte gå ett helt år till och möta Djurgårdare som aldrig var på fotboll för tre år sedan men nu vrålar ”SM-guld, SM-guld, SM-guld…!” Ni måste förlora!
– Det vore väl bättre om ni kunde se om ert eget hus. Ni har ju Djurgården själva på måndag, se för fan till att spöa dom i stället för att önska oss olycka.
– Det finns inget jag hoppas mer på denna bedrövliga säsong än att vi spöar Djurgårn. Men vi behöver er hjälp mot Malmö, att ni som vanligt viker ner er. Går allt som det ska skiljer det sen bara två poäng mellan aporna och gröthalsarna…
– Men det var väl fan, du menar på fullt allvar att du håller på Malmö mot Öster bara för att dom ska komma närmare Dif i tabellen? Betyder inte vår djupa och innerliga vänskap nånting? Betyder inte alla skratten och groggarna på konferensen på Mallis härom veckan nånting?
– Du har aldrig varit min vän. Och vaddå skratt och groggar, du är fortfarande skyldig mig en gintonic från flygplatsen i Madrid! Men har ni nån chans mot Malmö?
– Nej för fan, det kan jag inte tänka mej. Det gäller bara att hålla siffrorna nere, undvika avstängningar och skador. Hela slaget står mot Giffarna i omgången därpå.
– Om jag håller på Öster i Malmö-matchen, kommer det att påverka slutresultatet?
– Det kan jag i och för sig inte tänka mig. Varför skulle Gud eller Försynen eller Anders Frisk eller vem som nu håller i trådarna bry sig om vad en AIK-are i Roberto Carlos-tröja tycker? Och varför har du förresten en Roberto Carlos-tröja på dig?
– Skit i det, för nu ska vi göra affär. Och snacka inte skit om Roberto Carlos, han skulle skjuta huvudet av Stringhylla om så frisparken slogs i Ljungby. Dessutom spelar han i Real Madrid, det är ett kungligt lag. Precis som Kungliga AIK.
– Vad sa du först, jag lyssnade inte hela tiden. Ska vi göra affär?
– Ja, din fejk-Kamprad, nu ska här göras affär. Om jag tror på Örebroseger mot Sundsvall och om jag håller på Öster mot Malmö, kan du då hålla på AIK mot Djurgården i derbyt och hoppas under resten av säsongen att Malmö tar sig förbi Djurgården i tabellen?
– Ja, jag har inga barn ihop med Djurgården. Och Örebroseger mot Sundsvall låter lockande… Men hur ska du kunna hålla på Öster mot MFF?
– Därför att det inte spelar nån roll. Ni torskar ju ändå.
– Ligger en del i det. Men du får inte gå och smyghålla på MFF, det måste vara på riktigt.
– Ja, jag lovar. Och du önskar dig en rejäl svart-gul urladdning mot pyjamaslirarna på Råsunda?
– Nja, uddamålsseger får räcka.
– Ja, det räcker. Då har vi en deal.

På det tog Östersupportern och AIK-aren i hand. Visst förbrödrar idrott? Nu återstår bara att det omöjliga händer i Malmö eller att AIK-fjanten på kontoret har rätt i det där med Ösk uppe i Sundsvall. Händer både och ska han fanimej få tillbaka den där groggen jag är skyldig. För säkerhets skull vågar jag inte annat än hoppas att Djurgården förlorar derbyt.