Nyheter

Rapport från måndagens träning

Idag (måndag) kl. 17:00 var det dags för Leif Widéns första träning som officiell tränare för Östers IF – en träning som gav oss en hel del positiva svar.


Det första man kände som utomstående betraktare var en lättad stämning bland spelarna. Man har vetat vilken huvudlinjen för Öster har varit största delen av tiden, men förmodligen kändes det skönt för spelarna att få det bekräftat. Widén har varit deras val från första början, och det märktes tydligt idag.

När vi kom från presskonferensen hade träningen pågått ca en kvart och då var redan de allra flesta spelarna redan rejält tröttkörda. Widén körde relaitvt hårt fysiskt sett med spelarna med varvade 50 och 90-procentslöpningar, armhävningar, sit-ups, knäböjningar m.m. i ungefär en kvart till. Vi kunde se att bl a Wibbe och Danne P såg avsevärt mycket piggare ut nu än under tidigare fyspass, och att såväl Ludde som Otto körde mer eller mindre för fullt under hela övningen. Ludde klev dock av mot slutet och var inte heller med under tvåmålsträningen, ett öde han delade med Jocke Karlsson och Velic. De två sistnämndas skador var dock ringa, och de kör för fullt igen på onsdag.

Efter detta var det så dags för en halvtimmes tvåmål, och det var här den riktigt positiva känslan infann sig. Jämfört med de sista träningarna undertecknad sett med ”Schenka” så kunde man se en betydligt högre intensitet, spelglädje och offervilja hos spelarna. Widén själv fanns ständigt pådrivande i mitten, tillsammans med spelarna själva som öppet pushade varandra på ett sätt som undertecknad inte skådat på Österträningarna sedan Stefan Paldans tid. Skämtsamma kommentarer angående varandras misstag varvades med mer riktade uppmaningar, och intensiteten i närkamperna avslöjade tydligt att det finns en stor vilja och beslutsamhet i truppen.

I tvåmålsspelet kunde man också tydligt se att spelare som tidigare haft mer eller mindre problem med formen nu äntligen börjar komma upp i deras rätta kapaciteter. Ottosson löpte fint och mycket som toppforward i ena laget och skapade många vassa chanser, Wibbe såg mer distinkt och rapp ut än vad undertecknad sett tidigare, Danne P finns med överallt i spelet och även om det kom några felpass från hans sida så visade han prov på ytterst fin teknik. De var även kul att se en rapp (både i munnen och på planen) Thomasson och att de Stefano börjar komma ikapp igen efter sina många småskador.

Jag sparar dock det bästa till sist – vår nye brasse Joao Rodrigo. Idag var han den klart bästa forwarden på banan; ständigt spelbar, irrationell, underbar bollmottagning och målskytt flera gånger med såväl huvud som fötter. Man ser mer och mer av de kvalitéer som man kunde ana sig till under de första träningarna komma fram, och tempot blir bättre och bättre.

Om vi summerar så måste jag säga att det här var den bästa och mest tempofyllda träningen jag sett med Östers IF på mycket länge. Spelglädje varvades med koncentration, och även om det givetvis finns mer att jobba på (saknar bl a fortfarande välriktade skott utifrån) så kändes det ändå mycket positivt när man styrde stegen hemåt efter träningen. Det känns definitivt som om vi kan klara av att få fram mer ut truppen, något som givetvis är ett måste om vi ska kunna nå målet att hänga kvar i Allsvenskan.