Nyheter

Leif Widén fortsätter

Det blev som de flesta förväntade sig – Leif Widén fortsätter att leda Östers IF tillsammans med Jonas Almén säsongen ut, varpå ett nytt långsiktigt namn anställs. Läs allt om vad som sades på presskonferensen tillsammans med en rapport från dagens träning.


Det nya upplägget från Öster innebär att Leif Widén från och med idag tilträder som ny tränare för Östers IF på heltid, och att hans nuvarande syssla som sportchef övertas av Tommy Berggren tillsammans med sportkommitén.

– Vi har jobbat intensivt med den här frågan i några veckor. Vi ville se om vi kunde hitta någon bra långsiktig lösning redan nu, men kom fram till att den interna lösningen med Leif Widén är det bästa för föreningen just nu, menar Ola Rydén

På frågan om vilka alternativ som funnits så berättade man att Benny Lennartsson och Tommy Svensson tillfrågats, och att de bägge avböjt. I Lennartssons fall handlade det om att anbudet kommit i fel läge, och i Svenssons fall att han hyser stora känslor för föreningen men att han inte längre vill arbeta som tränare. Medias spekulationer rörande en kortsiktig lösning med antingen Hasse Larsson (ex-Mjällby) eller Peter Antoine förkastades av Rydén direkt vid presskonferensen:

– De har aldrig varit aktuella, och vi har inte heller diskuterat officiellt med dem.

Rydén berättade vidare att man haft och fortfarande har gott om förfrågningar gällande jobbet som tränare för Östers IF, men att man ännu inte kunnat hitta en lösning som klubben ser som ”långsiktig” och att man därför valde att tillsätta tjänsten internt.

– Vi informerade spelarna en kvart innan den här presskonferensen, och de var mycket nöjda med vad vi hade kommit fram till. Leif känner spelarna väl såväl personligt som sportsligt, och spelarna har ett mycket gott öga till honom både som tränare och som person.

Angående ryktet att Peter ”Kuno” Johansson skulle bistå Widén i tränarsysslan så hade det inte heller någon verklig förankring. Ola Rydén förklarade:

– Hade vi anställt ”Kuno” som chefstränare hade vi tappat Tipselitbidraget, och det har därför aldrig varit aktuellt.

Leif Widén dök aldrig upp till presskonferensen. I samma veva som vi samlades i konferensrummet drog Leif igång sin första träning som officiell tränare (som du kan läsa om i en separat artikel). På frågan om det kan bli aktuellt att Leif Widén fortsätter även efter säsongens slut om han kan få laget att stanna kvar i Allsvenskan så kom ett direkt nej från Ola Rydén:

– Nej det är inte aktuellt. Efter säsongens slut återgår Leif Widén till sin post som sportchef, och vid det laget ska vi definitivt ha fått fram den tränare som tar över nästa år.

Rydén menade också att även utländska tränare kan bli aktuella.

– Vi är öppna för det. Huvudsaken är att vi får tag i en tränare som vill fortsätta att utveckla Österfotbollen i den riktning som finns i flerårsplanen ”Jakten på guldet” d v s en rörlig, teknisk anfallsfotboll med huvuddelen av spelet utefter marken.