Nyheter

East Front v/s "det fria ordet"

Tillbakakommen från ännu en vecka utan tidningar, TV och Internet får väl den person som (juridiskt eller ej) skall räknas som eastfront.nets ansvarige utgivare uttala sig om veckans händelser och skriverier.


Vi börjar med att reda upp begreppen angående vem som är ansvarig utgivare. East Front är en idéell förening. Detta innebär att föreningen egentligen inte kan räknas som en enskild juridisk person, även om man i vissa fall enligt svensk rättpraxis kan tillämpa samma lagar som för ekonomiska föreningar. Kort sagt – det finns inga lagar som reglerar idéella föreningar, utan personerna som verkar i föreningen är personligt ansvariga för sina egna handlingar.

Med anledning av ovanstående så har undertecknad, webmaster på eastfront.net, skrivit sig själv som ansvarig utgivare för eastfront.net. East Fronts styrelse har gett mig i uppdrag att skapa och kontrollera en officiell hemsida, och det är alltså egentligen mitt ”fel” att Stefan Lindstigs veckobrev förorsakade Expressen att skriva en artikel som tillsammans med veckobrevet upprörde mångas känslor.

Jag och East Fronts ordförande Tobbe Axelsson tog gemensamt beslutet att ta bort veckobrevet. Detta efter att Tobbe ringt upp den berörda domaren Stefan Johannesson, förklarat läget, bett om ursäkt och att de sedan båda tillsammans kommit fram till att det bästa vore att brevet helt sonika raderades. Det här borde ha varit slutet på historien, men då East Front återigen blev påhoppade i fredagens SMP i en krönika av tidningens sportchef Johan Persson så känner jag att vi måste klargöra ännu ett par saker.

East Front anklagas i Johan Perssons krönika för att missbruka det fria ordet. Jag kan acceptera rättmätig kritik för att eastfront.net publicerat ett veckobrev som kan uppfattas som hotfullt och kränkande, men att med en enda rad anklaga föreningen East Front för att missbruka det fria ordet är förkastligt. Vi låter våra medlemmar komma till tals i ett forum som håller osedvanligt hög nivå på inläggen; ja faktiskt högre kvalitet än SMP:s egna efter en snabb koll på SMP:s nätupplaga. Vi har tre moderatorer som kontrollerar forumet så gott som konstant, och som raderar och/eller redigerar inlägg som innehåller syftningar till t ex hot, mobbning eller rasism. Varje registrerad forumbesökare kan även hjälpa till att anmäla t ex grovt kränkande inlägg till en moderator.

Att de personer som skriver i forumet skulle vara anonyma är inte helt sant. Hemsidan eastfront.net lagrar information om skribenter i form av e-postadresser, personlig info och IP-adresser i en databas som vi kan använda om någon person missbrukar forumets regler. Däremot så tänker vi fortsätta att låta personer som vill kalla sig t ex ”Zingo” i ett forum att tycka och tänka precis vad de vill om personer, domslut, spelare, fotbollsplaner m.m. (så länge det inte bryter mot forumets regler) precis som den enskilde anonyme på gatan faktiskt äger rätt att uttala det han eller hon tänker – rätt ut i det fria. Det fria ordet förutsätter nämligen att ordet är just – fritt. För vem som helst att tala om vad som helst till vem som helst.

I övrigt så skulle jag gärna bjuda med Johan Persson att åka på en bortamatch tillsammans med det East Front som han kollektivt fördömer.

Vi sparar en plats åt dig till IFK Göteborg, Johan. Du finner mitt riktiga namn under den här artikeln tillsammans med min riktiga e-postadress som faktiskt leder till min riktiga e-postlåda.