Nyheter

Inför påskhelgen – del 2

På måndag är det dags för Östers andra hemmamatch för året då man tar emot pånyttfödda IFK Göteborg som kommer med en meriterande 3-0 seger över Malmö på hemmaplan. ”Änglarna från Götet” har som bekant i år Bosse Johansson som tränare; mannen som bland annat hjälpt Öster till två av sina SM-guld 1980 och 1981. Vi plockar som vanligt sönder spelartrupperna och analyserar oss lika blodiga som Markus Jonsson mot Helsingborg senast…


Öster – IFK Göteborg. Ett klassiskt möte, och många svidande förluster för Öster genom åren. Skall det nu bli en ny på måndag? Som vanligt vägrar vi konsekvent att tippa matchen, och årets IFK Göteborg är extremt svåranalyserade. Å ena sidan imponerade man absolut inte mot Landskrona i premiären. Då spelade man traditionell svensk 4-4-2, och den hårda blåsten gjorde att resultatet i matchen(2-1 förlust för IFK) blev mer av spel och dobbel än ett rättvist matchresultat. I andra omgången skakade man om ett skadedrabbat Malmö FF med hela 3-0, där Hasse Blomqvist blev gigantisk matchvinnare och hela Götets kelgris med sina två mål. I den matchen testade Bosse Johansson en 4-3-3 uppställning, och mycket talar väl för att det är den uppställningen vi får möta på måndag med få förändringar.

Nye Blåvittspelaren Martin Crossa är en av de spelare som vi måste hålla ögonen på. Nu gjorde han inte mål mot Malmö FF, men han gjorde annars det mesta. Defensiven är svårbedömd eftersom Malmö var riktigt veka framåt, men mittbackarna Antonsson/Erlingmark är rutinerade i sammanhanget och skall inte underskattas. På mittfältet saknar man väl fortfarande skadade Håkan Mild som ”farsa”, men han har en tänkbar ersättare i Jonas Henriksson. Det känns som om Göteborgs eviga talanger kanske börjar blomma ut i år.

Öster får tillgång till mer och mer rutinerade spelare från skadelistan nu, och ett hett tips är att vi har med oss Andreas Ottosson åtminstone på bänken på måndag. Enligt rapporter från såväl supportrar som Österledning har han sett riktigt bra ut på de senaste träningarna, och i början av veckan körde han igenom ett stenhårt fyspass utan att känna av sin skada det minsta. Vidare så har vi fått tillbaka Jocke Karlsson efter sin lårsträckning. Jocke, som imponerade stort mot Djurgården lär ersätta näsbensskadade Markus Jonsson på högerbacken. Värt att notera är att Christer Thor också är tillbaka och fajtas om en mittbacksplats. Angenäma problem för ”Schenka” alltså.

Iochmed att IFK:s trupp är så svårbedömd så är det grymt svårt att tippa matchen. Oavgjort med ett par mål av varje lag känns rätt till en början, men Öster är säkert sugna på att visa hemmapubliken att man kan lira fotboll på Värendsvallen också. Vi lämnar detta lama analysförsök och koncentrerar oss på lagdelarna:

Målvakter

Bengt Andersson är lika gammal som Blåvitt själva höll jag visst på att skriva… Allvarligt talat så är det en rutinerad målvakt vi pratar om här, men det känns ändå som om han inte är riktigt så bra som han en gång varit. Sattes inte på några större prov mot Malmö. Stringheim gjorde en halvrisig premiär, men var rent briljant i matchen mot Helsingborg. Räddningen av Hasse Eklunds skott var magisk, och med tanke på att Andersson inte hade något att göra sist så ger vi rödblått överskottspoängen här.

Poäng: 3 – 2 till Öster

Backlinje

Blåvitts backlinje känns homogen, men sattes egentligen inte heller på något större prov mot Malmö där mittfältet och offensiven var den stora skillnaden mellan lagen. Östers backlinje gjorde en riktigt stabil match mot Helsingborg, och Fredrik Bild var landslagsmässig i sina brytningar och sitt huvudspel. Vi får även tillbaka Jocke Karlsson som var riktigt bra mot DIF. Känns som jämnt skägg, men någon måste ju få fördelen…

Poäng: 3 – 2 till Öster

Mittfältet

Jag vet inte vad jag skall säga om IFK:s mittfält. Hade man inte varit så pass bra mot MFF så hade jag sågat det rätt igenom, i premiären mot Landskrona var man alldeles för tunga i benen. Usch vad svårt detta är…. Öster har ett problem på mittfältet, och det är vem som skall finnas jämte Atiba centralt. De Stefano gjorde en god arbetsinsats mot Helsingborg, men är inte riktigt 100% ännu efter skador. Kanterna riktigt bra i ÖIF med vänsterkanonen Mattsson och klang-och-jubel-fyndet Johan Svensson på högern.

Poäng: 3 – 2 till Öster

Anfallet

Nya Crossa, nygamle Blomqvist… Det är klasspelare som kommer att vara väldigt nödvändiga för Blåvitt i Allsvenskan. Hamzo och Thomasson skapar mycket för sig själva och sina medspelare, men Hamzo har inte hittat målet ännu och Thomassons 0-1 mot Helsingborg var lite för mycket flyt för en kritisk matchanalyserare(men likväl så underbart). Både Hamzo och Thomasson känns mer som framspelare än målgörare för tillfället, och Ottosson som kanske kan få komma in i matchen är vi osäkra på. Jag ger Blåvitt poängen här.

Poäng: 2 – 3 till IFK Göteborg

Just den här tippningen slutade 11 – 9 till Öster, men hade jag kunnat så hade jag nog skrivit 10-10. Det ser ut att kunna bli en riktigt, riktigt sevärd match om Blåvitt bjuder upp med samma spel som mot Malmö. Och biljetterna till matchen går åt som snön i aprilsolen, även om vi kanske inte kommer i samma siffra som mot DIF så handlar det om säkerligen runt 10 000 personer.

Välkomna till Värendsvallen IFK Göteborg. Det ska bli spännande att se om ni får åka hem med sorg…